Røg sig skæv i tv-show og levede som hjemløs: Nu står Andreas over for sit store gennembrud

Sangeren og sangskriveren Andreas Odbjergs vej til succes har været mere snørklet end de flestes – og størstedelen af den foregået i en stor tåge.

(© Pressefoto/Universal Music)

- Hold da kæft, mand. Det er det vildeste, jeg nogensinde har set. Er du helt normal i hovedet?

Hitproduceren Remee var et stort smil, da en ung Andreas Odbjerg tilbage i 2009 stillede op i X Factor.

Med sin lyse falsetstemme, særegne dansetrin og skæve personlighed blæste den livlige, unge mand Remee og dommerkollegerne Lina Rafn og Thomas Blachman bagover til sin audition, inden han fulgte op på Remees spørgsmål med et kækt:

- Hvad er egentlig normalt?

Dét spørgsmål har forfulgt den i dag 30-årige Andreas Odbjerg lige siden.

For han har konstant kæmpet med – og gør det i allerhøjeste grad stadig – at finde ro et sted mellem det normale og det outrerede. Både menneskeligt og musikalsk.

Men én ting er sikkert; Andreas Odbjergs vej til toppen af hitlisterne har på ingen måde været normal.

Lyt til Andreas Odbjergs single 'Icemoneyassbitch', mens du læser videre.

0:00

Som 20-årig – kort efter sit forsøg i X Factor, hvor han blev frasorteret lige inden liveshows – meldte Andreas Odbjerg sig helt ud af samfundet.

Han frasagde sig sin kontanthjælp og havde ingen fast bopæl. Alt sammen for at kunne hellige sig sin musik.

I et par år levede han udelukkende af de penge, han kunne tjene på at optræde til bryllupper og på timelange, halvtarvelige job på cafeer i hjembyen Odense.

- Jeg har stået på klubber rigtig mange gange til rigtig sent og gået med mange tilfældige piger hjem for at have et sted at sove, ligesom jeg har sovet på rigtig mange usle sofaer hos venner og bekendte. Men jeg insisterede bare på kun at lave musik, siger Andreas Odbjerg og fortsætter:

- Jeg kunne da godt være kommet på kontanthjælp, være røget i aktivering og have fået et sted at bo. Men det virkede mere tiltrækkende at have ingenting og så have friheden til at kunne gøre, hvad jeg ville.

Det vilde liv står i vejen for familie-drømmen

Friheden har Andreas Odbjerg stadig i dag. I hvert fald den kreative frihed til at lave den musik, han har lyst til. For ellers er også han blevet ramt af den berygtede voksen-influenza, som særligt rammer folk over 30.

I Andreas Odbjergs tilfælde har symptomerne på voksenlivet vist sig at være fast bolig ved Kongens Nytorv, en revisor til at holde styr på regnskaberne – og en kontrakt med et pladeselskab, der tvinger ham til at komme ud af sengen hver dag og tage i studiet.

Men det er nu ikke, fordi Andreas Odbjerg er blevet voksen af den grund.

(© Pressefoto/Universal Music)

Han lever stadig primært af junkfood, han ryger stadig alt for mange joints, han drikker stadig lidt for meget vin. Og han fester stadig mere, end godt er.

I dag er han bare blevet mere bevidst om konsekvenserne af den måde, han lever sit liv på. For hvordan kombinerer man en sådan livsstil med at være tilstede for en kæreste og en drøm om – på sigt – at blive far?

Den nød har Andreas Odbjerg endnu ikke knækket.

- Mit liv har enormt store udsving, og det kan ikke undgås, at det går ud over dem, jeg har tæt på. At leve, som jeg gør, er enormt egoistisk. Alting handler om, hvordan jeg har det, hvad jeg har lyst til, hvordan jeg beskriver mine følelser. Og det gør, at jeg godt kan have svært ved at rumme min kæreste, hvis hun har en off-dag. Det skaber en masse komplikationer, og det er meget, meget svært, siger han.

Optrådte skæv på landsdækkende tv

Efter nogle år som hjemløs fandt Andreas Odbjerg endelig en fast seng at sove i.

Sammen med en gruppe venner rykkede han ind i et kollektiv i Odense, hvor drømmen om at leve som professionel musiker voksede sig større.

Hver nat, når han lå og skulle til at falde i søvn, sagde han til sig selv, at nu ville han tage ud på landet og endelig lave den soloplade, han havde ambitioner om. 'Jeg kan godt, jeg er god nok', forsøgte han at overbevise sig selv om.

Men når han stod op næste morgen, og som det første så kammeraterne, der havde siddet hele natten i hashtåger og spillet computer, så forsvandt al energien og al gejsten. Og intet tydede på, at en forandring var på vej.

I 2012 tog Andreas Odbjerg en chance. Han vidste, han ikke ville komme videre i Odense, og derfor hoppede han på toget til København for at prøve lykken i endnu et talentshow på tv,'The Voice', som kørte på TV 2.

- Jeg røg mig pisse skæv inden min audition. Jeg var så nervøs og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg fik alle mulige spørgeskemaer, jeg skulle udfylde, men endte med at tegne pikke og sætte krydser på dem alle sammen, griner han.

