Se 38.000 gå amok i Parken: Rollo & Kings kæmpehit fik kommentatorboksen til at ryste

Da Eurovision Song Contest i 2001 blev afholdt i København, var danske Rollo & King uhyggeligt tæt på sejren.

- 12 points go to… Denmark!

Et menneskebrøl af en anden verden bryder ud, da de berømte ord runger ud af højttalerne i et propfyldt Parken i København.

Året er 2001, og grønsværen på det danske nationalstadion, der normalt lægger jord til mudrede fodboldstøvler, danner denne aften i maj rammen om klodens største musikfest: Eurovision Song Contest.

Det europæiske popbrag afholdes i København, efter Brødrene Olsen året forinden har sikret Danmark sin første Eurovision-sejr i 37 år med nyklassikeren 'Fly on the Wings of Love'.

I 2001 er det duoen Rollo & King, der sammen med Signe Svendsen har fået æren af at repræsentere de rød-hvide farver.

Det gør de med sangen 'Never Ever Let You Go', der på dansk lyder titlen 'Der står et billede af dig på mit bord' – og det skal vise sig, at den populære trio faktisk er lige ved at gøre Brødrene Olsen kunsten efter.

Se Rollo & Kings optræden på Eurovision-scenen i videoen øverst.

For præcis 20 år siden var Danmark værter for Eurovision Song Contest, der blev afholdt den 12. maj 2001 i Parken. Genoplev lidt af Grand Prix-magien i galleriet herunder:

  • Det var værtsparret Natasja Crone og Søren Pilmark, der den 12. maj 2001 kunne byde tv-seere fra hele Europa velkommen til Danmark. Crone og Pilmark fik senere kritik for deres manus, der udelukkende var skrevet på rim, og blev samtidig døbt "Tandfeen og Dr. Død" af den britiske Eurovision-kommentator Terry Wogan. (Foto: © JOACHIM RODE, Ritzau Scanpix)
  • Rollo & King og Signe Svendsen optræder med 'Never Ever Let You Go', der i 2001 sikrede dem en andenplads ved Eurovision Song Contest. På dansk hed sangen 'Der står et billede af dig på mit bord'. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Ritzau Scanpix)
  • Den maltesiske deltager Fabrizio Faniello formåede i den grad at charmere de danske tv-seere, der gav topkarakter - 12 point - til hans bidrag 'Another Summer Night', der efterfølgende blev et mindre sommerhit i Danmark. (Foto: © JOACHIM RODE, Ritzau Scanpix)
  • Det græske bidrag, gruppen Antique, på scenen i Parken, hvor grækerne sluttede på en tredjeplads. Forsangeren Helena Paparizou vandt fire år senere Eurovision Song Contest for Grækenland i 2005 med sangen 'My Number One'. (Foto: © JOACHIM RODE, Ritzau Scanpix)
  • Resultatet tikker ind, mens Søren Poppe og Signe Svendsen følger nervøse med. Der var næsten til det sidste spænding om, hvem der ville løbe med sejren. (Foto: © Niels meilvang, Ritzau Scanpix)
  • Begejstringen blandt publikum i Parken var ikke til at tage fejl af. Undervejs i pointafgivningen måtte vært Søren Pilmark endda bede publikum "holde mund", fordi sejrsbrølene nær tog overhånd. (Foto: © Kim Agersten, Ritzau Scanpix)
  • Rollo & King fik topkarakter fra tv-seerne i Island, Estland, Norge, Irland, Tyskland og Kroatien og endte i alt med 177 point - sølle 21 point fra sejren. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Det blev dog Estland og Tanel Padar, Dave Benton & 2XL, der med sangen 'Everybody' snuppede trofæet ved Eurovision 2001. Sejren kom som noget af et chok for både tv-seere, publikum og esterne selv, der forud for konkurrencen ikke var spået store vinderchancer. (Foto: © Niels meilvang, Ritzau Scanpix)
1 / 8

Tæt på historisk hjemmebanesejr

Stemningen blandt de 38.000 feststemte publikummer i Parken er på kogepunktet under de tre minutter, trioen er på scenen det er lige, så kommentatorboksen ryster, siger kommentator Hans Otto Bisgaard.

Og stemningen bliver kun endnu vildere, da stemmerne fra de europæiske fagjuryer og tv-seere kort efter begynder at tikke ind.

- Denmark – 12 points, lyder det igen og igen, og da Rollo & King indtager førerpositionen på pointtavlen, er det lige før, det nykonstruerede tag i Parken letter af ren eufori.

- Hold så mund!, lyder det med et kækt smil fra en af aftenens værter, Søren Pilmark, til publikumshavet, da sejrsbrølet næsten er ved at tage overhånd.

Bag scenen sidder Rollo & King og følger med i pointafvigningen.

- Da vi førte (i afstemningen), tænkte jeg: "Puha, tænk nu, hvis vi vinder? Det kunne da være fedt!". Så fik vi alle sammen den her naturlige kampgejst. Nu ville vi vinde, har Søren Poppe, forsanger i Rollo & King, tidligere fortalt til DR om det vanvittigt spændende øjeblik.

Trods massiv opbakning fra publikum bliver det dog ikke til dansk hjemmebanesejr.

Efter en nervepirrende og afsindig tæt afstemning må danskerne til slut se sig slået af Estland, der med sangen 'Everybody' – højst overraskende – ender med at vinde konkurrencen.

I stedet må Danmark tage til takke med sølvmedaljen.

- Vi var lettede over, at det gik så godt og var dybest set meget stolte af vores andenplads. Men lige da vi indså, vi ikke havde vundet, tænkte vi selvfølgelig: "Satans, det var tæt på!", fortalte Søren Poppe efter showet.

Se Rollo & King fortælle om den nervepirrende afstemning i et interview fra 2001 her:

Der skulle gå 12 år, før Danmark igen vandt Eurovision Song Contest. Det skete i 2013, da Emmelie de Forest sang sig til tops med hittet 'Only Teardrops'.

Om årets Grand Prix-håb, duoen Fyr og Flamme, kan gøre hende kunsten efter, får vi svar på, når Eurovision Song Contest 2021 sendes den 18., 20. og 22. maj på DR1 og DRTV.