Røg sig skæve og blev bandlyst fra historisk tv-show: 5 ting, du (måske) ikke vidste om ikonisk rapgruppe

Det er 30 år siden, at gruppen Cypress Hill satte latinamerikansk rap på landkortet.

Cypress Hill blev dannet i slut-80'erne af barndomsvennerne B-Real, Sen-Dog og DJ Muggs. På billedet ses fra venstre B-Real, Sen-Dog, DJ Muggs og Eric Bobo. (Foto: Robert Knight Archive © Getty Images)

"I wanna get high", lyder det på nummeret af den ikoniske hiphopgruppe Cypress Hill, der er lige så kendte for deres musik som for deres forkærlighed for fjolletobak.

Og de kom højt op. Både på hitlisterne. Og i sangens egentlige forstand.

Den 13. august er det så 30 år siden, at de selvudnævnte loco latinos (skøre latinamerikanere), der gemmer sig bag navnet Cypress Hill, udkom med deres første album.

Siden er der blevet sendt meget røg gennem luften for de storrygende rappere, der lige så gerne synger om den bong, som de også sætter læberne mod.

Hør nummeret 'Hits From the Bong', mens du læser videre:

0:00

Cypress Hill bestod i starten af rapperne B-Real, Sen Dog og Dj Muggs, og senere er Eric Bobo og Mix Master Mike blevet medlemmer af den gruppe, som i 90'erne blev kendt som den første amerikanske hiphopgruppe med latinamerikanske rødder.

Du kender dem måske bedst som smedene bag kæmpehittet 'Insane in the Brain', men gruppen har hele ni albummer og flere hits bag sig.

Faktisk kan Cypress Hill bryste sig af at være den første latino-hiphopgruppe til at gå platin, stryge til tops på Billboard-hitlisten og få en stjerne på Hollywoods 'Walk of Fame'.

I anledning af jubilæet har vi her samlet fem ting om Cypress Hill, som du måske ikke kendte til.

1

Fra bande til Billboard

I 2019 modtager Cypress Hill en stjerne på Hollywoods 'Walk of Fame' som den første gruppe med latinamerikanske rødder. (Foto: Gregg DeGuire © Getty Images)

Gruppen blev dannet i byen South Gate nær Los Angeles i Californien tilbage i 1988. South Gate var et hårdt belastet område, hvor flere hårdkogte bander huserede.

Ét af gruppens medlemmer B-Real var selv med i banden Bloods, hvor han endte med at blive skudt. Han har selv udtalt til mediet Karrang i 2018, at det var musikken og medlemmerne af Cypress Hill, der fik ham væk fra gaden:

- Det var Muggs, Sen og Sens lillebror, der fik mig væk. Jeg hang ud med de forkerte, og jeg ville nok være endt på enten kirkegården eller i fængsel.

2

Gjorde 'Spanglish' populært

Cypress Hill udgav deres seneste album i 'Elephants on Acid' i 2018, hvor både de spanske gloser og cannabissen har fået en plads i sangteksterne. (Foto: Burak Cingi © Getty Images)

Medlemmerne i Cypress Hill har rødder i Cuba, Mexico og Italien, hvilket gør dem til den første hiphopgruppe med latinamerikanske rødder til at slå igennem i USA.

På deres debutalbum får det spanske lingua masser plads i sangteksterne. Både i sin naturlige form, men også som en kombination af engelsk og spansk – det såkaldte 'Spanglish'.

Blandingen af engelsk og spansk giver Cypress Hill deres helt egen stil.

For at hylde deres latinamerikanske arv og fans, som lytter med derfra, lavede gruppen i 1999 albummet 'Los Grandes Éxitos en Enspañol'. Albummet er en samling af flere hits, nu oversat til spansk, så ikke-engelsktalende fans også fik chancen for at rappe med.

- Det er mest til vores latinamerikanske fans i Latinamerika, som ikke forstår engelsk. Selvom de godt kunne lide musikken, så forstod de ikke sangene, og vi ville gerne give dem noget, de kunne forstå og kalde deres, fortalte B-Real i et interview til Chicago Tribune tilbage i 1999, da albummet udkom.

3

Aldrig mere velkomne i 'Saturday Night Live'

Cypress Hill i 'Saturday Night Live' den ene gang, de fik lov til at stå på scenen, i 1993. (Foto: NBC © Getty Images)

'Saturday Night Live' har 46 sæsoner på bagen og ingen planer om at stoppe, men Cypress Hill skal nok aldrig regne med at blive inviteret igen.

I 1993 optrådte gruppen som det musikalske indslag i programmet. Under deres optræden tændte Dj Muggs en joint på scenen, hvorefter gruppen begyndte at smadre deres instrumenter.

Om den optræden har Sen Dog udtalt til The Village Voice i 2014:

- Muggs følte, at han skulle lave et statement. Det var ikke kun 'Saturday Night Live', der ikke ville have, at vi røg. Alle sagde nej – vores pladeselskab, manager og venner.

Trods formaningerne om ikke at tænde op i jointen, gjorde Dj Muggs det alligevel og fik Cypress Hill bandlyst fra programmet. Cypress Hill har ikke været inviteret tilbage siden og regner heller ikke selv med at blive det.

Skulle du have lyst til at se den famøse optræden, kan du finde den her.

4

Rock og rap

Sen Dog er også forsanger i heavymetalbandet Powerflo. De beskriver deres musik som en blanding mellem Black Sabbath, Iron Maiden og Cypress Hill. (Foto: Simone Joyner © Getty Images)

Selvom det er rap, Cypress Hill er bedst kendt for, så er de alle inkarnerede rockfans – noget, der også kommer til udtryk i deres musik.

På albummet 'Skull & Bones' fra 2000 bruger gruppen i højere grad en blanding af rock og rap. På albummet finder man for eksempel både en rock- og en rap-version af nummeret 'Superstar'.

Tilbage i 2001 sagde medlemmet B-Real til Rolling Stone om muligheden for et helt rockalbum:

- Det kunne ske, det kunne ske. Jeg ved ikke, hvordan jeg ville have det med bare at lave rock, men jeg tror godt, at Cypress Hill kunne gøre det.

Man skal dog ikke holde vejret, mens man venter. Her 20 år efter er det nemlig endnu ikke sket.

5

Musik, du kan blive høj til

Det er ikke uvant, at der under Cypress Hill-koncerter også bliver fyret op for røgen. Her til en koncert i New York tilbage i 2016. (Foto: Bennett Raglin © Getty Images)

Det er ikke nogen hemmelighed, at Cypress Hill er ægte cannabis-connaisseurs. Siden gruppens spæde start har de kæmpet for at legalisere marihuana.

B-Real har også fået sig en podcast om emnet, der er opkaldt efter Cypres Hill-nummeret 'Dr. Greenthumb', og 2019 åbnede han, under samme navn, en hashshop i Los Angeles, hvor cannabis er lovligt.

Angiveligt skulle den grønne cerut også have en betydning for, hvordan Dj Muggs har tænkt musikken på forskellige numre.

Under indflydelsen af cannabis bliver man nemlig angiveligt mere lydfølsom, og derfor skulle en dybere og langsommere bas, som man for eksempel kan høre på nummeret 'I Wanna Get High', være mere behageligt, når man er høj. Samme teknikker blev særligt brugt i 60'erne og 70'erne af kendte bands som The Beatles.

Hør selv her på 'I Wanna Get High':

0:00
Facebook
Twitter