Saudi-Arabien afholder stor festival med dansk dj på plakaten: 'Det er et forsøg på at vaske hænder'

Den danske dj Morten Breum skal spille til en festival i Saudi-Arabien, selvom flere musikere får hård kritik for at deltage.

Mdlbeast Soundstorm får til december besøg af danske Morten Breum. I Sverige kritiserer flere de svenske artister, som skal spille til festivalen. (Foto: © iamcre8tions, Scanpix Denmark)

Den danske dj Morten Breum er blandt flere kendte musikere, som er dukket op på plakaten for en festival i Saudi-Arabien.

Dj'en, der laver musik og optræder under navnet Morten, skal spille sammen med mere end 200 artister på festivalen Mdlbeast Soundstorm, som finder sted i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh, fra 16. til 19. december.

Festivalen beskriver sig selv som regionens mest højtråbende musikfestival og får blandt andre besøg af verdenskendte dj's som David Guetta, Tiësto og DJ Snake.

Festivalen er en del af organisationen General Entertainment Authority, som den saudiske kongefamilie har skabt for at fremme landets kulturelle sektor.

Saudi-Arabien kritiseres jævnligt for at bryde menneskerettighederne, og tidligere i denne uge blev superstjernen Justin Bieber opfordret til at droppe en koncert i Saudi-Arabien af den tidligere forlovede til den dræbte journalist Jamal Khashoggi.

Kritiker besøgte konsulat, men kom aldrig ud

I 2018 besøgte Jamal Khashoggi det saudiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet. Han skrev kritiske klummer om styret – blandt andet i Washington Post, hvor han konstaterede, at Saudi-Arabien var blevet så undertrykkende, at det var uudholdeligt.

Jamal Khashoggi forsvandt, efter han gik ind i konsulatet i Istanbul, mens hans forlovede måtte vente forgæves udenfor. Senere blev det bekræftet, at journalisten og Saudi-Arabien-kritikeren var blevet dræbt. Tyrkisk politi og amerikanerne mente, at den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, havde beordret mordet på Khashoggi, men det har kronprinsen afvist.

Jamal Khashoggis tidligere forlovede, Hatice Cengiz, har i et åbent brev bedt Justin Bieber om ikke at optræde i Saudi-Arabien. Hun skrev blandt andet: - Syng ikke for dem, der myrdede min forlovede. (Foto: © MURAD SEZER, Ritzau Scanpix)

På de sociale medier har flere kritiseret kunstnerne for at takke ja til at spille i Saudi-Arabien. Det sker, efter svenske medier har skrevet om, at flere svenske musikere - heriblandt Alesso, Rebecca & Fiona og Axwell - optræder på festivalen.

Blandt andet skriver en svensk Twitter-bruger, at artisterne er med til at støtte antisemitisme, racisme og tortur - og at musikerne ligefrem er afskum.

En anden skriver, at kunstnerne bør kræve, at regimet stiller de ansvarlige for mordet på Jamal Khashoggi for retten, før de optræder på festivalen.

Pynter på omdømme med vilde fester og kendisser

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har Saudi-Arabien den senere tid inviteret store kendisser til kultur-events i landet og arrangeret store kulturbegivenheder for at ændre landets renommé i udlandet. Blandt andet et Formel 1-løb, hvor kendisser også deltager.

- Men ser man nærmere på det, bliver det klart, at den saudiske regering forsøger at bruge disse kendisser til at hvidvaske en elendig menneskerettighedsstatistik, skriver Human Rights Watch.

Nicki Minaj ville deltage i et arrangement i Saudi-Arabien i 2019, men efter kritik valgte hun at droppe turen. Hun begrundede det med Saudi-Arabiens manglende rettigheder for kvinder og LGBT+-personer. (Foto: © Carlo Allegri, Ritzau Scanpix)

Fannie Agerschou-Madsen, der er ekstern lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, er enig.

- Det er et forsøg på at vaske deres hænder – og image, så det ikke fremstår som et tilbagestående, undertrykkende regime. Men der er også mere i det end det, siger hun.

Kvinder må bo alene, men med mandlig værge

Ifølge Fannie Agerschou-Madsen handler det også om, at Saudi-Arabien vil væk fra sin olieafhængighed og derfor investerer i andre sektorer – blandt andet festivaler.

Det andet element er ungdommen. For flere af de yngste generationer er yderst veluddannede med et studieophold på et topuniversitet i Europa eller USA på cv'et. Men de er arbejdsløse, og under det arabiske forår forsøgte de – ligesom i mange andre lande i Mellemøsten – at gøre oprør mod autoriteterne.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har tidligere sagt, at han ikke har beordret drabet på Jamal Khashoggi. (Foto: © Amir Levy, Ritzau Scanpix)

Det lykkedes dog regimet at slå oprøret ned, og derfor forsøger kongefamilien nu at vise modernitet og giver flere friheder til dele af befolkningen.

Derfor peger Fannie Agerschou-Madsen på, at udviklingen af menneskerettigheder i landet går to veje.

- Den almindelige saudier, der ikke interesserer sig for politiske rettigheder og ytringsfrihed, oplever i de her år mere frihed. Eksempelvis har kvinder nu lov til at bo alene uden at være gift og kan få lederpositioner i erhvervslivet, og det er en kæmpe forandring i forhold til for fem år siden. Dog skal kvinder, der ikke er gift, stadig have en mandlig værge.

- Men hvis du som saudier er optaget af menneskerettigheder, så er der sket en klar forværring med overvågning og forfølgelse – og i værste fald risikerer de samme behandling, som vi så det i sagen om Jamal Khashoggi, siger Fannie Agerschou-Madsen.

Kunstnere er med til at legitimere regime

Vurderer du, det er en god idé, at en dansk dj som Morten Breum og andre store artister tager derned?

- Både og. Ved at tage derned og optræde på en statsligt støttet festival legitimerer man et regime, der bryder menneskerettighederne. På den anden side kan man også optræde for en befolkningsgruppe, som måske kan presse på for forandringer nedefra.

Men vil det ikke ramme styret, hvis kendte kunstnere boykottede sådan en event?

- Det vil være afhængigt af, hvor mange der gjorde det. Det vil ikke betyde noget, hvis én kunstner gjorde det. I den forbindelse skal man huske på, hvordan Saudi-Arabien normalt reagerer på boykot, siger Fannie Agerschou-Madsen.

Sådan har det tidligere set ud, når Morten Breum har optrådt - og en lignende scene kan altså komme til at udspille sig i Saudi-Arabien i december. (Foto: © iamcre8tions, Scanpix Denmark)

Hun fortæller, at da regeringen i Canada pressede saudierne til at få løsladt fængslede kvindelige rettighedsaktivister, indefrøs regimet alle handler med canadierne og smed deres diplomater ud.

Og så peger hun også på Jamal Khashoggi-sagen som et tydeligt bevis på saudiernes magt.

- Problemet er, at Saudi-Arabien har stor økonomisk magt i Silicon Valley og på børserne i blandt andet London. Hvis kritikken fra Vesten bliver for hård, truer saudierne med at trække pengene ud. Det var også det, der skete, da politikerne i forbindelse med sagen om Jamal Khashoggi i starten havde travlt med at fordømme, men endte med at ryste i bukserne, siger hun.

DR har siden torsdag forsøgt at få en kommentar fra Morten Breum, men henvendelserne er ikke blevet besvaret.