Stjerneproducers vej ud af depression: Jeg var immun over for succes

Musikken blev Chief 1's redning, da han blev ramt af en depression. Nu hjælper han andre med at give en sang som gave i tv-programmet 'En sang fra hjertet'.

Chief 1 udgav i 2017 sit første soloalbum, 'Slip'. (Foto: Bo Nymann © Ritzau Scanpix)

Udadtil var Chief 1 på toppen af verden. Han havde et succesfuldt pladeselskab, RE:A:CH, med kollegaen og vennen Remee, og på deres vægge skinnede guld- og platinplader om kap med hinanden. Men inden i ham var der noget, der ikke stemte.

- For et år siden lavede jeg min første soloplade efter 30 år, fordi jeg havde været igennem en hård depression, siger Chief 1.

- En del af min depression gik ud på, at min musik var blevet mekanisk. Jeg var pludselig blevet immun over for succesen og tog det som en selvfølge.

Musikken som terapi

Chief 1 var i et følelsesmæssigt hul, og en særlig slem aften slog det ham, at han måtte finde tilbage til, hvorfor han begyndte at lave musik.

Derfor skrev han nummeret 'Man skal dø lidt (før man finder vej)'. Det første nummer, han nogensinde havde skrevet til sig selv og om sig selv.

Hør nummeret herunder, mens du læser videre:

- Det var der, at musikken reddede mig. Jeg var så langt ude i mørket, at jeg blev nødt til at finde et eller andet inde i mig, der kunne gøre mig glad eller give mig noget håb og tro tilbage. Det var ikke meningen, at det skulle udgives, men fungere som en form for terapi.

- Da jeg hørte sangen næste morgen, føltes den som et klap på skulderen, og sangen viste, at jeg skulle gøre det, der gjorde mig glad, siger Chief 1.

Selvom det ikke var meningen, endte Chief 1 med at udgive albummet 'Slip' i 2017. Et album, som ikke gav endnu en platinplade til væggen, men alligevel er det den musik, han er allergladest for at have lavet.

- Jeg stod ikke med et fyldt Skanderborg Festival som på nogle af mine andre projekter, men den respons, jeg fik fra de mennesker, der hørte pladen og havde været i samme situation, var fuldstændig overvældende, siger Chief 1.

- Folk skriver til mig, at sangen 'Man skal dø lidt (før man finder vej)' gør, at de kan komme igennem dagen.

Gruppen Anti Social Media vandt Dansk Melodi Grand Prix i 2015 med sangen 'The Way You Are', der er skrevet af Chief 1 og Remee. (Foto: henning Bagger © (c) Scanpix)

Chief 1 har dedikeret hele pladen til sin søn, og sangen 'Sommernætter' er skrevet specifikt til ham. Han håber, at både sønnen, men også andre, der indimellem taber modet, kan finde støtte og håb i sangen.

- 'Sommernætter' handler om troen på, at ingenting er for evigt, og at alting vender. Dårlige tider kommer i bølger, og så pludselig er de væk igen. Det er bare om at gribe de gode tider, for der kommer også lort.

Hør nummeret herunder:

Chief 1's liv har altid været gennemsyret af musikken, som han kalder sit 'DNA':

- Musikken kommer fra urkraften i mennesket. Andre kulturprodukter kræver for eksempel et lærred eller et kamera, men sangen kommer helt inde fra mennesket.

Tatoveringer og gråd

Musik kan samle mennesker, og tidlige eksempler på Chief 1's 'DNA' giver stadig genklang hos fans - især Rockers by Choice-hittet 'Engel' fra 1989.

- Folk er blevet gift til 'Engel' og har fået dele af teksten tatoveret på kroppen. Det er vanvittigt, at nogle kan få så meget ud af noget, man har lavet.

- Det er sindssygt at se store tatoverede mænd på forreste række til koncerter, der står og tudbrøler. Når de hører musikken, er de tilbage til uskylden og tiden dengang, hvor alting var godt. Musik er jo minder.

Chief 1 er en af producerne i DR1-programmet 'En sang fra hjertet'. (© (c) DR)

Når Chief 1 går på gaden eller er i byen, hiver mange fat i ham og fortæller, hvor meget hans musik har betydet i deres liv, og hvordan de stadig ser tilbage på hans koncerter som kæmpe oplevelser. Og det kan han næsten ikke rumme.

- Jeg bliver nødt til at rose tilbage. Det bliver for meget. Det er ikke, fordi jeg er utaknemmelig, det bliver bare for overvældende for mig, siger Chief 1.

- Det er vildt, for det lagde man slet ikke mærke til dengang, man var i det og gik rundt med hovedet oppe i sin egen røv.

Hvis du ikke kan sige det, syng det!

I 'En sang fra hjertet' på DR1 åbner DR sine musikstudier for danskere, så de kan indspille en sang til en, der betyder noget helt specielt - med hjælp fra Lina Rafn, Cutfather, Lars Ankerstjerne og selvfølgelig Chief 1.

Chief 1 har produceret mange hits for andre kunstnere - for eksempel nummeret herunder fra L.I.G.A:

- Jeg er vanvittigt stolt over at være med. Det er ikke et program, der handler om, hvem der er bedst, men derimod handler det om at bruge musikken som en gave. Der er alting i det program, og jeg elsker det!, siger Chief 1.

- Det handler om at komme ud af sin comfort zone og indspille en sang for at forære den til et andet menneske, der har betydet noget for en.

Chief 1 bruger, ligesom deltagerne i 'En sang fra hjertet', musikken til at udtrykke det, som nogle gange kan være svært at sige, men det betyder ikke, at musik kun skal give tårer i øjnene.

- Alt musik behøver ikke at handle om melankoli og store følelser. Det er det, jeg elsker. Man kan danse og græde til musik, man kan det hele, siger Chief 1.