Simon Kvamm i opråb med sit nye band: 'Folk skal bare holde deres kæft'

Ep-aktuelle Hugorm med Simon Kvamm i spidsen mener, vi skal være bedre til at holde mund på sociale medier.

De står i et rum malet hvidt fra gulv til loft. De er iklædt noget, der ligner en blanding af en laborantfrakke og et biavler-outfit.

Forsangeren står i midten og synger: "FOLK SKAL BARE HOLDE DERES KÆFT", mens han, med et stift blik ind i kameraet, fjerner alt hår på hovedet med en trimmer.

Bandet Hugorm er i fuld gang med musikvideoen til hovednummeret på deres spritnye ep, der er udkommet i dag, fredag.

Hugorm opstod i Klitmøllers 'Cold Hawaii', hvor Simon Kvamm sammen med vennerne Árni Bergmann Jóhannsson og Morten Gorm begyndte at spille musik sammen i Árnis garage.

- I bedste American suburbia style med nogle store højttalere, trommer, værktøj og masser af tape, som Simon Kvamm siger.

Han er kendt fra mange sammenhænge, blandt andet bandet Nephew, mens Árni Bergmann Jóhannsson er musiker, producer og lydmand, og Morten Gorm er musiker og grafiker.

De tre venner har fundet et fælles rum, hvor den musik, de kan lide, og lysten til at lege går op i en højere enhed, fortæller Morten Gorm.

- Vi kommer lidt forskellige steder fra fagligt og genremæssigt, men vi har en cirkel af noget fælles. Det er det, som har været spændende ved det her. Der er jo masser af musik, vi hver især godt kan lide, og så pludselig var der et område, hvor vi ramte hinanden, og det er fedt, forklarer han.

Simon Kvamm er enig:

- For mig er det et frirum at stå på scenen i det her regi. Vi har ikke gjort det så meget endnu, men de gange, vi har, kan jeg mærke en stor lyst til at prøve at iscenesætte og dramatisere sangene.

Lyt til 'Folk skal bare holde deres kæft' her:

En kunstnerisk fuckfinger

Specielt lysten til at lege og se, hvor man kan skubbe til grænserne, er vigtigt for de tre venner. For Simon Kvamm har det især været vigtigt, at teksterne opstod intuitivt og legende, og at han ikke vurderede på ordene undervejs, men bare lod det flyde ud på papiret og ind i sangen.

- Jeg har virkelig forsøgt at lege mig frem til teksterne og ramme en vibe mere end at fortælle en bestemt historie, der går fra a til z. Det ligner den måde, jeg startede på i Nephew i sin tid. I 'USA DSB' for eksempel, men bare i en anden form og i en ældre udgave, siger han.

I Hugorm er de meget inspirerede af musik fra 90'erne. Den musik, de selv voksede op med. De har en lyst til at sprænge rammerne og lave ét stort mashup. Alt skal være tilladt; på scenen, i teksterne og i musikken. De er enige om at give en kunstnerisk fuckfinger til det hele.

- For mig er det ikke en fuckfinger til nogen bestemt. Det er bare en generel følelse af, at alt er tilladt, og at man ikke behøver at holde sig inden for en bestemt ramme, forklarer Árni Bergmann Jóhannsson.

Herunder kan du komme med Hugorm til optagelsen af musikvideoen til 'Folk skal bare holde deres kæft', der er udkommet i dag, fredag.

