Spredte skræk i hele Europa: Her er de finske Grand Prix-monstre Lordi i dag

De finske rockmonstre bag Eurovision-hittet 'Hard Rock Hallelujah' blev beskyldt for at være satanister.

(Foto: © Sean Gallup, Getty Images)

Hård helvedes-rock, tonsvis af scenefyrværkeri og frygtindgydende monstermasker, der kunne give selv den mest hårdføre horror-fan myrekryb.

Det var ingredienserne, da det finske rockband Lordi for 15 år siden storsejrede ved Eurovision Song Contest.

Med vindersangen 'Hard Rock Hallelujah' sikrede de gruopvækkende rockhoveder sig i 2006 Finlands første og til dato eneste sejr i sangkonkurrencen. Samtidig skrev Lordi sig ind i historiebøgerne som én af de mest mindeværdige og kontroversielle Eurovision-vindere nogensinde.

- Jeg kan stadig huske, hvor forundret jeg var over, at de faktisk vandt, fortæller DR's ene Eurovision-kommentator Nicolai Molbech om Lordis 15 år gamle Eurovision-triumf.

For ham kom de finske mosterrockeres sejr som noget af en overraskelse.

- Havde du dengang prøvet at forklare Lordis koncept for en fremmed og sagt: "Det dér, det bliver en Eurovision-vinder", så tror jeg tror 99 ud af 100 ville have sagt: "Glem det, makker!". Men så gik de jo hen og tog fusen på alle!

Danmark var ét af de i alt otte lande, der i Eurovision-finalen gav Lordi de berømte 12 point. I alt fik Finland hele 292 point, hvilket i 2006 sikrede dem rekorden for den største Eurovision-sejr nogensinde. En rekord, der dog blev slået igen blot tre år senere. (Foto: © Sean Gallup, Getty Images)

Blev beskyldt for satanisme

I 2006 havde Lordi, der var blevet dannet 14 år tidligere, egentlig blot meldt sig til det finske Grand Prix for at promovere deres nye album.

Men da bandet - stik mod deres egen forventning - pludselig endte med at vinde den lokale finske konkurrence, blev Lordi samtidig udpeget som Finlands store håb ved Eurovision Song Contest.

Et valg, der langt fra faldt i alles smag.

Lordis sejr delte vandene både i Finland og andre dele af Europa, hvor bandet højlydt blev kritiseret af folk, der ikke mente, et hårdtslående metalband iført gåsehudsfremkaldende monstermasker hørte til på Grand Prix-scenen, hvor blød pop og storladne ballader i mange år havde været de dominerende genrer.

- Finnerne blev næsten kvalt i deres morgenmad, da de opdagede, at det var os, der skulle være Finlands ansigt udadtil, fortalte gruppens forsanger, Tomi Putaansuu - også kendt som Mr. Lordi, selv efter sejren ifølge Politiken.

Hør eller genhør vindersangen 'Hard Rock Hallelujah' her:

0:00

På grund af deres karakteristiske monstermasker og tekster, der ofte kredsede om temaer som helvede og djævlen, blev Lordi af kritikerne også stemplet som satanister.

I Grækenland, der i 2006 var værter for den internationale Eurovision-finale, opfordrede religiøse grupper sågar finsk tv til at vælge en ny sang, da "det onde og sataniske band fra Finland" ikke var velkomment i Grækenland.

Lordi selv afviste dog pure, at bandet skulle være satanister.

- Vi har absolut intet at gøre med djævletilbedelse. Hvis vi skulle vælge mellem djævlen og Gud, ville vi vælge Gud. Vi har ikke lyst til at brænde op i helvede, lød det fra gruppens forsanger, Mr. Lordi, til flere medier.

