Rapper tiltalt for kidnapning hyldet ved Sveriges største musikpris: 'Hvordan kan I retfærdiggøre det her?'

Den kontroversielle rapper Yasin vandt prisen for 'Årets hiphop' ved den svenske prisfest Grammis.

23-årige Yasin er en af Sveriges mest succesfulde, unge rappere. Lige nu sidder han fængslet og er tiltalt for kidnapning. (Foto: Screenshot fra YouTube © Grafik: Christian Ellegaard)

- Sørgeligt og helt utroligt tankeløst.

- Årets skandale!

- Har pludselig tabt al respekten for den pris.

Sådan lyder et udpluk af de mange reaktioner, der er væltet ind på Instagram hos Sveriges største musikpris, Grammis, efter de prestigefyldte musikpriser blev uddelt torsdag aften.

Årsagen til de kritiske kommentarer skal findes i kategorien 'Årets hiphop'.

Her blev vinderen nemlig den svenske rapper Yasin, der lige nu er fængslet og tiltalt for sidste forår at have kidnappet en anden svensk rapper i en kontroversiel sag, der siden har trukket talrige overskrifter i Sverige.

Det er nemlig ikke alle, der mener, at en musiker tiltalt for kidnapning bør hyldes med én af Sveriges fornemste musikpriser.

- Helt usmageligt, uden etik og moral. En person, som er sigtet for afskyelige handlinger. Indspiller musikvideoer, hvor han bærer våben. Hvordan kan I retfærdiggøre det her? Det er ikke nogen leg. Det er ikke musik. Det er voldsprovokationer. Og I stiller jer op og bifalder dét. Vågn op! lyder kritikken i en kommentar fra en bruger på Grammis Instagram-profil til et opslag, hvor Yasin hyldes for sin sejr.

- Hvis en artist sidder mistænkt for voldtægt mod et barn, men har udgivet årets bedste plade, kan vedkommende så også vinde en Grammis?, spørger en anden bruger retorisk.

Da 23-årige Yasin fortsat sidder fængslet, var han ikke selv til stede ved torsdagens prisfest.

I stedet gik hans producer Amr Badr på scenen for at takke for prisen på rapperens vegne.

- Yasin er her ikke, men han vil takke sine fans og sin familie, lød det i producerens takketale.

Forsvarer kontroversielle nomineringer

Allerede forud for torsdagens Grammis-uddeling har musikprisen været i vælten grundet sine nomineringer af Yasin, der i alt var nomineret i fem kategorier ved årets prisfest.

Udover Yasin var også rapperen Haval nomineret til en Grammis i kategorien 'Årets nye navn'. Han sidder lige nu også fængslet for sin mulige indblanding i samme kidnapningssag som Yasin.

Den svenske gren af brancheorganisationen IFPI, der står bag Grammis-prisen, har tidligere forsvaret nomineringen af både Yasin og Haval med den begrundelse, at man bør kunne skille musikeres kunst og privatliv fra hinanden.

- Blandt årets nominerede findes et antal personer, som er mistænkt for forbrydelser. Grammis sympatiserer naturligvis ikke med de gerninger, de er mistænk for, men står fast ved vores holdning om, at den kunstneriske præstation bør kunne bedømmes uden hensyntagen til den eventuelle forbrydelse, en person er mistænkt for, har IFPI tidligere udtalt til nyhedsbureauet TT.

Produceren Amr Bdr modtog prisen på Yasins vegne. Selv var han nomineret i kategorien 'Årets producer', der dog gik til producer-makkerparret Oscar Holter og Martin Sandberg. (Foto: Claudio Bresciani/TT © Ritzau Scanpix)

Og mens beslutningen om at hylde Yasin med prisen for 'Årets hiphop', der uddeles af en særlig fagjury, er blevet mødt af kritik, er der også svenskere, der mener, at Grammis gør ret i se bort fra rapperens fængsling.

- Tillykke. Godt at man skelner mellem kunstværker og privatliv, lyder det fra en bruger i Instagram-kommentarsporet.

Også den faste musikskribent og anmelder hos svenske Aftonbladet Markus Larsson anerkender i en klumme Grammis for at stå ved deres principper. Samtidig afviser han påstanden om, at prisuddelingen ved at hylde Yasin med en pris er med til at legimitere kriminalitet.

- I så fald har man for høje tanker om den musikpris. Hvornår var Grammis sidst fremragende reklame for en artist? Ungerne kommer bare til at svare: "En hvad for noget?" og ubekymret fortsætte med at lytte på Yasin og anden voldsomt gangsterrap på sociale medier og YouTube uanset, skriver musikskribenten.

Det er ikke første gang, Yasin bliver hyldet for sin musik, siden han nytårsaften blev anholdt for mistanke om kidnapning.

I marts vandt han to priser ved den svenske P3 Guld-prisuddeling, en sejr, der også udløste heftig debat i Sverige.

24-årige Victor Leksell blev med tre Grammis-trofæer aftenens store vinder. Han vandt i kategorierne 'Årets kunstner', 'Årets album' og 'Årets sang' for nummeret 'Svag', som også har været spillet flittigt i radioen herhjemme. (Foto: Claudio Bresciani/TT © Ritzau Scanpix)

Yasin var ikke den eneste, der blev hyldet ved årets svenske Grammis. Se alle årets vindere her - og et udpluk her:

De vandt ved Grammis 2021

  • Årets album: Victor Leksell - 'Fånga mig när jag faller'

  • Årets sang: Victor Leksell - 'Svag'

  • Årets kunstner: Victor Leksell

  • Årets nye navn: Mona Masrour

  • Årets sangskriver: Ane Brun

  • Årets pop: Ana Diaz - 'Tröst och vatten'

  • Årets alternative pop: Ane Brun – 'After The Great Storm'

  • Årets hiphop: Yasin - '98.01.11' og 'More To Life'

  • Årets soul/R&B: Zikai - 'Make You Mine'

  • Årets rock: Hurula - 'Jehova'

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk