Sofie gav danske musikere klima-opsang til stort prisshow: 'Kan I ikke finde på noget bedre?'

Der skal findes alternativer til konfetti, lyder budskabet. Mø overvejer nu at gå nye veje.

Sofie Randel (tv.) langede ud efter danske musikeres brug af konfetti. Her ses hun og kollegaen Line Marie Bach (th.) med prisen for 'Årets Frivillige', som de som en del af Resource Warriors vandt ved torsdagens Danish Music Awards. (Foto: © Christian Ellegaard og Morten Rygaard, DR/IFPI)

Christopher gjorde det. Jada gjorde det. Clara gjorde det:

Fyrede konfetti af fra scenen, da de torsdag optrådte til årets Danish Music Awards.

Men måske burde landets største musikere tænke sig om en ekstra gang, inden de igen kører konfettikanonerne i stilling.

Sådan lyder i hvert fald opfordringen fra Sofie Randel, der er resource manager og affaldsansvarlig ved den aarhusianske festival Northside.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at man skyder konfetti af for få sekunders effekt, for det bliver bare til skrald bagefter. Så kunne man ikke finde på noget bedre? Kunne man bruge et alternativ, som er mere bæredygtigt? sagde hun, da DR fangede hende ved torsdagens prisfest.

Her modtog hun på vegne af Resource Warriors - en gruppe af frivillige på festivalen Northside, der arbejder med bæredygtighed, - prisen i kategorien 'Årets Frivillige'.

Under sin takketale vendte hun sig pludselig direkte mod aftenens nominerede musikere, der var placeret på et podie bag talerstolen, og gav dem en verbal, løftet pegefinger:

- I tænker nok ikke over det, men al den konfetti... Hvad skal det til for? Det er vores frivillige, der skal samle det op, og det kan ikke genanvendes, lød det fra Sofie Randel, der opfordrede kunstnerne til at droppe konfettien og finde andre måder at peppe deres sceneshows op.

- Der er så meget fed teknologi derude og andre effekter, man kan bruge på scenen, så er det virkelig nødvendigt med den konfetti? uddybede hun efter showet.

Sangerinderne Jada og Clara optrådte sammen ved årets DMA-fest og sluttede af med et brag - og masser af konfetti. (Foto: © Flemming Bo Jensen, Ritzau Scanpix)

Masser af konfetti ved årets DMA

Noget ironisk blev der netop fyret spandevis af konfetti af under årets Danish Music Awards, og det huer bestemt ikke Sofie Randel.

- Jeg synes, det er ærgerligt, for alt dét der, det ryger jo lige i skraldespanden, sagde hun efter showet og pegede ud mod gulvet i salen, der var fuld af konfetti og skrald efterladt af publikum.

Hun vil ikke diktere, hvad kunstnerne skal gøre på scenen, men håber, hun kan være med til inspirere musikerne til at tænke i alternativer.

- Det er ikke fordi, vi skal leve i en askese-verden, hvor vi intet må. Selvfølgelig skal publikum have en fed oplevelse, og et sceneshow skal da være over the top, men Christopher og alle de andre, som fyrede konfetti af i aften, kunne måske godt få den samme fede effekt ved at gøre noget andet.

Der blev fyret massevis af konfetti af under årets Danish Music Awards, som efter showet blev fejet sammen og samlet op i store plastsække sammen med alt andet skrald på gulvet i salen. (Foto: © Christian Ellegaard, dr)

Under sin takketale bad Sofie Randel også de danske musikere om at tænke over, hvor mange plastflasker med vand, de beder om at få stillet i deres backstagerum, når de optræder på landets musikfestivaler og koncertsteder.

- Der er mange musikere, der allerede tænker over det her med vandflaskerne, men de kunne godt gøre endnu mere. Måske kunne de lave deres egne drikkedunke?

- Som kunstner når man ud til et bredt publikum, så hvis de gjorde en ekstra indsats, kunne det måske også være med til at inspirere andre og vise, at bæredygtighed også kan være cool og tjekket. De er jo forbilleder for os andre, sagde hun efter showet.

Mø overvejer at droppe konfetti

En af de kunstnere, der for alvor tog Sofie Randels opsang til sig, var hitsangerinden Mø.

- Jeg synes det var nice, at hun bare var helt ærlig, for det er jo realiteten, sagde Mø og fortsatte:

- Det er rigtig nok, plastflasker er en dræber, når man er på tour. Så skal man have en flaske vand til trommeslageren, en flaske til sig selv, vandflasker ude backstage, plastflasker overalt. Plast, plast, plast, lort, lort lort, lød det fra Mø, der i øvrigt havde taget sin egen drikkedunk med til DMA-festen.

Mø kom også selv på talerstolen, da hun vandt prisen som 'Årets Danske Sangskriver' for sit seneste album, 'Forever Neverland'. Hun var iført en t-shirt, hvor hun også selv gik til kamp for miljøet - blandt andet med budskabet 'Nej til pesticider i grundvandet'. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Ritzau Scanpix)

Opsangen fra talerstolen fik også sangerinden til at genoverveje sit eget forbrug af konfetti – noget som Mø for eksempel brugte flittigt, da hun optrådte på årets Roskilde Festival.

- Jeg må ærligt indrømme, at jeg faktisk ikke vidste, at konfetti var en 'klima-dræber', men det giver rigtig god mening, og da hun sagde det, tænkte jeg bare: 'Ved du hvad? No more!'.

Så vil det sige, at det er slut med konfetti fremover for dit vedkommende?

- Ja måske? Ej, men det vil jeg seriøst virkelig gøre mig umage for at prøve ikke at gøre brug af fremover. Når jeg nu er i den position, jeg er, så kunne det da være fedt, hvis man faktisk prøvede at gøre noget.

Hør hittet 'Blur' fra Møs seneste plade, 'Forever Neverland', her:

0:00

De store vindere ved torsdagens prisfest blev i øvrigt Lukas Graham, der løb med tre priser.

Opdateret: Tidligere fremgik det af artiklen, at Nik & Jay benyttede sig af konfetti under deres optræden til DMA. Dette var ikke korrekt.