Til hans egen overraskelse var de fire dommere vilde med ham, og det samme viste de danske tv-seere sig at være.

Sammen med sin mentor, Xander Linnet, gik Andreas Odbjerg nemlig hele vejen til finalen, hvor han blev nummer to.

Og derfra tog hans liv en stor drejning.

Andreas Odbjerg sammen med sin mentor i The Voice, Xander Linnet. (Foto: © Thomas lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Kernefamilien har været en spændetrøje

Komplikationer i forholdene til sine allernærmeste er også noget, Andreas Odbjerg kæmper med i forhold til sine forældre.

Ikke fordi de har været fraværende, hårde eller ikke har støttet op om ham. Snarere tværtimod.

De har nemlig givet ham en helt almindelig og tryg opvækst i en klassisk kernefamilie, og det var da også moderen, der i sin tid introducerede lille Andreas for skuespil og sang.

Men netop trygheden og normaliteten har siden teenageårene nærmest fungeret som en spændetrøje for Andreas Odbjerg.

Forstået på den måde, at han i sit eget hoved konstant kæmper med en dårlig samvittighed over ikke at leve op til de idealer om rigtigt og forkert, han er vokset op med.

- Hvis jeg var vokset op i et mere kunstnerisk og boheme-agtigt miljø, tror jeg, det havde været noget helt andet. Så ville jeg ikke slå mig selv oven i hovedet, hver gang jeg ryger en joint eller drikker et glas vin. Så ville det bare være det normalt.

- Derfor kunne jeg da godt nogle gange have ønsket, at jeg ikke kom fra den der kernefamilie. Det er hårdt hele tiden at være så splittet, siger Andreas Odbjerg og understreger, at hans forældre er utroligt stolte af ham. Selvom de godt ved, han ikke er Guds bedste barn.

- Jeg tror ikke, de er så bekymrede, som de burde være… eller… Jeg ved ikke, om de burde være det, for jeg er jo egentlig ret glad for, at de ikke er det… De har nok bare efterhånden forliget sig med, at mit liv ikke er som de fleste andres.

Selvtillidsboost på konservatoriet

Efter succesen i 'The Voice' så et pladeselskab potentiale i Andreas Odbjerg og gav ham penge til en såkaldt 'udviklingskontrakt'.

Sammen med vennen Moses Fiellau og de nyfundne, musikalske legekammerater Xander, Shaka Loveless og Birk Nevel, indspillede han derfor en række numre, som pladeselskabet dog ikke fandt gode nok til at udgive.

Andreas Odbjerg brugte i stedet sangene til at søge ind på Rytmisk Musikkonservatorium i København, hvor han kom ind på sangskriverlinjen.

Det betød ikke alene, at han endelig sagde farvel til sin barndomsby og flyttede til hovedstaden – det betød også, at han begyndte at få SU.

Det var første gang i årevis, at der gik penge ind på hans konto.

Dukken, som Andreas Odbjerg holder her, har han fået speciallavet. Den fungerer som hans alter ego og har da også sin egen Instagram-profil. Find dukken under @dancewithlance. (© Pressefoto/Universal Music)

- Det gav mig en helt ny identitet, at jeg kom ind på konservatoriet. Jeg var blevet udvalgt som en ud af seks blandt et felt på 250 ansøgere. Det var et stort selvtillidsboost. Og så følte jeg også, at jeg endelig kunne gøre mine forældre stolte, siger Andreas Odbjerg og fortsætter:

- Jeg tror, hele drivet efter at lykkes med musikken, i virkeligheden er et spørgsmål om, at jeg gerne vil have min forældres accept. At jeg gerne vil gøre dem stolte. Og det lykkedes endelig der.

Angstprovokerende at stå på egne ben

Sideløbende med han færdiggjorde sin uddannelse som sangskriver, fik Andreas Odbjerg endelig hul igennem i musikbranchen.

Sammen med Moses Fiellau udgør han nemlig duoen Moses: "Andreas", der har udgivet foreløbig tre ep'er, og som sidste år blev massivt spillet på de danske radiostationer med P3s Uundgåelige-hittet 'Gazeller'.

0:00

Det projekt er i øjeblikket på pause, og Andreas Odbjerg er i stedet i fuld gang med at lære at stå helt på egne ben og udgive musik i sit eget navn.

- Det er fedt, men det er også angstprovokerende. Selvom jeg selvfølgelig har en masse folk i ryggen, er det i sidste ende mig, der er den nu. Jeg har ingen at dele succeserne og nederlagene med på samme måde som tidligere, siger Andreas Odbjerg.

- Det har taget mig mange år at blive klar til det her.

Konflikten mellem at ville gøre det rigtige og alligevel ofte at træffe det forkerte valg, er han stadig fanget i. Eksempelvis var han for nylig ved tandlægen for første gang i 12 år.

- Jeg havde sparet 35.000 kroner sammen og forventede det værste. Men jeg havde kun et lille hul og skulle bare have en tandrensning, så det kostede kun 3.000 kroner, siger han og tilføjer:

- Resten har jeg så brugt på andre finurligheder.

(© Pressefoto/Universal Music)