Sanger i stormvejr efter kommentar om politivold mod sorte: 'Hvad bilder han sig ind?'

Matty Healy fra The 1975 beskyldes for at promovere sin musik i tweet om afdøde George Floyd.

Matty Healy er forsanger i bandet The 1975, der herhjemme har hittet med sange som 'Chocolate' og 'Girls'. (Foto: Roberto Ricciuti © Getty Images)

George Floyd.

Navnet på den mand, der mandag mistede livet under en politianholdelse i byen Minneapolis i USA, og et navn, der siden har været på manges læber verden rundt.

Dødsfaldet har vakt røre og udløst protester i USA og har også fået flere kendte til tasterne, hvor de deler deres sympati med George Floyd og hans efterladte og støtter op om Black Lives Matter-bevægelsen.

Det samme forsøgte forsangeren i det britiske band The 1975, Matty Healy, da han mandag på sin Twitter-profil skrev følgende:

- Hvis du virkelig tror på, at "ALL LIVES MATTER" ("Alle liv er noget værd"), så skal du stoppe med at facilitere enden på de sortes.

Beskeden var ledsaget af et link til nummeret 'Love It If We Made It', som The 1975 udgav tilbage i 2018, der blandt andet indeholder en linje, der handler systematisk racisme i USA.

Siden er opslaget dog blevet slettet fra Twitter, ligesom Matty Healy har valgt helt at deaktivere sin profil på platformen. Tweetet fik nemlig en noget anden modtagelse, end sangeren nok havde forventet.

Hør 'Love It If We Made It' her, mens du læser videre:

0:00

Beskyldt for et bruge tragedie til at promovere sig selv

Efter Matty Healys tweet begyndte flere brugere nemlig at kritisere sangeren for - i deres øjne - at bruge George Floyds død til at promovere sin egen musik.

Du kan se et screenshot af Matty Healys oprindelige - og nu slettede - Twitter-opslag herunder:

- At Matty Healy bruger ikke-hvide mennesker i Amerikas død og de efterfølgende protester som et middel til at promovere sin egen musik er fuldkommen foragteligt. Ord kan ikke beskrive, hvor vred jeg er. Hvad fuck bilder han sig ind. Den narcissist, lød kritikken blandt andet fra en Twitter-bruger i et af mange kritiske tweets rettet mod sangeren.

- Matty Healy er så ignorant. Det er utroligt, at han prøvede at promovere sin sang og så deaktiverede sin profil, skriver en anden.

Andre brugere tager dog Healy i forsvar og mener, at sangeren i stedet forsøgte at sætte fokus på problematikken gennem sin musik.

- Nogle gange taler musik højere end ord, og Matty forsøger bare at tale gennem sin musik. Den her sang belyser, hvor fucked up samfundet er, og med tanke på, at den her sang blev lavet i 2018, og det her lort stadig finder sted, synes jeg, den bør deles, skriver en bruger om sangen, mens en anden skriver:

- Han brugte sangen til at tale for ham i stedet for at skrive en tale. Det er ikke, som om han tænkte: "Uh, en uskyldig mand er død, hvordan kan jeg drage fordel af det? Lad mig promovere en sang fra 2018".

Undskyldte og deaktiverede sin Twitter-profil

I kølvandet på kritikken udsendte Healy selv en undskyldning på Twitter.

- Undskyld. Jeg linkede ikke til min sang i det tweet for at få det til at handle om mig. Sagen er bare, at den sang bogstaveligt talt handler om denne her ulækre situation og udtrykker sig mere velformuleret, end jeg kan på Twitter, skrev sangeren ifølge Billboard.

Siden har Matty Healy altså helt deaktiveret sin Twitter-profil.

En beslutning, som også har fået en hård medfart på Twitter, hvor nogle brugere mener, at Healy stikker halen mellem benene, mens andre "fejrer", at han ikke længere er aktiv på platformen.

Healy er dog fortsat med at ytre sin holdning til sagen på Instagram, hvor han også har delt en underskriftsindsamling, hvis formål er at få retsforfulgt betjentene, der stod bag den omdiskuterede anholdelse.

Matty Healy har tidligere forklaret til musikmediet Genius, at nummeret 'Love It If We Made It' blandt andet handler om "et fængselssystem, der kører rovdrift på unge, sorte personer for at holde sig selv kørende". (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Verdenskendt rapper støtter protester mod politiet

Matty Healy er dog blot én af mange kendte, der har kommenteret på George Floyds død.

Sangerinden Beyoncé lagde et billede ud af Floyd på sin hjemmeside for at mindes den afdøde, ligesom tv-stjernen Kim Kardashian West, sangeren Billie Eilish og basketballspilleren LeBron James blandt andre også har reageret på hændelsen.

Rapperen Cardi B postede onsdag en hyldest til George Floyd på sin Instagram-profil, hvor hun langede ud efter dele af det amerikanske politi.

- Nok er nok! Hvad skal der til? En borgerkrig? En ny præsident? Voldelige protester? (...) Jeg er træt! Landet er træt! I skaber ikke frygt hos folk, når I gør de ting, I viser bare, hvilke kujoner I er. Og hvordan USA virkelig ikke er de fries land!, skrev den populære rapper ud til sine 66 millioner følgere.

Tirsdag fulgte hun op med en længere video på sin Instagram-profil, hvor hun giver sin støtte til de igangværende protester i Floyds hjemby Minneapolis i delstaten Minnesota.

- Jeg ønsker ikke, nogen skal komme til skade, men det er virkelig frustrerende, for politivold har fundet sted længe før, jeg blev født. Hvor mange fredelige demonstrationer har vi været vidne til? Hvor mange hashtags har vi set? De her hashtags bliver fandeme ved med at gentage sig selv. Jeg føler, det her er den syvende video, jeg laver om politivold. Jeg har lavet videoer om politivold, siden mine tænder var fucked up, og det eneste, der har ændret sig, er mine fucking tænder, siger sangerinden og fortsætter:

- Folk er trætte (...) Motherfuckers (folk) kunne tage den voksne og modne vej og opføre sig fredeligt, men folk er trætte af det, så nu er folk nødsaget til at ty til den her slags, siger Cardi B om protesterne.

Betjentene, der anholdte George Floyd, er siden blevet fyret, og præsident Donald Trump har kaldt hændelsen "chokerende" og "tragisk" og igangsat en FBI-undersøgelse af sagen.

Cardi B har flere gange tidligere offentligt kommenteret på politivold mod sorte i USA. - Der er, som om det bliver ved med at ske hver eneste dag, og de slipper afsted med det. Ingen taler om det, sagde sangerinden sidste år i et opslag på sin Instagram-profil. (Foto: CAITLIN OCHS © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk