Rasmus og Ruds store drøm blev deres arbejde: 'Nu er vi ikke længere pissestive, når vi skal levere'

Duoen Barselona har lært at slå sig løs på scenen uden at være beruset.

- Der er sket nogle virkelig fede ting.

Så kort og kontant beskriver 20-årige Rasmus Theodor det sidste år. Sammen med 19-årige Rud Aslak har han med dansksproget poprock-musik sat en fed streg under, at duoen Barselona er kommet for at blive.

Lyt til 'Fra Wien til Rom' af Barselona, mens du læser videre:

Året har nemlig budt på ikke bare ét, men hele to debutalbum fra Barselona, der udgav 'Hjertebank' og 'Legebørn' på samme dag i marts.

Og hvis det ikke skulle være nok, så har de langhårede efterskolevenner også været nomineret til P3 Talentet og turneret Danmark tynd - en turné, der blandt andet bragte dem til Avalon-teltet på Roskilde Festival.

Man kan derfor kun være enig med duoen i, at der er sket virkelig fede ting for dem i 2019, og de fortæller selv, at den store succes har været med til at modne dem.

Rud: - Vi er blevet ældre og mere modne. Vi har lært rigtig meget af at skulle lave to plader og spille en masse koncerter.

Rasmus: - Vi har også lært, at gode ting tager tid. Vi har altid sagt til os selv, at det ikke nødvendigvis skal være første single, der skal gå platin. Hvis man bare tager sig rigtig god tid og spiller sine kort rigtigt, så kan man nå meget mere på den lange bane. Det er egentlig en meget voksen ting at indse, føler jeg.

Det stod ikke skrevet i bøgerne, at de to venner skulle starte Barselona sammen. De mødte hinanden på efterskole, men lærte først rigtig hinanden at kende gennem en fælles ven, da skoleåret var slut, hvorefter de begyndte at lave musik sammen.

I starten udgav de kun deres musik på Youtube og Soundcloud, hvor den langsomt blev delt blandt vennerne. Det betød også, at de i lang tid havde mærkatet som et ungdomsband. Men sådan er det ikke længere.

Rasmus: - Vi er meget længe blevet kaldt et efterskoleband, men det synes jeg er ved at aftage.

Rud: - Jeg kan især mærke, at folk er blevet ældre, når vi er ude at spille. Der er flere, der er over 25 år i dag. Nu står der også nogle nede bagved med fuldskæg. Det er fucking sygt. Det er sjovt at kunne ramme bredere end før.

Barselona udgav i starten af 2019 hele to album på samme tid - 'Legebørn' og 'Hjertebank'. Rud Aslak (til højre) og Rasmus Theodor (til venstre) fortæller selv, at 'Legebørn' er mere rocket end 'Hjertebank'. (© Universal Music)

Stadig de samme

Da vi mødte Barselona-drengene i starten af 2019, var vi på besøg i Grotten.

Grotten er et lille rum i Rud Aslaks ejendom, som han har omdannet til et lille studie, hvor man dårligt kan stå oprejst eller trække vejret. Og på trods af den store succes foretrækker de to stadig at skrive deres sange i ly af nattens mørke i deres lille hule frem for i et glamourøst musikstudie.

Rud: - Alle sangene opstår stadig i Grotten i de sene nattetimer, hvor det bare er os, der skyder idéer frem og tilbage. Så kan vi finde på at tage det videre, hvis det skal have et ekstra los bag i. Det er helt klart presset dernede, men det er også charmen ved det.

Rasmus: - Jeg elsker at tænke på, hvor mange sange der er skrevet dernede. Folk har sådan en idé om, at man står i et kæmpe studie i Hollywood, når man er musiker, men det gør vi ikke.

Lyt til 'Fridag pt. 2' fra pladen 'Hjertebank' lige her:

I dag skal man lede længe efter musikere, der vælger at udgive to album på én og samme dag, og den lidt uortodokse idé opstod blandt andet i en lille irritation over den stigende tendens, der findes i musikbranchen lige nu, hvor kunstnere ofte udgiver ep'er frem for hele album.

Rud: - Det er ikke særlig tidstypisk at lave album. Folk laver kun singler i dag, og et stort værk er pludselig en ep. Det var bare sjovt at gå fuldstændig modsat af, hvad alle andre gør.

