'Sluk for det lort!': Derfor er nogle sange bare SÅ irriterende

Har du også fået nok af Aqua, Crazy Frog og 'Dance Monkey'? Det kan du takke din hjerne for.

Danske Aqua og den gakkede Crazy Frog står begge bag hits, som er både elsket og hadet. (Foto: Ritzau Scanpix / Pressefoto © Grafik: Christian Ellegaard)

Denne artikel blev publiceret første gang i maj 2020.

Hvad har Aqua-hittet 'Barbie Girl', Justin Biebers gennembrudshit 'Baby' og James Blunts tåreperser 'You're Beautiful' tilfælles?

Udover alle at være kæmpe store hits så er de tre sange også gennem tiden alle blevet tildelt den knap så flatterende titel som musikhistoriens mest irriterende sang.

For selvom musik for de fleste af os er noget, der gør os glade i låget eller får os til at slappe af, så kan musik også resultere i rullen med øjnene, dybe suk og hjertebanken af raseri.

Nogle sange er nemlig irriterende, at vi ikke orker at høre dem én gang til og resolut skifter sang, hvis shuffle-funktionen pludselig mener, det er på tide med et gensyn med den gakkede Crazy Frog eller latinplagen Las Ketchup.

Men hvad er det, der gør, at nogle sange kan gå os sådan på nerverne? Og hvordan kan det være, at de mest irrtierende sange oftest også bliver de største hits?

I anledningen af 15 års jubilæet for Crazy Frogs landeplage 'Axel F', som udkom i maj 2005, har vi set nærmere på det irriterende hits dna.

Hør kæmpehittet 'Axel F' - hvis du kan holde til det - her:

0:00

Gentagelser er roden til alt godt - og ondt

Ifølge musikprofessor Peter Vuust fra Aarhus Universitet skal roden til vores irritation findes i det, der faktisk også er med til at gøre mange sange til store hits: Gentagelsen.

- Vores hjerne er indrettet sådan, at jo flere gange, vi hører noget, jo bedre kan vi lide det. Der er noget mærkeligt tiltrækkende ved de her gentagelser, som vores hjerne kan godt lide, og derfor finder du også en form for gentagelser i rigtig mange populære sange.

- Det kan være et enkelt ord, der bliver sunget igen og igen, eller et omkvæd, der bliver gentaget fem-seks gange i løbet af en sang, forklarer Peter Vuust, der er leder af Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.

Men gentagelserne kan også blive for meget. For hvis vi hører den samme melodi igen og igen og igen, får vores hjerner nok.

Den australske sangerinde Tones and I har hittet stort med nummeret 'Dance Monkey'. Nummeret har dog også fået hug fra kritikere for at være afsindigt irriterende i længden. (Foto: Warner Music)

- Selvom vores hjerne godt kan lide gentagelsen, vil den også gerne udfordres. Bliver en melodi for forudsigelig, siver den hurtigt ud af vores hjerne igen, fordi vi har knækket koden og ikke kan "lære mere" af den sang. Det er nemlig hjernens opgave; at tilegne sig ny viden.

- For at et nummer skal være rigtig interessant, skal det også have noget, der overrasker os. Al musik skal have ét eller andet, der skurrer lidt i vores ører, siger Peter Vuust og nævner landeplagen 'Axel F' med det Crazy Frog som et godt eksempel.

- Måden tonerne i den melodi er bygget op, er rent melodisk lidt utraditionelle, og derfor kommer vores hjerne på arbejde, fordi den bliver overrasket. Men samtidig er det den samme melodi, der bliver gentaget igen og igen og igen, så hjernen bliver også irriteret, fordi vi egentlig hurtigt gennemskuer melodien og ikke længere "lærer" noget nyt - men samtidig ikke kan slippe sangen. Det driller hjernen.

Og det er altså dér, vi rammer formlen på den perfekte "irriterende" sang: En sang, som både er forudselig, men samtidig udfordrer hjernen så tilpas meget, at vi ikke kan slippe den igen.

Hør Aquas 'Barbie Girl' her, mens du læser videre:

0:00
Ser du også sådan her ud, når 'Cotton Eye Joe' med Rednex drøner ud af anlægget? (© DR/Grafik: Nicolai Bruun)

Irriterende sange minder os om farlige rovdyr

Men det er ikke altid kun gentagelsen, der kan få vores puls til at stige af irritation. En del af de sange, som mange af os har fået nok af, lyder nemlig også ofte lidt... ja, "skabet" eller "grimt".

Tag bare Aqua-Lenes lettere nasale vokal på 'Barbie Girl', den enerverende stemme på kæmpehittet 'Dance Monkey' med Tones and I eller den råben og skrigen, vi finder på hittet 'Who Let The Dogs Out' med Baha Men.

- Musiksmag er i høj grad individuel, men der er nogle lyde, som vi ret universelt kan blive enige om lyder "pænere" end andre. Der er nogle lyde, der skurrer os mere i ørene; det vi i fagtermer kalder "dissonans", siger Peter Vuust og fortsætter:

- Hvis man kigger helt biologisk på det, så minder de "mislyde" rent teknisk meget om de lyde, vi kender fra et farligt rovdyr. Altså lyde, der skaber en form for frygt og ubehag i os. Derfor kan noget musik også skabe en form for ubehag i os, der gør, at vi føler, de er uhyggelige, mærkelige eller irriterende.

I 2000 fik gruppen Baha Men fra Bahamas et sandt verdenshit med nummeret 'Who Let The Dogs Out', som blev et af årets største og måske mest irriterende ørehængere. (Foto: Jeffrey Mayer © Getty Images)

Men ligesom kærlighed gør blind, så kan vi faktisk også lære at holde af de "grimme" lyde, når først vi har lært dem at kende. Vores forhold til forskellige lyde har nemlig også bund i en række psykologiske og sociologiske aspekter - for eksempel den kultur, vi er vokset op i.

- Den måde, de for eksempel synger på i indiske Bollywood-sange, kan godt lyde mærkeligt for os i Vesten. Men hører vi det tilpas mange gange, kan vi vænne os til det og pludselig høre nogle nuancer i lydene, som vi ikke kunne høre før. Ja, måske ender vi faktisk med at holde af det.

Hvilken sang er du mest træt af?

Men uanset om det er 1.000 gentagelser, en irriterende vokal eller bare det faktum, at sangen fremføres af en bukseløs frø på speed, så er det altså bare nogle sange, der hjemsøger os i årevis og får de grå hår til at piple frem.

Men hvilken sang er egentlig den mest irriterende af dem alle?

Vi har samlet et udpluk af nogle af musikhistorien - måske - mest irriterende sange.

Stem på din "favorit" i afstemningen herunder:

FacebookTwitter