'Skal du ikke snart have børn?': Kvindelige musikere siger fra over for sexistiske spørgsmål

Medlemmerne i det amerikanske band Haim føler sig forskelsbehandlet, fordi de er kvinder.

Haim består af de tre søstre Este Haim (til venstre) Danielle Haim (midten) og Alana Haim (til højre). (Foto: Larry Busacca © Getty Images)

Du har måske selv fået spørgsmålet.

Måske bliver det slynget ud hen over julefrokostbordet af din mormor, eller måske er det vennerne, der presser på?

'Hvornår skal du have dig nogle børn?'

Netop dét spørgsmål er medlemmerne i den amerikanske poptrio Haim godt trætte af at blive spurgt om. Det fortæller de i et nyt interview med det britiske musikblad NME.

- Folk spørger os altid, hvornår vi skal have børn. For mænd er det omvendt. Der siger folk: 'Slå dig ikke ned, mand. Lev livet på farten med alle de kvinder'. Men med os siger folk: 'Du er 33. Hvornår skal du ligesom have børn? Tik, tak, tik, tak', fortæller Este Haim, der sammen med sine to søstre, Danielle og Alana, udgør gruppen, der er opkaldt efter familiens efternavn.

I interviewet åbner trioen yderligere op for den hverdagssexisme, de føler, de ofte møder i deres virke som kvindelige musikere.

- Folk giver os baghåndskomplimenter (komplimenter med en tvivlsom eller dobbelt betydning, der kan opfattes både rosende og som en fornær­melse) som: 'Wow, du kan virkelig spille'. Det er sådan lidt: 'Øh hvad? Hvad fuck skulle jeg ellers gøre?', siger 27-årige Alana Haim, der spiller både guitar og keyboard i bandet.

Herhjemme hittede Haim stort med 'If I Could Change Your Mind' tilbage i 2013:

'Du ser grim ud, når du spiller'

Gruppen er også trætte af, at mange har en bestemt opfattelse af, hvordan kvinder bør tage sig ud.

Det har 33-årige Este Haim, trioens bassist, oplevet på egen krop.

- Folk siger til mig: 'Jeg elsker, at du er ligeglad med, hvordan du ser ud, når du spiller. Jeg elsker, at du ikke tænker over, hvordan dit ansigt ser ud, når du optræder', siger hun og svarer sarkastisk tilbage:

- 'Gud, TUSIND tak.' Helt ærligt... Fuck. Dig.

Netop Este Haims til tider vilde ansigtsudtryk, når hun optræder, har fået så meget opmærksomhed, at de har fået deres egen Twitter-profil og har været grobund for talrige memes og gifs gennem årene.

Men hovedpersonen selv griner ikke.

- Det er en fordækt måde at sige, at du er grim. De ville ikke sige den slags til en fyr, der står og føler musikken, mens han spiller. 'Du ser grim ud, når du spiller'. Det ville man aldrig sige til John Mayer, når han stod på scenen og spillede, vel?, lyder opsangen fra Este Haim.

Este Haim er kendt for sine karakteristiske ansigtsudtryk, når hun står på scenen. (Foto: Chelsea Lauren © Getty Images)

Har været bange for at sige fra

Det er langt fra første gang, at Haim, der lige nu arbejder på deres tredje album, siger fra overfor den forskelsbehandling, de oplever i musikbranchen.

Allerede i 2014 frasagde gruppens sig at blive kaldt et 'girlband', fordi de mente, det var stødende, at folk havde behov for at fremhæve deres køn.

Alligevel forklarer Alana Haim, at hun længe har været bange for at åbne for sine oplevelser og tanker om sexistiske kommentarer.

- Længe har det ikke været en samtale om det her. Længe har jeg været bange for at sige noget, fordi folk bare ville sige: 'Come on, vær ikke så sart, det er fint'.

- Nu er det rart at mærke, at hvis jeg siger: 'Hey, det her er fucked up', så er der mange kvinder i musikbranchen, der vil sige: 'Ja, det samme er sket for mig'. Den sætning alene – 'Det stinker, og det er også sket for mig' – får dig til at føle, at du ikke er alene.

Haim er lige nu aktuelle med singlen 'Now I'm In It', som du kan høre her: