Rød blok sikrer foreløbig fremtiden på P6 Beat og P8 Jazz: 'Det er fuldstændig vildt'

Efter flere ugers debat er de to kanaler nu sikret til og med 2024.

P6 Beat har flere gange arrangeret P6 Beat Rocker Koncerthuset. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

De så ud til at lukke ved årsskiftet, men nu står det klart, at P6 Beat og P8 Jazz alligevel fortsætter.

Rød blok har her til formiddag valgt at give DR penge til at videreføre de to musikkanaler. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

DR får 15 millioner årligt i 2022, 2023 og 2024, så radiolytterne fortsat vil få "glæde af en journalistisk formidling, der går i dybden med fortællingen om musikken og kunstnerne", som kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) udtrykker det.

Også DR's kulturdirektør Henrik Bo Nielsen er glad for den ekstra pose penge fra regeringen og dens støttepartier.

- Jeg er utrolig glad for, at vi nu kan få en stor sten ud af skoen og arbejde videre med P6 og P8 på helt normale vilkår. Det er meget glædeligt. Vi har ventet længe på den endelige afklaring, og derfor er jeg selvfølgelig utrolig opløftet over det positive resultat, siger han til dr.dk.

Den seneste periode har der været kritik af, at P6 Beat og P8 Jazz stod til at lukke med udgangen af i år. Blandt andet er beslutningen af jazzmusikeren Kristian Jørgensenblevet kaldt "pinlig, tåbelig og bonderøvsagtig".

Kan ikke få armene ned

Anders Bøtter, der er vært på P6 Beat, er lykkelig over, at DR nu har fået midler til at fortsætte de to kanaler.

- Det er fuldstændig vildt. Jeg kan næsten ikke få armene ned, siger han.

Selvom pengekassen kun ser ud til at stå åben frem til 2024, så glæder han sig over, at de to kanalers lyttere fortsat kan være med i det fællesskab, som han blandt andet mener, P6 Beat er. Men han tror også, at man som lytter vil kunne høre det på kanalen.

P6 Beat har i flere år haft sin egen scene på NorthSide Festival i Aarhus. Her ses jublende festivalgængere i 2015. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

- Selvom der også er kommet nogle nye programmer, har der generelt været stilstand i udviklingen af nye programmer i de seneste år. Nu får vi mulighed for at få tiden til at sætte nogle større projekter i gang, siger han og peger blandt andet på, at det tog lang tid før 'P6 Beat elsker…' blev den succes, programserien er i dag.

- Selvom det ikke er optimalt, at det kun er til 2024, så er der ro til at udvikle fremtidens P6 Beat, og lige nu er glæden så stor, at 2024 føles meget langt væk, siger han.

Kritik af DR's ledelse

Anders Bøtter har for nylig i et åbent brev kritiseret DR's ledelse og DR's kulturdirektør, Henrik Bo Nielsen, for at handle klodset.

Han mener, at DR's ledelse i for høj grad har gjort det til Christiansborgs ansvar at finde pengene og derved bryder med armslængdeprincippet. Han skrev blandt andet:

- Hvad gør man som P6 Beat-medarbejder, når man nu på snart tredje år føler sig fanget i et politisk spil, hvor DR's ledelse har taget to uhyre billige public service-produkter som gidsler i et politisk spil om milliarder?

Kristoffer Rom, der er forperson for interesseorganisationen Danske Uafhængige Pladeselskaber, mener, at redningen af de to radiokanaler er en glædelig nyhed for musikopdagelse i Danmark.

Ligesom Anders Bøtter mener han også, at DR burde have ageret anderledes ved at finde pengene selv, så fremtiden for kanalerne kunne sikres.

- I det store billede bør dette beløb kunne findes i DR. Men jeg har ikke noget imod, at det er politikerne, der finder pengene, da det også er deres ansvar at sikre acceptable forhold for disse musikgenrer, siger han.

Han kalder de to radiokanaler for "nogle af de fornemmeste eksempler på public service i DR", og derfor mener han også, der er brug for en løsning på længere sigt.

- Selvom en treårig forlængelse selvfølgelig er bedre end de sidste års etårige forlængelser, så har har vi stadig brug for, at der bliver skabt ro om kanalerne, så der ikke er en varslet udløbsdato, lyder det fra Kristoffer Rom.

Kulturdirektør afviser kritik

DR's kulturredaktør Henrik Bo Nielsen afviser overfor dr.dk store dele af den kritik, som er blevet sendt i retning af ham og ledelsen i DR.

Det er ikke nogen hemmelighed, at du og ledelsen i DR de seneste uger har fået kritik for at lade redningen af radiokanalerne lande hos politikerne i stedet for selv at finde pengene i budgettet. Hvad tænker du om den kritik?

- Jeg tænker, at præmissen er forkert. Vi har haft det samme budskab i de to år, den her proces efterhånden har stået på; nemlig at hvis der var et politisk flertal, der ønskede at skaffe den nødvendige finansiering, ville vi utrolig gerne fortsætte kanalerne.

Så du køber ikke præmissen med, at man bare kunne finde 15 millioner i DR’s eget budget og dermed selv være ansvarlig for kanalernes overlevelse?

- Lukningen af kanalerne var en del af en spareplan på 420 millioner kroner, og den er ikke blevet aflyst, som nogen tror. Den er blevet gennemført på alle områder undtaget lige med disse to radiokanaler. Og det er altså ikke sådan, at der ligger løse penge frit fremme, man kan gå hen og samle op. Skulle vi have omgjort den beslutning, skulle vi have lukket noget andet ned.

- Vi har sagt højt og tydeligt, at uden P6 og P8 ville vi have et dårligere musiktilbud til brugerne, end hvis det kunne fortsætte, og derfor er jeg enormt glad for, at et folketingsflertal har haft lyst til at det skal fortsætte fremover, lyder det fra Henrik Bo Nielsen.

Artiklen er opdateret 15.15 med kommentar fra DR's kulturdirektør, Henrik Bo Nielsen.

Facebook
Twitter