Skandalerapper slår rekorder efter løsladelse fra fængslet: 'Han er rimelig udspekuleret'

6ix9ine ved, hvad der virker på internettet, mener radiovært.

Rapperen 6ix9ine blev løsladt fra fængslet i april på grund af frygten for coronavirus. Nu er han klar med ny single og video, som hurtigt har slået rekorder. (Foto: RUBA © Backgrid UK/Ritzau Scanpix)

Han skulle egentlig have siddet i fængsel indtil senere på året.

Men på grund af frygten for corona blev rapperen 6ix9ine løsladt før tid i sidste måned, og fik desuden tilladelse til at lave musik under sin husarrest.

Og det har han tydeligvis udnyttet. Fredag, på sin egen fødselsdag, udgav den amerikanske hitmager nemlig sin første single siden løsladelsen, 'Gooba', og siden har sangen slået flere rekorder henover weekenden.

Et døgn efter udgivelsen slog singlen YouTubes rekord for mest sete hiphop-video inden for 24 timer. En rekord, som Eminem ellers havde siddet på med sin sang 'Killshot' - et diss-track "dedikeret" til rapperen Machine Gun Kelly - siden 2018.

Lyt til den første single fra 6ix9ine siden hans løsladelse fra fænglet, 'Gooba', mens du læser videre:

0:00

Men at udgive ny musik var ikke nok for den nu 24-årige 6ix9ine, hvis borgerlige navn er Daniel Hernandez. I forbindelse med udgivelsen gik rapperen live på Instagram, hvor han forsvarede sig selv for at stikke medlemmer af banden Nine Trey Blood Gang under sin retssag i slutningen af 2019, hvilket fik hans egen straf ned fra mulige 47 år til kun to års fængsel.

Oprindeligt var 6ix9ine tiltalt for 17 kriminelle forhold, heriblandt medvirken til mordforsøg, planlægning af drab og narkohandel.

I stedet slap han med en mildere straf efter at have sagt ja til at vidne for anklagemyndigheden i en større sag mod førnævnte bande, som han tidligere har erkendt at være en del af. Derfor blev han"kun" kendt skyldig i bandekriminalitet ved en domstol i New York i december.

Og eftersom han på daværende tidspunkt allerede havde været frihedsberøvet i 13 måneder, ville han, hvis ikke det havde været for coronaudbruddet, blive løsladt i slutningen af 2020.

- Jeg gjorde ikke noget galt. Jeg havde ikke brug for al den beef, sagde han fredag til sine Instagram-følgere, inden han erklærede, at han er "den største kunstner i hele fucking verden" og konstaterede, at live-sendingen havde to millioner seere:

- Mænd lyver, kvinder lyver, tal gør ikke. Se på seertallet, se op. To millioner. Tal lyver ikke, lød det fra rapperen.

Og således slog han altså endnu en rekord, nemlig for de to millioner seere på en live-sending på Instagram, som sidst blev slået af rapperen Tory Lanez, der sendte 'Quarantine Radio' sammen med Drake i starten af april.

Ifølge P3-vært og hiphopentusiast Fie Neergaard skal man ikke undervurdere, at timingen har været ret afgørende for begge rekorder. Mange, inklusiv Fie Neergaard selv, har nemlig været nysgerrige efter at se, hvad han nu kunne finde på efter løsladelsen.

- Jeg tror, han er rimelig udspekuleret. Han har vidst, at når han blev løsladt, så var det bare om at få musik og video ud på sociale medier hurtigst muligt. I et Instagram-opslag stikker han til sine konkurrenter ved at skrive, at han har smadret internettet, og at han også ville være vred, hvis han havde tabt. Det er superkalkuleret, siger hun.

Et alternativ til følelser og mentalt helbred

6ix9ine brød for alvor igennem med hittet 'Gummo' i 2017, og siden har fulgt både stor succes og et utal af skandaler.

