Roskilde Festival: 'Tanken om en kommende aflysning er virkelig trist, men det er efterhånden svært at se nogen anden udvej'

Hos Roskilde Festival tror man ikke, det bliver muligt at afholde årets festival.

Chancerne for folkefest foran den ikoniske orange teltdug på Roskilde Festival denne sommer svinder ind. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Ritzau Scanpix)

- Tanken om en kommende aflysning er virkelig trist, men det er efterhånden svært at se nogen anden udvej.

Sådan lyder reaktionen fra Signe Lopdrup, der er administrerende direktør for Roskilde Festival-gruppen, efter en ekspertgruppe nedsat af regeringen fredag er kommet med deres anbefalinger til, hvordan det er muligt at afholde festivaler og andre større arrangementer denne sommer.

Og det ser mildt sagt sort ud for Roskilde Festival.

- Jeg har ud fra ekspertgruppens anbefalinger meget svært ved at tro på, at vi kan samle tusinder af mennesker på Roskilde Festival i slutningen af juni, siger Signe Lopdrup i en skriftlig udtalelse til DR.

- Jeg kan ikke se nogen anden konklusion end, at der fortsat vil være restriktioner. Restriktioner som betyder, at det ikke kan lade sig gøre at afholde Roskilde Festival.

I anbefalingerne fra ekspertgruppen sættes der et loft på maksimalt 10.000 deltagere ved festivaler og andre "udendørs arrangementer med stående publikum".

Desuden skal publikum opdeles i adskilte sektioner á maksimalt 2.000 personer, ligesom der skal kræves fremvisning af coronapas.

Her skal publikum enten kunne fremvise en negativ pcr-test, der maksimalt er 72 timer gammel, eller en negativ lyntest, der højst må være 24 timer gammel.

Og så er overnatning på campingpladser ikke tilladt.

Festivaler skynder på regeringen: 'Vi kan ikke vente længe'

Anbefalingerne, som Roskilde Festival altså ikke mener gør det muligt at afholde sommerens festival, skal nu vurderes af Folketinget, der skal tage endelig stilling til, hvilke restriktioner, der vil være gældende.

Hos Roskilde Festival og resten af den danske festivalbranche håber man, at regeringen vil tage stilling til ekspertgruppens anbefalinger hurtigst muligt.

- Vi kan ikke vente længere. De tidligste festivaler finder sted allerede i maj! Vi skylder alle de mange, der er engageret i vores begivenheder – fra artister over fødevare- og hegnsleverandører til de tusinder af frivillige og publikum – en endelig afklaring. Vi har alle ventet længe nok, lyder det i en fælles udtalelse fra organisationen Dansk Live og festivalerne Jelling Musikfestival, Heartland, Northside, Copenhell, Tinderbox, Roskilde Festival og Nibe Festival.

- Arbejdet er sat for sent i gang, og vi kan ikke se andet, end at der fortsat vil være restriktioner gældende for størstedelen af sommeren, som gør det urealistisk at holde festivaler af vores størrelser og med det fællesskab, der kendetegner dem.

Håb for festivaler i august

Vælger regeringen at følge ekpertgruppens anbefalinger, kan danskerne godt vinke farvel til en sommer fuld af fest, festival og fadøl.

Det mener Esben Marcher, som er sekretariatschef hos Dansk Live, der anser ekspertgruppens anbefalinger som lig med en aflysning af de store festivaler.

- Det ligner en død til festivalerne, der ligger først på sommeren. I hvert fald, hvis politikerne matcher ekspertgruppens anbefalinger, siger han.

- Det er dog vigtigt at sige, at når alle har fået tilbudt en vaccine, så er der ikke nogen anbefalinger om restriktioner. Det betyder, at når vi når ind i august, kan vi godt gennemføre festivaler og større koncerter, siger han og lover altså godt nyt for blandt andet Smukfest, der efter planen afholdes til august.

Om der bliver mulighed for dans, fest og krammere foran Bøgescenerne på Smukfest, der efter planen afholdes til august, er endnu uvist. (Foto: Helle Arensbak © Ritzau Scanpix)

Esben Marcher hæfter sig samtidig positivt ved, at mindre danske festivaler ser ud til at kunne blive afholdt.

- Det er positivt med de 2.000 mennesker per sektion. Det er flere, end jeg havde troet. Og det betyder, at der er en masse små festivaler, der godt kan gennemføres, siger han.

Det duer dog ikke for Roskilde Festival, der med omkring 130.000 gæster er Danmarks største musikfestival.

Blandt årets hovednavne på Roskilde Festival er udenlandske stjerner som Kendrick Lamar, The Strokes og Doja Cat, mens også danske Jada og Tessa står på plakaten for festivalen, der efter planen finder sted fra den 26. juni til den 3. juli.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk