Storhittende musiker har ofte brug for at trække stikket: Succesen må ikke stige mig til hovedet

Rapperen Pind gør op med sine dårlige vaner på ny sang.

(Foto: pressefoto)

Frederik "Pind" Schmidt havde det ikke superfedt. Tankerne kørte rundt i hovedet, og pulsen var måske også lidt for høj.

Der havde da også været rimelig meget fart på de seneste par måneder. Den unge rapper havde udgivet sin debut-ep, var flyttet fra Jylland til København og havde både planlagt og senere aflyst – tak, corona - sin første, store solokoncert.

Han havde brug for en pause. Brug for at trække stikket.

Derfor tog han hjem til sine forældre i barndomsbyen Silkeborg. I forældrenes baghave stod et lille redskabsskur, som Frederik Schmidt, der udgiver musik under navnet Pind, søgte tilflugt i.

Her havde han siddet mange gange før, oftest for at arbejde på musik. Det var her, hans debutsingle, 'Torpedo', og sangene på ep'en 'Videre' blev skabt. Denne gang var planen dog ikke at lave musik, men bare sidde og fundere lidt over livet og alt det, han havde oplevet på det seneste.

Han begyndte at skrive sine tanker ned, og pludselig blev ordene på papiret til musik.

Skriblerierne blev til 'Jeg har glemt', rapperens seneste single, som han netop har sendt på gaden flankeret af en tilhørende musikvideo. Selv kalder musikeren sangen "noget af det mest ærlige, jeg har skrevet i lang tid".

- Jeg tror, 'Jeg har glemt' blev så ærlig, fordi jeg sad og skrev mine tanker i den tro, at det kun var mig, der skulle læse dem. Jeg havde ikke tænkt, det var en sang, der skulle ud. Men det er tit dér, man så får skrevet noget rigtig godt, fortæller han.

Hør 'Jeg har glemt' her, mens du læser videre:

0:00

Kæmper mod negative tanker

Nummeret, hvor Pind får selskab af kollegaen Josva, handler om rapperens trang til at bryde med det, han kalder "selvdestruktive vaner og rutiner". Det kan både være dårlige vaner som at spilde sin tid på at se Netflix eller spise alt for meget junkfood, men også negative tankemønstre, der holder én tilbage.

Særligt det sidste er noget, Pind stadig kæmper med.

- Siden jeg var 14 år gammel, har jeg haft mange negative tanker om mig selv. Jeg tænkte, at jeg ikke var god nok, at jeg ikke kunne de ting, jeg gerne ville, og at jeg skulle leve op til alle mulige forestillinger om, hvad der var det rigtige at gøre, siger han og fortsætter:

- Jeg kan stadig hurtigt ryge ned i et hul, hvor jeg tænker negative ting om mig selv, men det har jeg bestemt mig for, at jeg er færdig med. Det vil jeg ikke længere bruge min tid på.

'Jeg har glemt' handler ifølge musikeren også om at prioritere sin tid og "gribe dagen", som Pind også rapper om i sangens tekst. At leve et liv, hvor man ikke bare sover længe eller spilder sin tid på at lave ballade, men faktisk får noget ud af tilværelsen.

- Jeg har fundet ud af, hvor meget godt det gør for mig at stå op og få løbet en tur om morgenen eller få lavet 50 armbøjninger hver dag. Det lyder banalt, men det er både sundt for kroppen og for ens psyke, og det er den slags gode rutiner, der er vigtige for mig at få op at køre, fortæller han.

Samtidig handler 'Jeg har glemt' også om at lukke af for omverdenens kommentarer og formaninger og lytte mere til sin egen indre stemme. Det er noget, Pind særligt forsøger at huske sig selv på, når det kommer til hans musik.

- Alle har en mening om det, du laver. Pladeselskabet, dine forældre, dine venner og folk, du møder på gaden. Alle har en kommentar eller forslag til ting, du kan ændre. Men selvom man selvfølgelig skal lytte til andre, er det vigtigt, at man ikke lader sig påvirke for meget af andres mening. Din egen vision er den vigtigste. Før i tiden var andres mening noget, der fyldte meget hos mig, men det er jeg også færdig med at bruge tid på. Det er min musik, ikke deres, forklarer Pind.

Pinds største hit til dato er nummeret 'Plastic', som alene på Spotify er streamet tæt på fire millioner gange. (Foto: pressefoto)

Vigtigt at holde benene på jorden

Pind udgav sin debutsingle, 'Torpedo', i 2018, men det var med numrene 'Indlæg' og 'Plastic', at karrieren sidste år for alvor tog fart.

Sangene er at finde på ep'en 'Videre', der samlet har høstet mere end fem millioner streams alene på Spotify. Temaet for mange af ep'ens sange er mentalt helbred, og flere af numrene handler om rapperens egen kamp med depression og angst. Temaer, der har vakt genklang hos hans publikum.

- Det seneste års tid har jeg fået enormt mange beskeder fra unge mennesker på 16-17 år, der fortæller mig, at min musik hjælper dem med deres angst og mentale helbred. Det er ret vildt at mærke, at der er folk derude, der kan bruge min musik til den slags, siger han og tilføjer:

- Da jeg skrev de her sange, var jeg deprimeret og havde brug for at komme ud med mine følelser, men at det siden hen har inspireret så mange mennesker, er helt fantastisk.

Se Pind fremføre 'Plastic' i selskab med musiker Benjamin Hav i programmet 'Tættere end vi tror', der blev sendt i foråret:

Netop mentalt helbred er et vigtigt tema i både Pinds musik, men også i rapperens privatliv.

Når interviewet her er overstået, pakker Pind bilen og drager mod Skagen, hvor han skal bruge den næste uge i et sommerhus. Både for at arbejde på sit kommende album, han forsikrer om "allerede er godt på vej", men også for at give sig selv en velfortjent pause og lidt luftforandring.

Lidt ligesom dengang, han drog hjem til forældrene og redskabsskuret i Silkeborg.

- Jeg skal bare op og gå nogle ture ved vandet, slukke min telefon og bare hygge mig, fortæller sangeren og forklarer, hvorfor netop pauserne har så stor betydning for ham.

- Jeg har brug for, at det ikke skal handle om musik hele tiden. Når du får succes, er der en tendens til, at folk omkring dig gerne vil have, at du bliver større og større. Der er ikke nogen, der siger: "Stop, nu skal du vist ikke blive større." Det forstår jeg godt, men jeg har skullet finde ud af, hvordan jeg kan håndtere alt det, der sker omkring mig, og der tror jeg, de her pauser er helt vildt vigtige, siger Pind og tilføjer:

- Jeg har hos mange af mine kolleger set, hvordan succesen er steget dem til hovedet. Det har jeg lovet mig selv ikke må ske. Det forsøger jeg at undgå ved en gang imellem at trække mig ud af ræset og være sammen med min familie og gamle venner. Dét tror jeg er med til at bevare mine sunde værdier og holde mine ben nede på jorden.

Facebook
Twitter