Der udkommer ufatteligt mange nye indspilninger af klassisk musik hvert år, og det kan være svært at følge med i det hele.
Men nu har en jury fra DR's klassiske radiokanal P2 udvalgt de bedste udgivelser fra 2020 – lige til at sætte sig ned og lytte til i en tid, hvor livekoncerter er lukket land.
Det er ni meget forskellige album – men hvilket er det bedste?
Du kan nu både lytte og stemme. Det album, der får flest stemmer, bliver årets vinder af 'P2 Lytterprisen'.
Stem i boksen herunder – efter du har hørt de ni nominerede album, som du kan høre nogle skæringer fra længere nede på siden.
Vil du være med til at bestemme, hvem der skal have 'P2 Lytterprisen', skal du sende din stemme afsted inden den 12. februar klokken 11, hvor vinderen afsløres i P2's formiddagsprogram.
Synger om sorgen: Patricia mistede sin mand
Den franske sopran Patricia Petibon er nomineret for det intime og sørgmodige album 'Kærligheden, døden, havet'. Med havet som tema fortæller sopranen i 22 små sange om længsel, hjemve og sejlads i ukendt farvand.
Det er oplevelser, mennesket altid har haft, og derfor er musikken af vidt forskelligt ophav: fra folkeviser til romantiske, franske klassikere og ny musik.
Det har samtidig karakter af sorgbearbejdelse, fordi Patricia Petibon for to år siden pludseligt mistede sin mand, jazzmusikeren Didier Lockwood, få år efter, de havde mødt hinanden.
– Eftertænksomt og gribende, lyder det fra P2's jury.
Patricia Petibon m.fl: L'amour, la mort, la mer.Sony Classical.
Stærkt statement fra dansk cellist
2020 var 250-året for den store komponist Beethovens fødsel, og det blev fejret verden over.
En stærk og personlig fejring leverede også den danske cellist Toke Møldrup med et Beethoven-album, hvor han spiller sammen med den israelske pianist Yaron Kohlberg.
Beethoven har været fuldstændig afgørende i Toke Møldrups musikerliv, siger han selv:
- Jeg har lyttet til hans musik, tænkt over den og øvet mig på den i mere end 20 år, og én ting er jeg sikker på: Beethoven er tidløs. Altid overraskende, forfriskende og helt igennem uopslidelig, lyder det fra Toke Møldrup.
– Et stærkt statement fra en stærk duo, mener P2-juryen.
Toke Møldrup og Yaron Kohlberg: Beethoven: Værker for cello og klaver. Aulicus.
Liv og åndedræt i musikken
Den danske komponist og lydkunstner Louise Alenius skaber kunst, der går tæt på. Hun har skrevet en opera om seksuelt misbrug i familien og opført egne værker for døende på et hospice.
Denne gang bevæger hun sig helt ind i mennesket og vores grundlæggende behov med korværket 'ILT'.
I musikken er sangernes åndedræt og samklang det vigtige, og teksten er enkel, når sangerne igen og igen råber efter ilt. Det er musik om liv, eksistens og den ilt, alle på jorden har brug for.
– Louise Alenius er en yngre, dansk komponist, der går sine egne veje og virkelig er værd at følge. Korværket 'ILT' er forstudiet til en længere opera, men allerede et fængende og rørende værk i sig selv, mener de i P2-juryen.
Louise Alenius: ILT. Frederik Päevatalu Rolin, Jacob Skov Andersen, Morten Grove Frandsen, Elisabeth Jansson, Sofie Elkjær Jensen. Dacapo.
Michala Petri og nye musikalske legekammerater
Michala Petri har gennem sin lange karriere sørget for, at vi tænker "koncertsal" frem for "folkeskole", når blokfløjten bringes på banen.
Hun er en helt virtuos blokfløjtenist og måske Danmarks bedst kendte klassiske musiker.
Fløjtesonaterne af Johann Sebastian Bach indspillede hun også i 1992. Men nu er hun vendt tilbage til dem og har indspillet igen i en ny og frisk version med cembalisten Mahan Esfahani og gambespilleren Hille Perl.
– Tre store musikpersonligheder mødes, og resultatet er smukt og sanseligt, er meldingen fra P2's fagjury.
Michala Petri, Hille Perl, Mahan Esfahani: Bach: Fløjtesonater. OUR Recordings.
Sange med smerte, kulde og vanvid
En rejse gennem vinteren og ind i sindets mørke. Det er temaet for Schuberts 'Winterreise'.
Historien fortælles af en ung mand, der er stukket af fra det hele, efter et kærlighedsforhold gik i stykker. Nu vandrer han gennem vinteren, og man får mere og mere på fornemmelsen, at rejsen ender i døden.