Rasmus: - Vi går ikke op i, om det kommer til at streame godt, men det har været virkelig vigtigt at mærke, folk har kunnet bruge de her sange på en anden måde.

- Jeg vil aldrig nogensinde kunne skille mig af med det, fortæller Rud Aslak om hjemmestudiet Grotten. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)

Det er blevet et arbejde

Men selvom drengene stadig i høj grad laver og skriver deres sange, som de gjorde i gamle dage, så har de mange koncerter i hele Danmark også fået dem til at indse, at musikken er blevet et arbejde.

Rud: - Før var det bare fest døgnet rundt. Nu er vi ikke længere pissestive, når vi skal spille. Vi skal ind og levere, men jeg synes, at vi kan slippe os løs til selve koncerten på en anden måde nu.

Rasmus: - Der er nogle forventninger til os nu. Det er ikke bare et for sjov-projekt. Det er fandeme vores levevej og vores hjertebarn.

Forårs- og sommerturnéen kulminerede i en koncert på Roskilde Festival, hvor Barselona spillede i Avalon-teltet foran tusindvis af mennesker. Det var første gang, de spillede på en stor scene på festivalen, og koncerten endte med at blive en helt speciel oplevelse.

Rud: - Roskilde-koncerten var fandeme en fed dag. Alt gik ikke, som vi havde tænkt, men det blev den bare endnu bedre af. For eksempel gik strømmen, og det gjorde noget helt sygt ved koncerten, det kan man ikke forberede sig på.

Havde I regnet med, at I ville stå på Roskilde foran så mange mennesker en dag?

Rud: - Jeg tror ikke, at vi havde regnet med det, men det har da altid været en drøm… Eller jo, jeg havde måske regnet med det faktisk. Hvis man giver den en skalle, så skal sådan nogle ting nok ske.

Du kan høre 'Bankende Hjerter' fra pladen 'Legebørn' her:

I konstant udvikling

Men selvom Barselona allerede har opnået, hvad mange andre på deres alder kun tør håbe på, så er det vigtigt for dem, at de forbliver i en konstant udvikling. Det er de to plader et særligt bevis på.

På 'Hjertebank' er der plads til Barselonas poppede univers, mens de er gået en mere rocket vej på 'Legebørn'. Og dét at eksperimentere med forskellige genrer er noget, som drengene vil holde fast i.

Rud: - Jeg er bange for at slå os fast på en lyd. Det ville være det værste, der kunne ske. Det er en meget typisk ting lige nu, at man finder skabeloner på, hvordan man skriver et hit, og så er det bare at copypaste, men jeg ville blive sindssyg i hovedet af at lave den samme sang 20 gange. Der er jo nogle, der synes, det er fucking sygt at gøre. Det gør jeg bare ikke.

Rasmus: - Vi har set meget tilbage på gamle traditioner. For eksempel at skrive en sang på en western-guitar og så tage den med i studiet. Det er der ikke mange, der gør længere. Så laver de i stedet en guitar på computeren.

Rud Aslak synger her sine lunger ud på Avalon-scenen. Udover Roskilde Festival optrådte Barselona blandt andet også på Northside og Smukfest i sommer. (Foto: Flemming Bo Jensen © Gonzales Photo)

Den ultimative drøm

Drømmen om at spille på en af de store scener på Roskilde Festival er altså indfriet, men det betyder ikke, at drengene er stoppet med at drømme.

Barselona er kendt for deres reflekterende tekster, og det ultimative mål for drengene er stadig at lave en såkaldt 'evergreen' – et nummer, som danskere vil synge med på mange år ude i fremtiden.

Rasmus: - Jeg tror, der skal gå 50 år, før vi kan se, om det er lykkedes. Men jeg tror også, at det er et dejligt uopnåeligt mål at skrive en 'evergreen'. På den måde kan vi blive med at tænke: 'Ej, vi kan fandeme godt skrive en endnu bedre sang, end den vi lige har skrevet'.

Rud: - Hvis det største mål er at spille på Roskilde, så er det fucked, hvis man allerede har spillet der. Det er meget godt at have et mål, der er uopnåeligt.

Rud holder en pause, inden han smilende fortsætter:

Rud: - Vi kan jo snakkes ved om 50 år og se, om vi har opnået det.