Sort rapstjerne undskylder: Beskyldes for racistisk sang og chat med højreekstremister

Rapperen Doja Cat har forsøgt at forklare sig efter at være kommet i stormvejr på internettet.

Sang- og rapstjernen Doja Cat skriver i et Instagram-opslag, at hun er en sort kvinde, der er stolt af, hvor hun kommer fra, efter hun er blevet beskyldt for at være racist. (Foto: Leon Bennett © 2019 FilmMagic)

Hun er alle vegne. I radioen, på hitlisterne… og så sandelig også på internettet.

Rap- og sangstjernen Doja Cat har for alvor fået sit store, internationale gennembrud i 2020 med hitsinglen 'Say So', som eksploderede på hitlisterne efter at være gået viralt på det sociale medie TikTok.

Men bedst som intet så ud til at kunne gå galt for Doja Cat, er den 24-årige amerikaner, som har sydafrikanske rødder, kommet i modvind.

Lyt til Doja Cats kæmpehit 'Say So' i en remix-version med Nicki Minaj, som for nylig toppede Billboards hitliste:

0:00

Det startede, da Doja Cat, som i virkeligheden hedder Amalaratna Zandile Dlamini, blandede sig i det stormvejr, der foregik ovre på sangeren Lana Del Reys Instagram-profil i slutningen af sidste uge.

I et kontroversielt opslag, som nogle har tolket racistisk og fordomsfuldt, skrev Lana Del Rey blandt andet, at nu hvor kunstnere som Doja Cat og Beyoncé har toppet hitlisterne med sange om sex og utroskab, så må hun vel også skrive om voldelige forhold uden at blive beskyldt for at glamourisere det. Det kan du læse mere om her.

Doja Cat besvarede opslaget med en nu slettet kommentar - "Gang sunk that dunker" -, som internettet ikke kan blive enige om er en kritik eller anerkendelse af Del Reys budskab.

Men det har altså fået nogle til at kigge Doja Cat efter i sømmene - og nu er det altså hende, der er kommet en tur i managen for at være racistisk.

Efterfølgende dukkede der nemlig optagelser op på nettet af Doja Cat, som videochatter med mænd, der eftersigende skulle være medlemmer af det yderste højrefløjsmiljø.

Inden længe trendede hashtagget #DojaIsOverParty på Twitter, hvor en lang række brugere beskyldte hende for at være racist og krævede en forklaring på, hvorfor rapperen dog mængede sig med den slags mennesker.

Beskyldningerne har siden fået Doja Cat, som netop har ligget nummer 1 på Billboards Hot 100-hitliste, til tasterne på Instagram, hvor hun forsøger at forklare sig.

- Jeg har brugt chatrum til at socialisere, siden jeg var barn. Jeg skulle ikke have været i nogle af de chatrum, men jeg har personligt aldrig været involveret i racistiske samtaler. Jeg undskylder til alle, jeg har fornærmet, skriver amerikaneren på sin Instagram.

Doja Cat fløj til tasterne på Instagram i går, efter at hashtagget #DojaIsOverParty havde trendet på Twitter over weekenden. Her forsøger hun at forklare sig og undskylder til dem, hun har fornærmet eller såret.

Fem år gammel sang beskyldt for at være racistisk

Kontroversen stopper dog ikke der. I kølvandet på optagelserne af Doja Cat i det kontroversielle chatrum er hendes sang 'Dindu Nuffin' fra 2015 nemlig også kommet i vælten hos kritikere, der mener, at den er racistisk.

Beskyldningerne kommer af, at sangens titel er et slang-udtryk, der ofte bruges nedsættende om sorte mennesker, der begår kriminalitet, og de undskyldninger, de i nogle tilfælde bruger. "Dindu nuffin" er nemlig slang for "I didn't do nothing" - altså på dansk "jeg gjorde ikke noget".

Ifølge flere medier er det et udtryk, som det amerikanske højrefløjsmiljø ofte bruger til at beskrive og gøre nar af sorte ofre for politivold.

Instagram afviser Doja Cat, at sangen er racistisk.

- Den gamle sang, der er kommet i omløb, har ikke været rettet mod noget uden for min egen personlige oplevelse. Den blev skrevet som svar til folk, der ofte har brugt det udtryk for at såre mig. Jeg prøvede at flippe betydningen, men jeg anerkender, at det var en dårlig beslutning at bruge det i min musik, skriver hun.

Hun understreger desuden i opslaget, at hun er stolt af at være sort kvinde, og hvor hun kommer fra.

Har tidligere været i stormvejr

Undskyldningen på Instagram har fået dele af internettet til at starte hashtagget #DojaIsNOTOverParty, mens andre øjensynligt er mindre overbevist om rapperens uskyld og oprigtighed:

- Jeg undrer mig over, om Doja Cat nogensinde sagde: "Jeg er stolt af at være en sort kvinde" i nogle af sine gruppechats med problematiske/racistiske folk. Behold undskyldningen og søg hjælp, skriver en Twitter-bruger blandt andet.

Doja Cat er tidligere blevet beskyldt for at være homofob, fordi hun brugte det nedsættende ord "faggot" i et nu slettet tweet i 2015. (Foto: Ethan Miller © Getty Images)

Det er ikke første gang, den bramfri Doja Cat er kommet i problemer på internettet - som hun ellers bruger flittigt, og som unægteligt har haft en vis indflydelse på den store succes, hun har opnået inden for det sidste års tid.

Ifølge P3-vært Fie Neergaard har hun blandt andet opbygget en stor fanbase på sociale medier, er meget aktiv på Instagram og er også før monsterhittet 'Say So' gået viralt i hjemlandet med sangen 'Mooo!' i 2018.

Lyt til Doja Cats første virale hit 'Mooo!' her:

0:00

Og netop hendes ligefremhed og bramfri tone er noget, der normalt virker rigtig godt på sociale medier, mener Fie Neergaard. Men det kan altså også give bagslag ikke at tænke alt for meget over, hvad man sender ud i cyberspace. Og det mærker Doja Cat konsekvensen af nu.

- Det sker tit, at folk graver noget gammelt frem hos stjernerne, som ikke holder i dag, sagde Fie Neergaard om første gang, Doja Cat blev "aflyst" af internettet, i forbindelse med et portræt af den 24-årige amerikaner, der blev udgivet her på dr.dk i sidste uge.

Udover de racismebeskyldninger, der netop har ramt Doja Cat, kom hun i vælten for at være homofob i 2018. Her blev der nemlig gravet et – nu slettet - tweet fra 2015 frem, hvor hun refererer til rapperne Tyler, the Creator og Earl Sweatshirt som "faggots" – et udtryk, der bruges negativt om homoseksuelle mænd.

Her forsvarede Doja Cat først sit ordvalg, inden hun lagde sig fladt ned, hvorefter sagen tilsyneladende gik i glemmebogen - indtil nu.

Om hun endnu engang bliver tilgivet af internettet, må tiden vise.

Facebook
Twitter