Stjerne-sanger er træt af kritik: 'Hvorfor må jeg ikke synge om voldelige forhold?!'

Lana Del Rey mener, at der er en stor dobbeltmoral i musikbranchen.

Den amerikanske sangerinde Lana Del Rey vil ikke finde sig i, at hun bliver beskyldt for at glamourisere voldelige forhold. (Foto: Danny Lawson © Scanpix)

Den amerikanske sangerinde Lana Del Rey er snart klar med ny musik.

Den 34-årige 'Born to Die'-sangerinde skrev torsdag et opslag på Instagram, hvor hun offentliggjorde, at hendes syvende album bliver udgivet den 5. september.

Udgivelsen fyldte dog ikke ret meget i det lange opslag.

Hun brugte i stedet det meste af spaltepladsen på at adressere den kritik, hendes musik har fået gennem tiden – blandt andet for at glamourisere vold i parforhold.

Lana Del Rey, hvis borgerlige navn er Elizabeth Grant, er kendt for at synge om tragisk kærlighed på blandt andre sangene 'Ultraviolence' og 'Summertime Sadness'.

I opslaget langer hun ud efter den dobbeltmoral, hun mener, der er i musikindustrien, når artister som Doja Cat, Ariana Grande, Camila Cabello og Beyonce "har hits, som handler om at været sexet, om ikke at have tøj på og om utroskab".

Lyt til Lana Del Reys hit 'Ultraviolence', mens du læser videre.

0:00

- Jeg er træt af, at kvindelige sangskrivere og sangere siger, at jeg glamouriserer vold i parforhold, når sandheden er, at jeg bare er en glamourøs person, der synger om psykisk voldelige forhold, som findes over hele verden.

- Der skal være en plads i feminismen til kvinder, som ligner og opfører sig som mig. Den type kvinde som siger nej, men som mænd hører sige ja – den type kvinde, som bliver slagtet for at være deres autentiske, sensitive jeg, skriver hun i opslaget.

I opslaget nævner hun ikke, hvem der specifikt står bag kritikken.

P3-vært studser over opslag

En, der ikke havde set Lana Del Reys opslag komme, er P3-værten Fie Neergaard.

Hun har siden Lana Del Reys gennembrud i starten af 2010'erne lyttet meget til hendes musik og hæfter sig især ved, at hun inddrager nogle af tidens største kvindelige kunstnere.

- Hun nævner specifikt kunstnere som Ariana Grande, Beyoncé og Doja Cat, som ifølge Lana Del Rey slipper for kritik for deres sangtekster, når de synger om utroskab og sex. Men når hun synger om psykisk voldelige parforhold, så er det ikke i orden – hendes side af historien er ikke i orden, siger Fie Neergaard.

Lana Del Rey ses her til prisuddelingen Grammy Awards i 2018. (Foto: Jewel SAMAD © Scanpix)

Hun ser dog ikke umiddelbart opslaget som et led i en PR-strategi, som skal få opmærksomheden hen på sangerindens kommende album, men kalder timingen påfaldende.

- Jeg ser ikke Lana Del Rey som en kunstner, der går synderligt meget op i PR. Hun laver stort set aldrig personlige opslag på sociale medier, så det er påfaldende, at hun gør det her, hvor hun også lige får smidt en dato på sit kommende album ind.

- Det virker unødvendigt, fordi hun har masser af fans, der vil lytte til hendes musik, siger Fie Neergaard.

'Han slog mig, og det føltes som et kys'

Hvis man kigger lidt nærmere på den amerikanske sangerindes bagkatalog, kan man finde tekster som beskriver både psykisk og fysisk vold.

I sangen 'Ultraviolence' lyder en af stroferne: "Han slog mig, og det føltes som et kys".

I et interview til magasinet Pitchfork i 2017 tog hun dog afstand til ordene.

- Jeg kan ikke lide dem. Jeg synger ikke de ord i sangen længere.

- At have en, der var aggressiv i et forhold, var den eneste form for forhold, jeg kendte til. Jeg siger ikke, at teksten var 100 procent sand, men jeg var vant til at være i et svært og tumultarisk forhold, og det var ikke på grund af mig, udtalte Lana Del Rey dengang.

En person, der har kritiseret Lana Del Reys musik, er journalisten Isabella Castillo.

Tilbage i 2015 skrev hun, at hendes musik var fyldt med forældede anti-feministiske idéer:

- Om det er hendes intention eller ej, er det farligt at romantisere voldelige forhold, når du har et publikum af unge, modtagelige lyttere, skrev hun.

Lana Del Rey afslutter Instagram-opslaget med at skrive, at hun vil komme med flere detaljer om sine egne følelser i to digtsamlinger, hvis udgivelsesdato endnu ikke er kendt.

FacebookTwitter