Storhittende rapper springer ud: 'Hiphop-genren er kendt for at være enormt homofobisk'

Rapperen Lil Nas X er én af få sorte rappere, der er sprunget ud som homoseksuel.

Lil Nas X er født Montero Lamar Hill og er 20 år gammel. Nu er han sprunget ud som homoseksuel - hvilket er et særsyn inden for hiphop-genren, mener radiovært Fie Neergaard. (Foto: Julie Edwards/Avalon. Red © Scanpix)

Indtil 1981 var homoseksualitet stemplet som en psykisk lidelse i Danmark.

Sådan er det ikke længere. Hverken i Danmark eller i USA, hvor homoseksualitet blev fjernet fra listen over psykiske sygdomme tilbage i 1973.

Alligevel skulle vi godt op i 00'erne før musikere, skuespillere og kendisser begyndte at komme ud af skabet.

Og skabsdøren har indtil nu været nærmest hermetisk lukket ind til hiphoppens verden.

Det har den succesfulde rapper Lil Nas X dog ændret på nu.

Efter en koncert på Glastonbury Festival i Storbritannien i weekenden har rapperen nemlig tweetet, at man burde lytte ekstra godt til teksten på nummeret 'C7osure', som blandt andet lyder: 'True say, I want and I need to let go, use my time to be free'.

I tweetet skriver han også, at han gerne vil have, man lytter til nummeret, inden måneden er omme, hvilket er en hentydning til juni, som er pride-måned i USA.

Faktisk er Lil Nas X overrasket over, at folk ikke allerede vidste, han er homoseksuel.

- Troede ellers, jeg havde gjort det ret tydeligt, skriver han i et senere tweet.

Lyt til 'C7osure', mens du læser videre:

0:00

'Der er bare så få rappere, der er åbenlyst homoseksuelle'

Det er værd at bide mærke i, mener Fie Neergaard, der er vært på P3, hvor hun blandt andet står bag hiphopprogrammet 'Sovsen'.

- Der er bare så få rappere, der er åbenlyst homoseksuelle. Hiphop-genren er utroligt kendt for at være enormt homofobisk. Det er jo ét af de gængse temaer i raptekster, at homoseksuelle ikke er velkomne, siger radioværten og uddyber.

- Det har så heldigvis ændret sig de senere år, så man ikke længere kan komme afsted med at være helt så homofobisk som tidligere.

Hun tror da heller ikke, at udspringet får negative konsekvenser for Lil Nas X.

- Han er i forvejen en utraditionel rapper, der blander country og trap med hiphop. Og han er så succesfuld, at jeg ikke tror, det kommer til at have negative konsekvenser for ham. Det kommer ikke til at pille så meget ved det, han laver i forvejen.

Og Lil Nas X' succes er da også til at tage at føle på.

Hans sang 'Old Town Road' har i skrivende stund ligget nummer ét på USA's officielle singlehitliste for 13. uge i træk - det er rekord for et hiphop-nummer. Og lørdag overraskede han så 180.000 publikummer på Glastonbury, da han gik på scenen under Miley Cyrus' koncert for at synge netop 'Old Town Road'.

Lil Nas X gik på scenen under Miley Cyrus' koncert på Glastonbury Festival i weekenden. Cyrus optrådte fredag på den danske Tinderbox Festival - blandt andet iført en studenterhue. (Foto: Julie Edwards/Avalon. Red © Scanpix)

Fie Neergaard vurderer, at hiphop-genren så småt er ved at fjerne sig fra sit homofobiske image.

- Hiphop kører på så mange traditionelt maskuline parametre. Det handler om at blære sig med, hvor mange penge og damer man har.

- Kvinder har også haft svært ved at finde deres plads i genren, men det har ændret sig; og nu er homoseksuelle så måske nogen af de sidste, der så småt er begyndt at føle sig inkluderet i genren også.

Tidligere er blandt andet rapperen Taylor Bennett (bror til Chance the Rapper) og R&B-stjernen Frank Ocean sprunget ud som biseksuelle.