Lyt til 6ix9ines gennembrudshit, 'Gummo':

0:00

På trods af sin unge alder har newyorkeren nemlig befundet sig en hel del på den forkerte side af loven. Og udover at vække opmærksomhed med sit regnbuefarvede hår og karakteristiske ansigtstatoveringer har 6ix9ine fået ikke så lidt spalteplads på grund af blandt andet vold, skyderier, et seksuelt overgreb på en mindreårig, mordforsøg og narkohandel - og meningerne om ham er mildest talt delte.

Alligevel kan den kontroversielle rapper prale af at have toppet hitlisterne med både singler og album. Og de nyeste rekorder på YouTube og Instagram vidner om, at offentligheden bestemt ikke har mistet interessen for hans gøren og laden.

Men hvor stor en rolle spiller hans hang til kriminalitet og skandaler mon egentlig for hans succes?

Spørger man Fie Neergaard, skyldes populariteten en blanding af hans musik og - tja, i mangel af bedre ord - farverige væsen, fremtoning og ageren.

- Han er letgenkendelig og har sin egen lyd. Han kom med noget andet til bordet og tilbød et alternativ til dem, der ikke vil høre så meget om følelser og mentalt helbred, som blandt andre Xxxtentacion, Lil Peep og Juiceworlds musik handler om. Han råber højt og aggressivt og dyrker den her hypermaskuline og testosteronfyldte lyd, som der egentlig var en bevægelse væk fra i hiphoppen, fortæller hun og fortsætter:

- Men det er ikke, fordi han er vildt teknisk dygtig. Han har talent for at gennemskue, hvad folk vil have, og hvad der kan holde ham varm og give ham opmærksomhed. Han så, hvor der var et hul i markedet, og skruede ekstra op for både lyd og udseende, siger Fie Neergaard om rapperen, der er kendt for at køre regnbuetema i både hår og tøj.

6ix9ine gik for et par år siden fra at være en, mange grinede af, til at være et af rapscenens mest succesfulde navne, som alle ville arbejde sammen med. Han har blandt andet hittet med nummeret 'FEFE' sammen med Nicki Minaj. (Foto: Arik McArthur © FilmMagic/Getty Images)

Han ved, hvad der virker på internettet

Selvom personen bag musikken altid vil have indflydelse på, hvor succesfuld en kunstner bliver, og hvor meget opmærksomhed vedkommende får, så gør det sig gældende i en ekstrem grad i 6ix9ines tilfælde, mener Fie Neergaard.

- Han er så kontroversiel, og han har skandaler i bagagen, der indebærer alt fra seksuelt misbrug af en mindreårig, bandekriminalitet og beefs med andre rappere. Han har for eksempel inviteret moren til rapperen Chief Keefs barn ud at shoppe, filmet det og lagt det på sociale medier. Han er en kæmpe troll og ved udmærket godt, hvad der virker på internettet, siger hun.

Så selvom han måske ikke virker som den allerskarpeste kniv i skuffen, skal man altså ikke lade sig narre, mener Fie Neergaard.

Om 6ix9ine kan forblive så populær, som han er nu, er hun dog usikker på. Hun tror, det kan gå begge veje. Der er nemlig ikke meget i den nye single 'Gooba', som peger frem mod vild musikalsk fornyelse. Det er stadig aggressivt, tempofyldt og handler om at blære sig og disse andre.

- Det er fuldstændig den samme lyd, som han er kendt for. Der er dog et stykke i nummeret, hvor han rapper i mere traditionel forstand. Det kan være hans måde at vise, at han er tilbage, og at der er lidt nyt at hente.

- Men han bruger den samme formel i sin musik og i måden, han holder sig relevant på ved at lave skandaler. Nu er han selvfølgelig interessant, fordi han er kommet ud af fængslet, men jeg kan ikke finde ud af, om det kommer til at blive ved. Folk kan helt sikkert gå hen og blive mætte, siger hun.

- Det er det helt store spørgsmål.

Facebook
Twitter