 • Bandet er i gang med at øve, inden optagelsen af musikvideoen til sangen 'Folk skal bare holde deres kæft'. Videoen er én lang optagelse, så der er ikke plads til fejl. Kostumerne har Morten Gorm selv udviklet. Han arbejder til daglig som grafiker, og som så meget andet i Hugorm har hans tilgang været meget intuitiv, fortæller han. - Jeg har ikke siddet og skitseret en stor vision omkring projektet. På samme måde som Simon leger med teksten og udforsker, hvad der er muligt, så er det her en måde for mig at lave ting, jeg ikke normalt kan få lov til. Det er for sjov, men alligevel med et håb om, at det har sin berettigelse, og at det ser fedt ud. (Foto: Andreas Bro © dr)
  1 / 10
 • Fra højre er det Morten Gorm og Árni Bergmann Jóhannsson, der sidder klar i deres kostumer. De venter på, at produktionsfolkene har lyset helt på plads. Studiet ligger i en kælder i Nordvest-kvarteret i København. Skitsen til det, der skulle blive Hugorm, stod Morten Gorm for. På mørke vinteraftener i Klitmøller sad han alene ude på sit badeværelse for ikke at vække familien og eksperimenterede med sin guitar. Efter Árni Bergmann Jóhannsson og Simon Kvamm fik lov at høre det, blev de selv inspirerede og begynde at udvikle videre på Morten Gorms arbejde. Til sidst opstod Hugorm. Det var tilbage i 2017. (Foto: Andreas Bro © dr)
  2 / 10
 • - Vi er jo sidst i 30'erne, start 40'erne. Vi er ikke et ungdomsband. Vi er rundet af 90'erne. Rockmusik og elektronisk afarter af det. Bands som The Prodigy og Massive Attack, engelske ting, amerikanske ting, forklarer Simon Kvamm. - Ja, og så kombineret med en hiphop-tilgang. Jeg elsker Malk de Koijn og alle mulige andre danske ting, som kommer fra hiphopverdenen, der leger med sproget på en måde, der ikke har været så stor tradition for i rock. Jeg synes, jeg har selv gjort det lidt i de sange, jeg har lavet i Nephew, men jeg har haft lyst til at udforske det mere. (Foto: Andreas Bro © dr)
  3 / 10
 • Hugorms første ep er udkommet i dag, fredag. Den bliver fulgt op af flere koncerter i foråret samt en række festivaloptrædener. Ligesom bandmedlemmerne gerne vil sprænge rammerne i musikken og teksterne, vil de også gerne optræde steder, som de ikke normalt gør. - Vi vil jo gerne, ligesom hiphopperne gør, på en diskotekstur. Ud at spille på Crazy Daisy i Holstebro og sådan nogle steder, fordi vi tror, det kunne være sjovt. På den måde tænker vi også, at det her er sådan et band, som også kan være et dj-act. Med Árni bag pulten og Morten på guitar og mig på en mikrofon og så lave et hit and run på 20 minutter ligesom Kesi, siger Simon Kvamm. (Foto: Andreas Bro © dr)
  4 / 10
 • Simon Kvamm står i Jesus-positur under en af prøverne. Hugormen, som bandet har taget deres navn fra, er et krybdyr, du må regne med at rende ind i, når du bor i Klitmøller, som bandmedlemmerne gør. Den dukker op i din baghave eller indkørsel. Det er et dyr, som kan bide fra sig, og det var dét, Árni Bergmann Jóhannsson hørte og følte den dag, han lyttede til Morten Gorms nye tracks. Det var rockmusik, der bed fra sig. (Foto: Andreas Bro © dr)
  5 / 10
 • I løbet af musikvideoen til 'Folk skal bare holde deres kæft' fjerner Simon Kvamm håret med en trimmer. Selve optagelsen af musikvideoen blev øvet cirka ti gange. Det var for at sikre, at kameraet bevægede sig væk fra bandet i den rigtige retning og med den rigtige fart, mens alle stod de rigtige steder. Samtidig skulle håret trimmes på den rigtige måde. Men lige den del var der kun én chance for at få rigtigt i kassen. Sangen handler om at sige fra over for sociale medier og den endeløse trang til at ytre sig konstant. Det er et behov for at slippe for larmen og begynde forfra. Idéen med at klippe håret af forklarer Simon Kvamm sådan her: - Det, som sangen handler om, og på nogen måder bandet også handler om, er en form for katarsis, en renselseshandling. Jeg prøver at skille mig af med et eller andet ved at klippe håret af. (Foto: Andreas Bro © dr)
  6 / 10
 • I musikvideoen ruller der hele tiden tweets ned ad væggen i ét stort mylder for at visualisere den støj, som konstant er på de sociale medier. - Det er ment helt specifikt i forhold til, at folk skal holde deres kæft på sociale medier og den flimmer og støj, vi hele tiden bliver bombarderet med. Det er et forsøg på at vise, hvordan vi alle sammen, mig selv inklusiv, bare sidder og scroller mange timer om dagen ned igennem ting, og der er alle mulige holdninger fra højre og venstre om alt muligt, fortæller Simon Kvamm. (Foto: Andreas Bro © dr)
  7 / 10
 • Efter optagelsen undersøger Simon Kvamm sit hoved for at se, hvor meget hår der egentlig røg af. Han forklarer, at han i forbindelse med Hugorm er blevet mere og mere optaget af at skubbe til grænserne for, hvordan han performer på en scene. - Én ting er at synge sangene, men noget andet er at acte dem og lege med mærkelige effekter, så hver sang bliver næsten et lille teaterstykke i forhold til, hvordan jeg agerer på en scene, og det er dét, jeg synes er sjovt. (Foto: Andreas Bro © dr)
  8 / 10
 • Morten Gorm trimmer Simon Kvamm efter optagelsen og sørger for, at alt håret er væk. Bandet lægger meget vægt på, at de skal have det sjovt, og at den legende tilgang til processen skal være det afgørende, selvom de nu bevæger sig fra at stå i en garage uden publikum til de helt store scener, fortæller Simon Kvamm. (Foto: Andreas Bro © dr)
  9 / 10
 • Musikvideoen 'Folk skal bare holde deres kæft' er ude i dag sammen med bandets første ep. Det bliver fulgt op af koncerter i både København, Aarhus og Klitmøller her til foråret samt flere festivaler til sommer, blandt andre Roskilde Festival. (Foto: Andreas Bro © dr)
  10 / 10