Semifinalen blev endestationen: Danmark er ude af Eurovision Song Contest

Det lykkedes ikke Fyr og Flamme at sikre sig en plads i lørdagens Eurovision-finale. Men de nægter at være skuffede.

Det blev ikke til en finaleplads til Danmark og duoen Fyr og Flamme. (Foto: © Andres Putting, EBU)

Danmark er ude af Eurovision Song Contest.

Det står klart, efter det torsdag aften ikke lykkedes det danske Grand Prix-håb, Fyr og Flamme, at kvalificere sig til lørdagens store Eurovision-finale.

I årets anden semifinale kæmpede i alt 17 lande om én af de bare ti finalepladser, og her var heldet altså ikke med Fyr og Flamme og deres dansksprogede Grand Prix-hit 'Øve os på hinanden'.

Duoen, der består af Jesper Groth og Laurits Emanuel, gav den ellers alt, hvad de kunne, og leverede en optræden, der vakte stor jubel i både Ahoy Arena i værtsbyen Rotterdam og i pressecentret, hvor journalister fra hele Europa sad samlet.

Se Fyr og Flammes optræden her:

Rundt omkring i Europa var stemningen åbenbart ikke lige så entuasiatisk, og dermed er Danmark ikke med i Eurovision-finalen for første gang siden 2016.

Nægter at være skuffet

På trods af den missede finaleplads nægter hitduoen - der i denne uge i øvrigt har modtaget deres første guldplade - at ærgre sig.

- Jeg kommer ikke til at sige, jeg er skuffet. Det er ret vildt. Der har været en kæmpe retro-kitsch-agtig bevægelse derhjemme på bodegaerne og arkadespilsbarerne i København, og det har været fedt at se, at der opstået noget nyt, lød det fra Jesper Groth lige efter semifinalen, mens Laurits Emanuel fortsatte:

- Det var fedt, at vi fik lov til at optræde for hele Europa, og jeg synes simpelthen, vi gjorde det så godt. Vi gjorde alt, hvad vi kunne. Og jeg er så stolt af Jesper.

Da der kun manglede at blive råbt ét finaleland op, heppede hele salen da også på Danmark, fortæller duoen:

- Vi havde salen så meget med os, vi har aldrig prøvet noget lignende.

Se interviewet med Fyr og Flamme efter semifinalen her:

Resten af Norden er videre

Mens semifinalen altså blev endestationen for Danmark ved årets Eurovision-fest, kan både Island og Finland derimod se frem til igen at optræde for hele i Europa. Begge lande er nemlig videre til årets finale.

Her møder de i øvrigt Norge og Sverige, der gik i finalen i tirsdags - og dermed er Danmark altså det eneste nordiske land, der ikke er med i finalen i år.

Forud for torsdagens show blev to medlemmer af den islandske delegation testet positiv for corona, og derfor optrådte islandske Daði og Gagnamagnið ikke live i aftenens semifinale. I stedet blev én af Islands sceneprøver sendt i tv. Det stoppede dog ikke bandet fra at kvalificere sig til lørdagens finale. (Foto: © Patrcik van Emst, Ritzau Scanpix)

Derudover er blandt andre også miniputstaten San Marino, der på scenen fik hjælp af ingen ringere end den amerikanske hitrapper Flo Rida, finaleklar.

Følgende ti lande gik videre fra semifinalen torsdag aften:

Albanien, Serbien, Bulgarien, Moldova, Portugal, Island, San Marino, Schweiz, Grækenland og Finland.

Følgende lande røg ud:

Estland, Tjekkiet, Østrig, Polen, Georgien, Letland og Danmark.

Dermed er 26 lande klar til den 65. udgave af finalen af Eurovision Song Contest, der i år afholdes i Rotterdam i Holland.

Ifølge bookmakerne ligger flere lande lunt i svinget til at snuppe sejren i finalen, der altså sendes lørdag.

Blandt storfavoritterne er Italien, Malta og Frankrig, mens også Schweiz, Ukraine, Island og Bulgarien spås gode vinderchancer.

Du kan se finalen af Eurovision Song Contest lørdag klokken 21 på DR1 og DRTV.