Stjernedrømmen blev et 'mareridt' for X Factor-vinder: 'Jeg følte, at hele verden hadede mig'

Jesy Nelson fra den populære, britiske gruppe Little Mix deler nu sin nedtur med verden i ny dokumentar.

- Jeg kunne finde på at søge på 'Jesy tyk' eller 'Jesy grim' for at se, hvad der ville dukke op, siger sangerinden Jesy Nelson til The Guardian. Her ses hun som nummer to fra højre med sine Little Mix-kolleger Leigh-Anne Pinnock, Perrie Edwards og Jade Thirlwall. (Foto: Neil Mockford © Getty Images)

Hun har vundet 'X Factor' i Storbritannien, er medlem af den største pigegruppe siden Spice Girls og har haft masser af sange, der har toppet hitlisterne.

Måske kender du singlerne 'Shout Out to My Ex', 'Black Magic' og 'Woman Like Me'.

Men for Jesy Nelson fra gruppen Little Mix er der noget andet, der tog fokus i flere år – nemlig alle de negative kommentarer, hun oplevede på sociale medier og på nettet.

Nogle skrev, hun var grim, mens andre mente, at hun var for tyk til at være med i popgruppen, og det ramte Jesy Nelson så hårdt, at hun i 2013 efter en optræden på tv forsøgte at tage sit eget liv.

- Jeg følte, at hele verden hadede mig, fortæller Jesy Nelson om den svære tid.

Det skriver BBC, der denne uge er aktuel med dokumentarfilmen 'Odd One Out' med netop Jesy Nelson, der fortæller om sin nedtur og taler med unge, som har oplevet noget lignende.

- De andre tre piger i gruppen levede bogstaveligt talt deres drøm, mens jeg levede mit værste mareridt, fortæller den 28-årige sangerinde BBC om perioden.

Lyt til Little Mix' seneste single 'Bounce Back' her:

0:00

Selvskade at dvæle ved grimme beskeder

På et tidspunkt tog det så meget overhånd for Jesy Nelson, at hun selv begyndte at opsøge alle de grimme ting, der blev skrevet om hende, så hun som det første om morgenen tjekkede Twitter for at læse de hadefulde meninger om særligt hendes vægt og udseende.

Hos organisationen GirlTalk prøver direktør og psykolog Anne Bjerre at forebygge mistrivsel blandt piger og unge kvinder, og hun har gennem sit arbejde mødt mange unge, der oplever lignende ting.

Og selvom det måske kan virke mærkeligt at søge på grimme beskeder om sig selv, så er det en almindelig reaktion, fortæller Anna Bjerre.

- Jeg tror, det handler om kontrol, for i det øjeblik man ser, hvad der ligger derude om én, kan man godt føle, at man kommer det i forkøbet – og ved at konfrontere det får det et ansigt. Også selvom man kan sige, at man bare bør holde sig fra at læse den slags, siger hun og tilføjer:

- At læse kommentarerne kan være noget, der er destruktivt for én næsten på linje med selvskade.

Jesy Nelson på scenen under den britiske festival Fusion Festival tidligere denne måned. Nu er hun aktuel i en ny dokumentar på BBC. (Foto: Joseph Okpako © Getty Images)

Du kan ikke styre, hvad andre mener

For Jesy Nelson blev vendepunktet, da Little Mix tog på turné i USA som opvarmning for popstjernen Demi Lovato i 2014.

Her opdagede gruppens egne dansere, hvordan sangeren konstant sad og læste de negative ting om sig selv på Twitter, og det konfronterede de hende med.

- Det var en lang, hård proces, fordi jeg ikke ønskede at hjælpe mig selv. Så det var først, da jeg slettede Twitter, at alt ændrede sig for mig, og jeg begyndte langsomt at føle mig normal igen, siger Jesy Nelson til avisen The Guardian.

Og det er netop en god idé at vende ryggen til det negative, siger Anna Bjerre fra GirlTalk – og det gælder både kendte og ukendte mennesker.

- Du kan fylde dig med en masse lort, men det er vigtigt, at man beslutter sig for, at man ikke kan styre, hvad folk mener. Til gengæld kan du selv bestemme, hvor meget det skal fylde for dig, siger Anna Bjerre.

Det kan derfor være en god ide at tale med venner og familie om det, man oplever – særligt hvis man har brug for stemmer til at korrigere det negative, forklarer Anna Bjerre.

Og det budskab bakker Jesy Nelson også selv op om, nu hvor hun har fået det hele lidt på afstand.

- Vi er så besatte af at kigge på billeder, læse kommentarer og leve op til, hvad samfundet synes, vi skal være. Men vær hellere mere sammen med dine venner og familie og engagér dig med andre og undlad at være så besat af din telefon og sociale medier, siger Jesy Nelson til BBC.

BBC's dokumentar 'Odd One Out' får premiere 12. september.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk