Stort musikmagasin kårer verdens bedste album: 'Sindssyg protestplade' snupper førstepladsen

Soulsangeren Marvin Gaye topper Rolling Stones liste over de 500 bedste album nogensinde.

Rolling Stone's liste tæller vidt og bredt, og både navne som The Beatles (tv.), Marvin Gaye og Britney Spears (th.) er repræsenteret blandt de 500 bedste album nogensinde. (Foto: Getty Images)

Du kender nok kampen om jackstikket, når du er til fest. Folk springer køen af sange over og fumler febrilske med telefonen for at få netop deres yndlingssang på playlisten.

De fleste af os synes nemlig, at den musik, vi selv hører, er verdens bedste. Men har vi nu også ret i det?

Det standpunkt udfordrer det anerkendte musikmagasin Rolling Stone, der har dristet sig til at kåre musikhistoriens 500 bedste album på en netop offentliggjort liste.

Listen spænder vidt og tæller navne lige fra The Beatles og Bob Dylan til Britney Spears og Beyoncé.

Til at udfærdige listen har det amerikanske musikblad fået hjælp fra mere end 300 folk fra musikbranchen. Producere, pladebranchefolk og bladets egne journalister og anmeldere har været til at udforme den endelig top 500, ligesom store stjerner som Billie Eilish, Taylor Swift, Beyoncé og Morissey også har givet deres besyv med.

Men hvem har så lavet musikhistoriens bedste album? Svaret er ifølge Rolling Stones ekspertpanel soulsangeren Marvin Gaye, der topper listen med sit 11. studiealbum 'What's Going On', som han udgav i 1971.

Soulsangeren Marvin Gaye, der i 1984 døde 44 år gammel, nåede at udgive hele 17 album i løbet af sin karriere. Han er blandt andet kendt for hits som 'Sexual Healing', 'Ain't No Mountain High Enough', 'Let's Get It On' og 'I Heard It Through the Grapevine'. (Foto: Jim Britt)

Tager fat i højaktuelle raceproblematikker

Selvom radiovært Andrew Moyo kalder opgaven med at kåre historiens bedste plade for "komplet umulig", så medgiver han, at Marvin Gaye og 'What's Going On' bestemt ikke er "noget dårligt bud".

- Det er en sindssyg plade. Den er så lækker og velkomponeret, lyder det fra radioværten, der selv er stor fan af Marvin Gaye.

Ifølge Moyo, der blandt andet har stået bag P3s soul og r&b-program 'Late Night Love med Bobby Jones', giver det god mening, at det netop er 'What's Going On', der i 2020 topper listen.

På pladen tager Marvin Gaye nemlig fat i en række emner, som i den grad også er højaktuelle her fem årtier senere.

- På 'What's Going On' synger Marvin Gaye blandt andet om raceproblemer, politivold mod sorte og social ulighed og stiller spørgsmålet: "Hvad fanden sker der?" Og det er et spørgsmål, som jeg tror, mange også stiller sig selv i dag i lyset af de problematikker, vi ser i USA og resten af verden lige nu, forklarer Andrew Moyo.

Hør titelnummeret fra 'What's Going On' her, mens du læser videre:

0:00

Moyo, der selv betegner 'What's Going On' som én af de plader, han gennem tiden har lyttet allermest til, beskriver albummet som "en lækker protestplade".

- Selvom den tager fat i nogle tunge og alvorlige emner, er lyden på de her sange stadig meget forførende og behagelig. Det er først og fremmest bare virkelig lækker musik, og mange vil nok aldrig lægge mærke til, at flere af sangene faktisk er virkelig politiske og samfundskritiske, siger Moyo om pladen, der altså nu kaldes verdens bedste.

The Beatles er topscorer

Kaster man et nærmere blik på listens top, finder vi lige i hælene på Marvin Gaye gruppen The Beach Boys og deres 54 år gamle album 'Pet Sounds', der ender på listens andenplads.

Bronzemedaljen og listens tredjeplads går til Joni Mitchells album 'Blue' fra 1971, mens Stevie Wonder snupper fjerdepladsen med albummet 'Songs in the Key of Life' fra 1976, der blandt andet gemmer på kæmpehits som 'Sir Duke' og 'Isn't She Lovely'.

Selvom listen i høj grad toppes af album med flere årtier på bagen, så har i alt 86 plader udgivet i dette årtusinde fundet vej til listen. Ét af dem er albummet 'Blackout' fra 2007 af sangerinden Britney Spears, der indtager listens 441. plads. (Foto: Mario Anzuoni © Getty Images)

Femtepladsen går til 'Abbey Road' af The Beatles, der som listens topscorer i øvrigt er repræsenteret med hele ni album på listen over de 500 bedste skiver.

Det er ikke første gang, at Rolling Stone kårer musikhistoriens bedste album.

Magasinet udsendte både i 2003 og 2012 en lignende liste, og dengang blev listen begge gange toppet af netop The Beatles og deres album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' fra 1967. På den nye liste må Sgt. Pepper og co. dog tage til takke med en 24. plads.

Til gengæld er der blevet plads til masser af nyere musik på den opdaterede hitliste.

Af de 500 udvalgte album er 154 af pladerne således nye tilføjelser til listen, mens 86 af de 500 album er udgivet i dette årtusinde.

Derudover er det værd at bemærke, at Metallica, der blandt andre består af danske Lars Ulrich, indtager listen med albummet 'Metallica (The Black Album)' på plads 235 og pladen 'Master of Puppets' på listens 97. plads.

Du kan se listens top 20 herunder og hele top 500 her hos Rolling Stone.

Her er listens top 20:

 • 20. Radiohead: 'Kid A' (2000)

 • 19. Kendrick Lamar: 'To Pimp a Butterfly' (2015)

 • 18. Bob Dylan: 'Highway 61 Revisited '(1965)

 • 17. Kanye West: 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' (2010)

 • 16. The Clash: 'London Calling' (1979)

 • 15. Public Enemy: 'It Takes a Nation of Millons to Hold Us Back' (1988)

 • 14. The Rolling Stones: 'Exile on Main Street' (1972)

 • 13. Aretha Franklin: 'I Never Loved a Man the Way I Love You' (1967)

 • 12. Michael Jackson: 'Thriller' (1982)

 • 11. The Beatles: 'Revolver' (1966)

 • 10. Lauryn Hill: 'The Miseducation of Lauryn Hill' (1998)

 • 9. Bob Dylan: 'Blood on the Tracks' (1975)

 • 8. Prince and the Revolution: 'Purple Rain' (1984)

 • 7. Fleetwood Mac: 'Rumours' (1977)

 • 6. Nirvana: 'Nevermind' (1991)

 • 5. The Beatles: 'Abbey Road' (1969)

 • 4. Stevie Wonder: 'Songs in the Key of Life' (1976)

 • 3. Joni Mitchell: 'Blue' (1971)

 • 2. The Beach Boys: 'Pet Sounds' (1966)

 • 1. Marvin Gaye: 'What's Going On' (1971)

FacebookTwitter