Sangerinde tager fusen på lytterne: Stopper pludseligt nyt nummer i penge-protest

Canadiske Esthero har set sig sur på Spotify, fordi hun mener, streamingtjenesten ikke betaler musikere nok.

40-årige Esthero startede sin karriere i 1997 og har gennem årene arbejdet sammen med prominente kunstnere som Outkast og Kanye West. (Foto: © Isaiah Trickey, Getty Images)

De musikfans, der for nyligt valgte at klikke sig ind på Spotify og lytte til den seneste single fra den canadiske sangerinde Esthero, har nok fået sig noget af en overraskelse.

Midt i nummeret 'Gimme Some Time' sker der nemlig noget uventet.

Musikken stopper pludseligt efter halvandet minut, og i stedet for at synge starter sangerinden en enetale, hvor hun beklager sig over, at Spotify ikke betaler hende nok, når folk lytter til hendes musik.

- Det er virkelig svært at tjene penge som en selvstændig kunstner, og Spotify og andre streamingtjenester betaler kun omkring 0,003 til 0,008 dollar (omkring to til fem danske ører) per afspilning, og det ikke en indtjening, man kan leve af, siger Esthero på nummeret og opfordrer samtidig lytterne til at gå ind på hendes hjemmeside og købe den fulde version af sangen.

Den alternative udgave af 'Gimme Some Time' er blandt andet også at finde på Tidal og Apple Music.

Hør Esthero afbryde 'Gimme Some Time' omkring halvandet minut inde i nummeret her:

0:00

Skuffet efter streaminghit

Den canadiske sangerinde, der bærer det borgerlige navn Jenny-Bea Englishman, har længe været træt af de store streamingtjenester. Det hele startede, da hendes sang 'Black Mermaid' sidste år blev brugt i Netflix filmen 'Nappily Ever After'.

Takket være filmen blev nummeret hurtigt Estheros mest afspillede sang på Spotify, hvor den i skrivende stund er blevet afspillet mere end 1,4 millioner gange.

Men ifølge Esthero indtjente sangen mindre end 5.000 dollar svarende til omkring 30.000 danske kroner, og da hun regnede på, hvad hun kunne have tjent, hvis lytterne i stedet havde købt og downloadet hendes sang, blev hun vred.

Hun fortæller til BBC, at hun i første omgang overvejede at trække sin musik fra streamingplatformen, men i stedet valgte at redigere sin seneste single, så den fungerede som en 'trailer' for den fulde udgave, der altså ikke er tilgængelig på diverse streamingtjenester.

- Jeg tænkte, at jeg skulle have mig et lille 'V for Vendetta'-øjeblik og fortælle folk, hvad der egentlig foregår, siger sangerinden.

Spotify har over for BBC afvist at kommentere på sagen.

Har fået kritik flere gange før

Siden sin debut i 2008 har Spotify, ligesom mange andre musiktjenester, fået kritik for størrelsen af den sum penge, man betaler musikere, hver gang deres sange bliver afspillet af tjenestens brugere.

I 2014 valgte den amerikanske popgigant Taylor Swift i protest at trække hele sit samlede musikkatalog fra musiktjenesten.

- Jeg er ikke villig til at tilbyde mit livsværk til et eksperiment, som, jeg føler, ikke kompenserer sangskriverne, producerne, kunstnerne og skaberne af musikken på en fair måde, lød det dengang fra Swift, hvis musik først igen var at finde i Spotifys musikkartotek to og et halvt år senere.

Taylor Swift er lige nu aktuel med pladen 'Lover', som det ér muligt at høre på Spotify. (Foto: © Kevin Mazur, Getty Images)

Kunstnere som Beck og forsangeren i gruppen Radiohead, Thom Yorke, har blandt andre også rettet kritik mod streamingtjenesten.

Det er svært at finde et eksakt tal på, hvor meget lønsedlen lyder på, når man som musiker får spillet sin musik på Spotify. Men flere udenlandske medier peger på, at beløbet ligger på omkring 0,0038 til 0,0084 dollar.

Det svarer til cirka fem ører per afspilning og ligger altså på samme niveau som Estheros påstand.

Dansk musiker har 'aldrigt tjent penge på streaming'

Herhjemme går musikerne heller ikke grinende mod banken, når lønsedlen fra Spotify og andre musikstjenester dumper ind af døren.

Det fortalte den danske sanger og musiker Rasmus Walter sidste år til dr.dk.

- Jeg tror faktisk, vi skal helt ned på omkring 15 procent, sagde Rasmus Walter dengang, da dr.dk ringede for at høre, hvor stor en andel af sangerens indtjening, der stammer fra musikstreaming.

I stedet må Walter, der tidligere har været forsanger i rockbandet Grand Avenue, hente størstedelen af sin indkomst i koncertsale rundt omkring i landet.

- Jeg har altid spillet rigtig mange koncerter, og det er klart dér, min primære indtægtskilde ligger. Jeg har aldrig tjent mine penge på pladesalg og streaming.

I foråret offentliggjorde Spotify, at streamingtjenesten nu har 217 millioner månedlige brugere over hele verden, herunder 100 millioner, der lytter gennem et betalt abonnement.

41-årige Rasmus Walter har blandt andet hittet stort med sange som 'Endeløst', 'Verden i stå' og 'Dybt vand'. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Ritzau Scanpix)