Steget med 249 procent på få uger: Kæmpe seriesucces får 80'er-klassiker til at storhitte igen

Duoen Pet Shop Boys' 33 år gamle hit 'It's a Sin' streamer lige nu mere end nogensinde før.

Neil Tennant (tv.) og Chris Lowe udgør sammen duoen Pet Shop Boys, der lige nu hitter stort med deres gamle klassiker 'It's a Sin'. (Foto: © Michael Putland, Getty Images)

80'er-klassikeren 'It's a Sin', der blev gjort kendt af gruppen the Pet Shop Boys, hitter nu stort igen efter 33 år.

Selvom sangen blev udgivet helt tilbage i 1987, streamer nummeret i disse uger mere end nogensinde før i Pet Shop Boys' hjemland, Storbritannien. Det skriver Official Charts, der står bag den britiske musikhitliste.

Salgs- og streamingtallene for nummeret er de seneste tre uger steget med 249 procent i forhold til samme periode sidste år, og lige nu bliver 'It's a Sin' i gennemsnit afspillet 310.000 gange om ugen alene i Storbritannien.

Popklassikerens nyfundne succes skyldes en ny HBO-serie opkaldt efter 80'er-hittet, der herhjemme havde premiere på streamingtjenesten HBO Nordic i januar.

Serien 'It's a Sin', der handler om AIDS-epidemien i 80'ernes London og har musikeren Olly Alexander kendt fra gruppen Years & Years på rollelisten, har siden premieren fået stor succes i hele verden.

Tv-kritikerne har kastet om sig med stjerner til serien, og på filmdatabasen IMDB har 'It's a Sin' opnået en score på 8,9 stjerner ud af 10 mulige.

Og nu rammer seriens succes altså også dens musikalske navnebror.

Hør eller genhør 'It's a Sin' her:

0:00

Pet Shop Boys udgav 'It's a Sin' som førstesinglen fra deres andet album 'Actually', der udkom i 1987. Sangen blev et enormt hit og toppede hitlisten i flere europæiske lande - også her i Danmark - mens sangen i USA strøg ind på en niendeplads på den prestigefyldte Billboard-hitliste.

Nu hitter sangen så igen i Storbritannien, hvor tv-serien af samme navn, der sendes på tv-kanalen Channel 4, også er blevet et stort hit.

Faktisk er serien så populær, at den er blevet tv-kanalens største succes i flere år hos seere i alderen 16-34 år - altså seere, der knap nok var født, da Pet Shop Boys udgav deres hitsingle.

Og er du heller ikke helt skarp på, hvem Pet Shop Boys egentlig er? Så læs videre her, når vi stiller skarpt på de britiske hitmagere.

HBO's seneste hitserie 'It's a Sin' er opkaldt efter Pet Shop Boys-hittet af samme navn, som også er at finde på seriens soundtrack. Sangen handler dog ikke om HIV og AIDS, men blev skrevet ud fra de oplevelser, duoens forsanger Neil Tennant havde, da han som ung gik på katolsk skole og altid blev formanet om ikke at "synde". (Foto: © HBO)

Tilfældigt møde blev starten på superkarriere

De første frø til Pet Shop Boys blev sået, da 27-årige Neil Tennant og 21-årige Chris Lowe i 1981 stødte på hinanden i en musikbutik i London-bydelen Chelsea.

De to faldt i snak over en særlig synthesizer, som Neil Tennant netop havde købt, og opdagede hurtigt, at de havde en fælles interesse for elektronisk musik.

Dét møde blev starten på duoens samarbejde, der kort efter begyndte at lave musik sammen under navnet Pet Shop Boys.

- Som tiden går, føles den epsiode mere og mere vild, for det øjeblik ændrede hele mit liv. Hvis jeg ikke var gået ind i den butik på netop det tidspunkt, eller hvis Chris ikke var kommet derind, mens jeg var der, havde Pet Shop Boys aldrig eksisteret, har Neil Tennant tidligere fortalt om det skæbnesvangre møde.

Chris Lowe (tv.) og Neil Tennant som de tog sig ud i 1983. (Foto: © Lester Cohen, Getty Images)

Fire år senere, i 1985, fik duoen deres første store hit med sangen 'West End Girls'.

De havde faktisk allerede året forinden udgivet den uden stor succes, men da Pet Shop Boys udsendte en ny, genindspillet udgave af sangen, tog karrieren pludselig fart.

Denne gang blev nummeret nemlig et enormt hit og ramte både førstepladsen på singlehitlisten i Storbritannien og i USA.

Hør gennembrudshittet 'West End Girls' her:

0:00

Hyldet som homoikoner

Siden er det gennem årene blevet til i alt 14 studiealbum samt et hav af opsamlings-skiver fra Pet Shop Boys, der anslås at have solgt over 100 millioner enheder på verdensplan.

Med hits som 'Go West', 'Always On My Mind', 'New York City Boy' og ikke mindst 'It's a Sin' har Pet Shop Boys i den grad sat deres aftryk på den globale musikscene.

Duoen er gennem årene særligt blevet rost for deres sangskrivning og sågar blevet kaldt "to af poppens bedste sangskrivere", ligesom de flere gange er blevet hyldet som værende blandt musikhistoriens største stjerner.

Ved musikprisen Brit Awards modtog duoen i 2009 en ærespris for deres "fremragende bidrag til musikscenen", og i 2017 blev de tildelt musikmagasinet NME's ærespris 'Godlike Genius Award'.

Pet Shop Boys giver sjældent interviews, og i 2002 fortalte de i musikprogrammet 'Boogie' hvorfor:

Pet Shop Boys er også ofte blevet betegnet som "homoikoner".

Men selvom forsanger Neil Tennant selv er homoseksuel - og i øvrigt først sprang ud offentligt i 1994, 15 år efter Pet Shop Boys blev dannet - har han flere gange distanceret sig fra samtalen om sammenhængen mellems hans seksualitet og gruppens musik.

- Jeg har altid syntes, det er lidt skørt at definere sig selv ud fra sin seksualitet. Sex er en del af livet, men hvis det bliver hele dit liv, gør det dig ikke glad. Jeg hader at blive beskrevet som "den homoseksuelle popstjerne Neil Tennant". Det er et kedeligt prædikat, fortalte Neil Tennant tilbage i 1996 til homomagasinet Attitude.

Pet Shop Boys er kendt for deres ekstravagante koncerter, hvor både sceneshow og kostumer ofte har fået én over nakken. Duoen har gæstet Danmark flere gange, og efter planen skal de i år spille koncert i Viborg til sommer. (Foto: © David Jensen, Ritzau Scanpix)

Pet Shop Boys kan i år fejre 40 års jubilæum, og selvom de netop har taget hul på karrierens femte årti, laver Neil Tennant og Chris Lowe, der i dag er henholdsvis 66 og 61 år gamle, stadig musik.

I januar 2020 udsendte gruppen deres seneste album 'Hotspot', der scorede sig en tredjeplads på den britiske albumhitliste og høstede flere gode anmeldelser.

Med på pladen var i øvrigt Years & Years-frontmanden, Olly Alexander, som også spiller hovedrollen i 'It's a Sin', der altså nu har sikret Pet Shop Boys' popklassiker en vaskeægte streaming-renæssance.

Vil du vide endnu mere? Så kan du nørde igennem med P7 Mix' Marathon om Pet Shop Boys her: