Selvom Europa kæmper med corona: Ja, der bliver et Eurovision - sådan skal det lykkes

Arrangørerne håber, at alle 40 deltagerlande kommer til at optræde live ved årets Eurovision, der afholdes trods coronapandemien.

Fyr & Flamme på scenen ved Dansk Melodi Grand Prix. Hvis alt går vel, skal de til maj stå på scenen ved Eurovision Song Contest, der i år afholdes trods coronapandemien. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Det blev Fyr & Flamme, der løb med sejren, da DR lørdag aften inviterede til fælles musikfest i form af Dansk Melodi Grand Prix 2021.

Det betyder også, at det er den farverige duo og sangen 'Øve os på hinanden', der skal repræsentere de rød-hvide farver ved dette års Eurovision Song Contest, som afholdes i Rotterdam i Holland til maj.

For selvom det musikalske sammenskudsgilde sidste år endte med at blive aflyst grundet coronapandemien, så bliver der altså et Eurovision i år - uanset hvad.

Det fortæller DR's underholdningsredaktør, Jan Lagermand Lundme.

- Modsat sidste år har arrangørerne i Holland denne gang haft mange måneder til at forberede sig på at afholde et show i en coronatid. De har udtænkt en række forskellige scenarier og lagt nogle køreplaner, de kan arbejde ud fra, alt efter hvordan situationen ser ud til maj. Men én ting er sikkert: Der bliver et Eurovision, og der bliver fundet en vinder, siger han.

Lige nu er planen, at Fyr & Flamme til maj rejser til Holland for at optræde live i det store Eurovision-show.

Arrangørerne af årets konkurrence, der hvert år ses af op mod 200 millioner tv-seere, har nemlig iværksat en lang række sikkerhedsforanstaltninger, der skal gøre det muligt at afholde et Eurovision, der kommer så tæt på det show, vi kender fra tidligere år, som muligt.

- Der er stort fokus på sikkerheden omkring årets show, og deltagerne kommer til at blive testet regelmæssigt og skal blive på deres hotelværelse, når de ikke har prøver på scenen eller andet i den dur, forklarer Jan Lagermand Lundme og fortsætter:

- Jeg føler mig meget tryg ved at sende et hold af sted til Holland, for mit indtryk er, at der virkelig er styr på tingene, og at de tager det her meget alvorligt. Men det er klart, at hvis der er den mindste uro eller tvivl om sikkerheden, så tager vi ikke af sted.

Hos den danske vinderduo, Fyr & Flamme, håber man også på at kunne rejse til Holland og optræde live på den store Eurovision-scene.

- Det er klart, at i sidste ende kommer det hele an på, hvordan verden ser ud til maj. Men i den perfekte verden; Er du gal, vi skal af sted, og vi glæder os, siger Laurits Emanuel, der sammen med Jesper Groth udgør Fyr & Flamme.

Fyr & Flamme skal repræsentere Danmark ved dette års Eurovision Song Contest. Duoen, der også er kendt for hits som 'Kamæleon' og 'Menneskeforbruger', består af Jesper Groth (tv.) og Laurits Emanuel. (Foto: © Martin Fält, dr)

Fyr & Flamme skal indspille optræden på forhånd

Selvom Grand Prix-fans altså i år er sikre på at få deres konfetti-fix, kan årets Eurovision dog alligevel vise sig at blive lidt anderledes, end vi normalt kender det.

Da ingen ved, hvordan coronasituationen ser ud i Holland eller resten af verden til maj, arbejder arrangørerne i år nemlig med en særlig back up-plan. Det betyder, at alle 40 lande, der deltager i årets konkurrence, på forhånd er blevet bedt om at indspille deres optræden på bånd hjemmefra.

Skulle ét eller flere lande være forhindret i at gå på scenen i Rotterdam - enten på grund af rejseforbud, eller hvis en deltager bliver syg - kan man i stedet afspille den foroptagede optræden.

De nye regler gælder naturligvis også Danmark, forklarer Jan Lagermand Lundme og fortæller, at den danske back up-optræden kommer til at finde sted på samme scene, som lørdagens Grand Prix-show, og efter planen bliver optaget i den kommende uge.

- Vi har nogle dage at forberede os i, så nu begynder arbejdet med at se på, om der er noget, vi kan ændre eller justere ved drengenes optræden, som om muligt kan gøre den endnu federe, siger Jan Lagermand Lundme og understreger, at planen altså stadig er, at Fyr & Flamme skal optræde live på scenen i Holland.

Se Fyr & Flammefremføre den danske vindersang 'Øve os på hinanden' - der også skal fremføres på dansk til Eurovision - her:

Publikum eller ej?

Faste Grand Prix-seere kommer måske også til at savne tv-billederne af festklædte fans og flagrende flag i publikumshavet foran scenen.

Lige nu er det nemlig stadig uvist, hvorvidt publikum får adgang til årets shows eller ej.

De hollandske arrangører har dog meldt ud, at man planlægger efter at lukke op mod 80 procent af den normale publikumskapacitet ind i årets Eurovision-arena, hvis coronasituationen tillader det.

Coronaudfordringerne til trods glæder det Jan Lagermand Lundme, at årets Eurovision langt hen ad vejen tegner til at blive, som vi kender det.

- For mig er det vigtigste, at tv-seerne ikke kommer til at mærke den store forskel. Alle deltagerne kommer forhåbentlig til at optræde live på scenen, som de plejer, og seerne får stadig serveret et kæmpestort og festligt tv-show. Det tror jeg faktisk, vi alle trænger til - mere end nogensinde.

Den østrigske Eurovision-vinder Conchita Wurst ses her foran publikumshavet ved Eurovision Song Contest i 2014, der blev afholdt i København. Om publikum - og deres mange flag - i år får adgang til de store Eurovision-shows, er endnu uvist. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)