Lordi er særligt kendt for deres unikke og uhyggelige masker. Bandet ses aldrig uden, og kun enkelte gange har finske medier dristet sig til at trykke paparazzi-billeder af bandets medlemmer i civil og uden maske. Hver gang er de maskeløse billeder dog blevet mødt af kritik fra både Lordi og mediernes egne læsere, og i 2006 måtte to af Finlands største ugeblade officielt undskylde for at have publiceret billederne af Lordi uden masker. (Foto: © Lehtikuva, Scanpix)

Brød med traditionerne og gjorde Eurovision-rock stuerent

Trods kritikken var der dog intet, der kunne stoppe Lordi, da finnerne den 20. maj 2006 strøg til tops på pointtavlen og for snuden af Grand Prix-stormagter som Sverige og Rusland blev udråbt som Europas nye Eurovision-konger.

- Hvor mærkeligt - og fantastisk - er det her lige? Tænk over det: Et rockband har vundet en popkonkurrence. Det her er så vildt og ekstraordinært, lød det efter sejren fra Lordi selv, der samtidig dedikerede deres sejr til alle rockfans:

- Vores sejr er en sejr for åbensindethed. Denne gang anerkendte Eurovision-fansene for en gangs skyld noget andet end pop og ballader, fortalte bandet til det finske nyhedsbureau SST.

Her 15 år senere er Lordis Eurovision-sejr langt fra gået i glemmebogen. Den har nemlig haft stor betydning for konkurrencen sidenhen, mener Eurovision-kommentator Nicolai Molbech.

Ifølge kommentatoren var den finske sejr med til at ruske op i den traditionsrige sangkonkurrence, der i år bliver afholdt for 65. gang.

- Lordi og 'Hard Rock Hallelujah' brød med traditionerne og kom med noget, man stort set ikke havde set før på Eurovision-scenen. Deres sang var jo nærmest anti-Eurovision i sin lyd og udtryk. Der var ikke noget glimmer og guld eller en pink fjerboa med på scenen, men det stik modsatte, siger Eurovision-kommentaren.

Han mener, at Lordi med deres sejr var med til udvide grænserne for, hvilken slags musik det var muligt at stille op med i den ellers traditionelt popdominerede sangkonkurrence.

- Lordi gjorde det acceptabelt at optræde med rock i Eurovision, og med Lordis sejr blev rockmusikken for alvor en integreret del af konkurrencen. Og det er noget, der stadig vækker genklang den dag i dag. Se bare på Italien og selvfølgelig Finland, der igen i år har valgt at sende en hård rocksang af sted til konkurrencen, siger Nicolai Molbech.

Vil udgive syv (!) album i år

Efter Grand Prix-sejren fik Lordi noget nær status som nationalhelte i Finland, hvor bandet blandt andet fik sin egen plads, Lordi Torv, i forsangeren Mr. Lordis hjemby, Rovaniemi.

I årene efter fortsatte Lordi deres karriere som ét af Finlands mest populære rockbands, og siden har bandet turneret rundt i store dele af verden.

Eurovision-sejren gjorde Lordi til stjerner i hele Europa. Her ses de på den røde løber, da MTV European Music Awards i 2006 blev afholdt i København. (Foto: © Brian Rasic, Getty Images)

I dag har gruppen i alt ti album på samvittigheden, og inden længe er der faktisk igen godt nyt for folk med hang til finnernes hårdtslående horror-rock.

Til efteråret udgiver Lordi nemlig ikke ét, ikke to, men hele syv nye album - på én gang.

Det afslørede gruppen i et kækt forsøg på en aprilsnar, hvor bandet først i sjov havde annonceret fire nye udgivelser.

- Aprilsnar! Selvfølgelig udgiver Lordi ikke fire album på én gang i år. Det ville være sindssygt. Men ikke sindssygt nok for Lordi. Sandheden er, at Lordi udgiver SYV (7) nye studiealbum senere. Seriøst. Det er ikke en joke, skrev gruppen i sidste måned i et opslag på Twitter.

Du behøver dog ikke vente helt til efteråret for at få et skud finsk heavyrock.

Allerede i morgen aften, når finalen i Eurovision Song Contest 2021 ruller over skærmen, kan du nemlig genopleve Lordis magi, når rockbandet skal optræde som en del af finaleshowets pauseunderholdning.

Du kan se finalen i Eurovision Song Contest lørdag aften på DR1 og DRTV (også hvis du befinder dig i udlandet) klokken 21.