Sådan har du ikke hørt hende før! Lorde overrasker med ny musik på sproget maori

Popstjernen har netop udgivet ep'en 'Te Ao Mārama', hvor hun synger på maori – New Zealands oprindelige folks sprog.

Lorde har netop udgivet en ny ep med sange fra albummet 'Solar Power' – men på maori, det oprindelige sprog i New Zealand. (Foto: Arturo Holmes © Getty Images)

Det er ikke mere end tre uger siden, at Lorde udgav sit længe ventede, tredje album 'Solar Power'.

Her hitter hun med sange som 'Solar Power' – der deler titel med albummet – og 'Mood Ring'.

Men hun har tilsyneladende ikke kunnet stoppe igen. For allerede nu har hun udgivet en ny ep - men på et sprog, man ikke før har hørt den 24-årige newzealænder synge på.

Ep'en består nemlig af fem sange fra 'Solar Power'-albummet, der er oversat til te reo māori, eller bare maori, som det også kaldes – et sprog, der tilhører New Zealands oprindelige folk, maori-folket.

- Det føltes virkelig stort, da vi gjorde det. Det var svært. Det var virkelig følelsesladet. Jeg har aldrig haft en skrive- eller indspilningsoplevelse som det. Det var virkelig stærkt, fortæller Lorde i et nyt interview med det newzealandske medie The Spinoff om processen med at lave sangene.

Den nye ep bærer titlen 'Te Ao Mārama', der direkte oversat til engelsk betyder "world of light" ("lysets verden") og dermed er et tvist på titlen på Lordes seneste albumudgivelse, 'Solar Power'.

Inspireret af maori

Men hvorfor udgiver Lorde en ep på maori, som formodentligt kun en brøkdel af hendes fans verden over forstår, fristes man måske til at tænke.

Og det er et godt spørgsmål.

For selvom Lorde er fra New Zealand, er hun ikke selv af maori-oprindelse.

Til gengæld handler 'Solar Power'-albummet blandt andet om hendes syn på naturen. Og i arbejdet med albummet gik det pludselig op for hende, at hendes omsorg og behov for at lytte til naturen stammer fra traditionelle maori-principper.

- Der er et ord for det på te reo māori: "Kaitiakitanga", som betyder "varetægt eller omsorg for himlen, havet og landet", skriver hun i et nyhedsbrev, som hun har sendt ud til sine fans.

- Jeg er ikke maori, men alle newzealændere vokser op med elementer af det her verdenssyn. Ved at lave et album om, hvor jeg kommer fra, er det også vigtigt for mig at kunne fortælle om, hvad det er, der gør os til dem, vi er hernede.

På trods af det har Lordes opvækst ikke været særligt præget af det oprindelige folks sprog og kultur.

- Det var ikke noget, der var en stor del af mit liv, og det var noget, jeg havde en slags sorg og en smule skyldfølelse omkring, fortæller Lorde til The Spinoff.

Derfor har det været vigtigt for sangeren at hylde maori-folkets sprog og kultur med den nye ep.

Den udkommer da også forud for Te Wiki o Te Reo Māori – en uge, hvor hele New Zealand hylder det oprindelige sprog.

Du kan prøve at lytte til kæmpehittet 'Solar Power' sunget på maori med titlen 'Te Ao Mārama', mens du læser videre:

0:00

Et kompliceret projekt

Men selvom Lorde er begejstret over nu at kunne dele en ep på maori, var det ikke uden tøven, at hun kastede sig ud i projektet.

For maori-folket bærer på en tung og mørk historie præget af kampe og siden kulturel fornyelse. Desuden har den newzealandske stat gennem årtier forsøgt at udrydde sproget.

Og kan man så som hvid newzealænder tillade sig at synge på deres sprog? De overvejelser gjorde Lorde sig.

- Jeg er hvid. Så uanset hvordan man vil tolke på, at jeg ønsker at engagere mig i vores oprindelige kultur, er det fair. Jeg accepterer det totalt, for det er virkelig kompliceret, udtaler hun og fortsætter:

- Men det ville have været meget værre, hvis jeg var for bange for at gøre det. Det ville for mig være mere trist og skræmmende end at få tilskrevet en form for hvidt frelserkompleks.

Lorde rådførte sig både med venner, venners familie, kolleger og ældre for at finde ud af, om det ville være acceptabelt at gennemføre sin idé om at synge på maori – og for at få hjælp til at oversætte sine sangtekster, uddyber hun.

Det har været en stærk oplevelse for Lorde at udgive sine sange på maori, fortæller hun om den nye ep. (Foto: Paula Lobo © Getty Images)

Ikke blændet af berømmelse

Lorde er med 'Solar Power'-albummet aktuel med sit tredje album, som følger op på hendes succes med albummet 'Melodrama' fra 2017.

De seneste fire år har hun brugt det meste af sin tid i sit hjem uden for Auckland i New Zealand, har hun fortalt.

I et nyligt interview gjorde hun det også klart, at det er New Zealand og det newzealandske folk, der holder hende nede på jorden.

- Newzealændere er ikke blændet af berømmelse. Sådan er det ikke kulturelt – folk elsker sportsstjerner, og fair nok, de er fantastiske. Men de (newzealænderne) prøver ikke at putte mig op på en piedestal, sagde hun til mediet NME i forbindelse med udgivelsen af 'Solar Power'.

Facebook
Twitter