Den danske tenor Mathias Hedegaard synger smerten, kulden og vandvidet frem med nærvær og intensitet og er virkelig værd at lytte til.
– Han synger Schubert på internationalt niveau med både inderlighed og drama, og så klinger det smukt, mener juryen.
Mathias Hedegaard og Tove Lønskov: Schubert: Winterreise. Danacord.
Velkommen i en magisk drømmeverden
Danmark er hjemland for en hel stribe verdensberømte, nulevende komponister. Èn af dem hedder Bent Sørensen.
Bent Sørensens musik har ofte noget lavmælt, drømmende og flygtigt over sig, og det gælder også musikken her: Tre solokoncerter skrevet til pianisten Leif Ove Andsnes, klarinettisten Martin Fröst og trompetisten Tine Thing Helseth, der i øvrigt alle hører til i toppen af nordiske instrumentalister.
Om klarinetkoncerten Serenidad fortæller Bent Sørensen selv:
– Hele tiden, mens jeg komponerede, så jeg klarinetten som en fugl eller en dukke, der forsøgte at flygte fra et orkester, et rum, en rede.
– En mesterlig magisk drømmeverden, lyder det fra P2-juryen.
Bent Sørensen: Koncerter. Leif Ove Andsnes, Martin Fröst, Tine Thing Helseth, Det Norske Kammerorkester & Per Kristian Skalstad, DR SymfoniOrkestret & Thomas Søndergård. Dacapo.
Han hamrer i historien
Den sydafrikanske pianist Kristian Bezuidenhout har indspillet alle Beethovens klaverkoncerter, og på albummet gælder det to af dem: Nummer 2 og 5.
Nummer 5 har også tilnavnet 'Kejserkoncerten', og det er storslået musik. Og så var det også enormt nyskabende, dengang Beethoven skrev det, mener Kristian Bezuidenhout selv, og den nyskabende lyd kommer bedst frem ved at spille på et såkaldt hammerklaver, der er en kopi af et klaver fra Beethovens egen tid, så det gør han her.
Det er i det hele taget en gennemtænkt udgave af koncerterne, hvor solisten også lægger vægt på, at der er en masse musikalsk information, som Beethoven ikke giver i noderne, men lader være op til fortolkeren. Det giver et frirum, som ikke alle pianister formår at indtage. Men det gør Bezuidenhout.
– En af de bedste Beethoven-udgivelser fra det store Beethoven-år 2020, siger de i juryen.
Kristian Bezuidenhout, Pablo Heras Casado, Freiburg Barokorkester: Beethoven Klaverkoncerter nr. 2 og 5. Harmonia Mundi.
På tværs af tiden
Det er helt grundlæggende: forholdet mellem eneren og fællesskabet.
Sådan fortæller komponisten Karl Aage Rasmussen selv om solokoncerterne på albummet.
Èn af de virtuose solister, der træder frem foran orkestret, er Fredrik From, der har specialiseret sig i at spille barokviolin: altså violin på gammeldags manér. Med barokviolinen tager man normalt tidsmaskinen tilbage til 16-1700-tals-komponister som Vivaldi og Bach.
Men her er det den ganske nulevende Karl Aage Rasmussen, der udforsker barokviolinens slanke og lette lyd.
– Karl Aage Rasmussen kombinerer nyt og gammelt på forfriskende vis, og musikerne fører det ud i livet med spilleglæde og virtuositet, mener jurymedlemmerne.
Karl Aage Rasmussen: Alone & Together. Fredrik From, Anne Søe, Alfredo Bernardini, Magnus Fryklund, Concerto Copenhagen, Athelas Sinfonietta Copenhagen. Dacapo.
Fire symfonier af vild forsikringsmand
Den amerikanske komponist Charles Ives eksperimenterede så meget, at hans symfonier først blev opført mange år efter, de var skrevet. Han levede i udkanten af musiklivet og ventede på, at hans tid ville komme. Imens arbejdede han i forsikringsbranchen, og kun få kendte hans musik.
I dag er Charles Ives et amerikansk kulturikon. Men det er stadig sjældent, at hans eksperimenterende symfonier indspilles, og derfor er det en stor begivenhed at få dem alle sammen på én gang.
– Stor og sjældent hørt musik, spillet med virtuositet og indlevelse af Los Angeles Filharmonikerne og deres karismatiske dirigent Gustavo Dudamel, lyder det fra P2-juryen.
Los Angeles Filharmonikerne og Gustavo Dudamel: Charles Ives: Symfonier. Deutsche Grammophon.