Rocksangers opfordring til danskerne: Kom og syng farvel til Kim Larsen

Niels Brandt fra bandet The Minds of 99 opfordrer alle til at være med til at tage afsked med Kim Larsen søndag aften, når der er mindekoncert for musiklegenden i København - og på DR1 og P4.

The Minds of 99 er vant til stor publikumsmængder og fællessang. Det håber de også, der kommer til mindekoncerten for Kim Larsen søndag aften. Her er det Niels Brandt til en koncert på Roskilde Festival i 2016. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Hver eneste gang, Kim Larsen har spillet koncert de sidste årtier, har der været lagt op til fællessang. Og det er der også søndag aften, når danskerne sammen kan synge farvel til den afdøde nationalskjald på Rådhuspladsen i København. En mindekoncert, som også vises på storskærme i Aarhus, Odense og Aalborg – og sendes live på DR1 og P4.

- Jeg håber på, at der kommer til at være uhørt mange mennesker, lyder det fra Niels Brandt, forsanger i bandet The Minds of 99.

- Jeg håber på, at det bliver en fest for ham. Og jeg håber på, at folk synger med og giver, hvad de har, sender ham ordentligt afsted og er med til, at hans sangskat bliver husket de næste 1.000 år.

Passioneret Larsen-fan

Niels Brandt er selv passioneret fan af Kim Larsen. Larsen var hans store musikalske idol i barndommen, og hans sange har fulgt ham igennem hele hans liv. Derfor er han også glad for, at han og resten af gruppen skal optræde til mindekoncerten.

- Vi spiller derinde, fordi vi gerne vil huske ham, vi vil gerne huske hans sange, og fordi vi også gerne vil have, at andre husker ham og hans sange, siger han.

Hør The Minds of 99 med hittet 'Ma cherie bon bon'

0:00

- Nu er vi jo ikke inviteret til begravelsen – det kan vi også godt forstå! – men det er jo stadig en kæmpe mindehøjtidelighed, som har et formål: At man husker det menneske, og hvad det stod for. Og det vil vi rigtig gerne støtte op om.

Sangene lever videre

De seneste år har en lang række af rockens og poppens allerstørste navne som Aretha Franklin, David Bowie, Prince, George Michael og Leonard Cohen forladt os, men for Niels Brandt er det alligevel noget helt andet med Kim Larsen.

Spørger man ham, om han har oplevet noget, der kan sammenlignes med det danske musikikons død, er svaret »intet«.

Her er de navne, som optræder til mindekoncerten søndag aften. (© dr)

- Det eneste er David Bowie, men det var jo ikke så tæt på, som det her er. Det stod mig ikke så nær, som det her gør. Men egentlig er det mest hans sange: Mere end mennesket er det musikken, som har en kæmpe plads i vores samfund.

- Jeg er selv tit blevet konfronteret med mine musikalske rødder, og hvad jeg godt kan lide – jeg er tit blevet spurgt om det, så jeg har haft Kim Larsen fremme i stort set hvert interview, jeg har lavet.

Kim Larsen samler folk i en splittet tid

Frem for at fordybe sig i sit personlige forhold til Kim Larsen og hans sangskrivningsskat vil Niels Brandt dog hellere bruge sin taletid på at opfordre folk til at møde op til mindekoncerten.

- Jeg synes, at folk skal komme ind på Rådhuspladsen. Alle dem, jeg kender, kommer – min familie, mine venner. Man skal komme ind og synge med og være med. Det er tragisk, men det er jo også en mulighed for at gøre noget sammen. I den her tid, vi lever i, som er meget splittet, og hvor folk føler sig langt fra hinanden, så er det måske en god lejlighed til at mødes og gøre noget sammen.

Det er vel også meget i hans ånd. Folk sang jo enormt meget med, når han gav koncert.

- Det håber, jeg også, de gør på søndag, men nu er det jo ikke ham, der står på scenen. Så må de tage til takke med os andre, siger Niels Brandt.