Står bag et af sommerens største hits: 'Jeg var i chok, da jeg så det'

Danske Icekiid ligger i toppen af Spotify med sommerhittet 'ErruDumEllaHvad'.

"Er du dum eller hvad?". Sådan har Icekiid i flere år rappet på mange af sine sange som en form for "kendetegn". Nu er udtrykket blevet grobund for et af hans største hits til dato, singlen "ErruDumEllaHvad". (© Sammy Khabthani / Grafik: Nicolai Bruun)

"Yo, er du dum eller hvad?"

Hvis du har siddet og nydt solen i en park, passeret en feststemt studentervogn eller bare stødt ind i de berømte og berygtede soundboxe denne sommer, så er der en pænt god chance for, at du - om du ville eller ej - også er stødt ind i rapperen Icekiid og hans musik.

Den 23-årige hitmager har nemlig scoret sig ét af sommerens helt store hits med basbaskeren 'ErruDumEllaHvad'.

Et nummer, der for tiden bliver hørt i så massive mængder, at det flere gange har været helt oppe at kysse førstepladsen på listen over de mest streamede sange på Spotify herhjemme - Icekiids højeste placering nogensinde på dén liste.

- Det føles for sindssygt, at min sang gik nummer ét. Jeg var i chok, da jeg så det. Jeg var selvfølgelig også glad, men mest bare chokeret. Det er noget, jeg har kæmpet for længe, så det er vildt og dejligt at få den anerkendelse, lyder det fra Icekiid om sangen, der alene på Spotify er blevet streamet over fire millioner gange.

Chokket til trods, så afviser rapperen dog, at han ligefrem er overrasket over sangens succes.

- Nej. Det var ikke en overraskelse for mig, at jeg kunne lave noget, der kunne blive Danmarks største banger - men jeg havde ikke lige tænkt, at det ville blive med den her sang, lyder det selvsikkert.

Og med god grund, for den 23-årige rapper har da også noget at have den kække selvtillid i.

Siden han i 2016 debuterede med ep'en 'Afrodansker', der blandt andet gemte på monsterhittet 'Blondiner og Brunetter', har den populære rapper spyttet det ene hit ud efter det andet. Sange som 'Gulddans', 'Min bror' og Kesi-samarbejdet 'Øjne på mig' har alle høstet streamingtal i millionklassen, og nu er Icekiid altså endnu engang strøget til tops.

Se Icekiid optræde med 'ErruDumEllaHvad' i 'Musiksommer på P3' her:

Lever det vilde liv

For Icekiid, der i virkeligheden hedder Jermyn Creppy, har musikken altid været en stor del af hans tilværelse. Fødselsdagsgaverne fra familien var ofte en guitar eller andre instrumenter, og som barn startede han sin musikalske karriere ved at synge i det lokale kirkekor.

Senere byttede han salmebøgerne ud med rappoesi, da han som teenager begyndte at rappe under kunstnernavnet Lil G Boy - G'et stod for Ghana; landet, hvor Icekiids forældre har deres rødder - inden han i 2014 skiftede navn til Icekiid.

Og siden da er det altså kun gået én vej for Icekiid. Med massive mængder streams og hits i bagagen er Icekiid i dag én af tidens mest populære danske rappere - og med sådan en titel følger vel et liv i overhalingsbanen. Eller hvad?

- Folk tænker de vildeste ting om mig og det liv, jeg lever, men altså… Jeg tror ikke, det er så vildt, som folk forventer, siger Icekiid, men tilføjer så:

- Okay, for at være ærlig, så lever jeg det vilde liv. Men også det rolige liv på samme tid, forstår du? Hele den der fame ting er bare noget, man lærer at leve med. Jeg hygger mig bare rigtig meget og tager det stille og roligt.

Hør nummeret 'Øjne på mig' her:

0:00

Vender tilbage til scenen større end nogensinde

Netop livet, hvor hyggen, musikken og vennerne er i centrum, er også rammen for musikvideoen til 'ErruDumEllaHvad', der er set over en halv million gange på YouTube.

I musikvideoen, der er optaget i boligblokområdet Østervang ved Hillerød, hvor Icekiid er vokset op, ses rapperen hænge ud med sine venner, mens de griller og ryger vandpibe.

- Det var ikke tænkt som en sang til hitlisterne, så da der skulle laves en video, ville jeg bare gerne lave noget, der var nede på jorden. Ikke noget flashy med damer, bling og flasker på bordene - bare noget stille og roligt, hvor vi hyggede, som vi plejer, siger Icekiid.

Med sommerens mange festival- og koncertaflysninger skulle man også tro, at der blev god tid til at hygge og chille de næste måneder for Icekiid, men det er ikke planen, hvis det står til rapperen selv.

Han er nemlig fast besluttet på at vende tilbage stærkere og bedre end nogensinde, når han igen får lov til at spille koncerter.

- Jeg skulle både have været på turné i Norge og Sverige og også spillet på et par festivaler denne sommer. Var det ikke blevet aflyst, så tror jeg, mit år havde været endnu vildere og større, end det er nu. Men jeg græder ikke over spildt mælk. Jeg holder fokus, arbejder hårdt, gør mine ting og ser frem mod 2021, lyder det fra Icekiid.

- Jeg har brugt de sidste par måneder på at tænke over, hvad mit næste move skal være, og det skal nok blive vildt.

Icekiid optrådte sidste år på Roskilde Festival. Han skulle også have spillet på en række festivaler denne sommer. Spillejobs, som dog ikke nåede et blive annonceret, inden sommerens festivaler blev aflyst grundet regeringens corona-restriktioner. (Foto: Thomas Rasmussen © Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter