The Rolling Stones' velklædte trommeslager er død: Han var gruppens gentleman

Charlie Watts er død i en alder af 80 år. Rockanmelder vil huske ham for unik spillestil.

Charlie Watts, yderst til venstre, sammen med resten af The Roling Stones, Mick Jagger, Ron Woods og Keith Richards ved et pressemøde i 2005. (Arkivfoto) (Foto: Gary Hershorn © Ritzau Scanpix)

I årtier sad han ulastelig klædt bag sit trommesæt og leverede rytmegrundlaget i The Rolling Stones. Men nu er trommerne stille i en af musikhistoriens mest kendte rockgrupper.

Trommeslageren Charlie Watts er død i en alder af 80 år, oplyser hans pr-manager.

For mangeårig rockanmelder og forfatter Klaus Lynggaard er det en trist nyhed.

- Det er på mange måder afslutningen på en epoke. For til sidst var der kun de tre originale medlemmer tilbage i Stones: Mick Jagger, Keith Richards og Charlie Watts, fortæller han.

Charlie Watts, der var uddannet reklamemand, sluttede sig til The Rolling Stones i 1963, efter at bandet havde prøvet med flere andre trommeslagere.

Han troede, at bandet ville holde et par måneder -"for det var hvad bands gjorde" - men i stedet blev det til næsten seks årtier i bandet.

Han har fortalt til DR, hvordan han prøvede at sige op efter hver turne.

- Men ingen tog det alvorligt. Måske fordi jeg ikke gjorde alvor af det, fortalte han.

VIDEO: Charlie Watts fortæller til DR i 2009, om hvordan han ofte har forsøgt at forlade The Rolling Stones.

Den stilfærdige og velklædte Watts var på mange måder et særsyn i det rockband, der for mange generationer af musikfans var med til at definere opskriften sex, drugs og rock´n'roll.

- Han var ligesom gruppens gentleman, fortæller Klaus Lynggard.

- Han var gift med den samme kvinde lige fra starten. Han samlede på antikviteter, og det var ham, der altid sørgede for at komme i et dobbeltradet jakkesæt, som sad, som det skulle. Selvom han havde en kort periode med heroin, så er der ikke mange Charlie Watts-historier, siger Lynggaard.

'Motoren i The Rolling Stones'

Musikalsk vil han især huske Charlie Watts for en "forbilledlig enkel" spillestil.

- Han kan jo det her med et lilletrommeslag, som får det hele til at føje sig sammen. Det er en genial måde at spille trommer på, en form for minimalisme, der på den samme tid er fuldstændig uundværlig, siger han.

Charlie Watts bag trommerne i The Rolling Stones i 2013. Han vil især blive husket for en "forbilledlig enkel spillestil", siger Klaus Lynggard. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

- På mange måder er han motoren i The Rolling Stones, fordi Keith Richards er så loose en guitarist, siger han.

Når Charlie Watts havde fri fra sit "hverdagsjob" som trommeslager i et af verdens største rockbands, brugte han dog sin fritid på at spille i sit eget jazz-orkester.

- I virkeligheden tror jeg måske, at han i sit allerinderste hjerte hellere ville spille jazz end rock'n'roll, men det var jo et meget lukrativt orkester, han var med i, siger Klaus Lynggard.

Computere erstatter trommeslagere

Han kan godt forstå, hvis det på yngre generationer kan virke som boomer-nyt, at en trommeslager er død.

- Hele tanken om at spille i et band er på retur. Vi lever i producerens tidsalder, fastslår han.

Rytmerne til mange hits bliver i dag skabt i et musikprogram på computeren, hvor de kan manipuleres og rettes til.

- Hvis man skal have en rigtigt trommeslager, så tager man ham ind, får ham til at spille et par minutter, og så sampler man ham, siger han.

- I dag har vi et helt andet slags groove. Det er mere mekanisk og mere effektivt. Hver tid har sin lyd, siger han.

Fem blege englændere, der spillede blues

Men da The Rolling Stones blev dannet, var det revolutionerende, at fem blege engelske drenge ville spille Chicago-blues.

- Da Stones kom frem i '63-'64, der var der ingen hvide mennesker, der vidste, hvad rhythm and blues var. Det var en musik, som hørtes af de sorte i Amerika, og Stones spredte den ud til hele kloden, fortæller Klaus Lynggard.

- Og de var gode til at pege på deres forbilleder. De var ikke blege for at sige: "Det er ikke os, der har opfundet det. Det har vi lært af Chuck Berry. Det har vi lært af Howlin' Wolf".

Skulle Klaus Lynggard pege på en enkelt sang, hvor man kan høre Charlie Watts' talent som trommeslager, er han ikke i tvivl:

- 'Get off of my cloud'. Hvis du skal spille ét nummer, hvor man kan høre, hvor stor en stjerne han i virkeligheden er, så er det det nummer.

Hør nummeret:

0:00
Facebook
Twitter