Superstjerne rækker ud til rapper efter homofobiske ytringer: 'Der er ikke plads til mere splittelse'

Sangeren Miley Cyrus vil i dialog med rapperen DaBaby, der har fået hårdt kritik for homofobiske kommentarer.

Miley Cyrus mener, at kritikere bør gå DaBaby i møde med forståelse og dialog. (Foto: Steve Marcus / Rich Fury © Getty Images Grafik: Christian Ellegaard)

Den populære sanger Miley Cyrus rækker nu ud til rapperen DaBaby, der de seneste uger har befundet sig i noget af et stormvejr.

Efter rapperen under en koncert for godt to uger siden kom med en række homofobiske bemærkninger om homoseksuelles sexliv og folk med HIV og AIDS, er kritikken haglet ned over DaBaby.

En lang række musikere, herunder store navne som Dua Lipa, Madonna og Elton John, har offentligt taget afstand fra rapperens kommentarer, ligesom episoden er blevet mødt med hård kritik på sociale medier og desuden har resulteret i, at flere festivaler har smidt DaBaby af plakaten.

Men det er ikke vejen frem, mener 28-årige Miley Cyrus.

I et nyt opslag på Instagram forklarer Cyrus, der selv er panseksuel, at hun i stedet har kontaktet DaBaby direkte i håbet om, at de kan indgå i en dialog og "lære af hinanden".

- Som et stolt og loyalt medlem af LGBTQIA+-miljøet har meget af mit liv været viet til at opfordre til kærlighed, accept og åbenhed, starter Cyrus sit opslag.

- Internettet kan sætte gang i en masse had og vrede og er kernen af "cancel culture", men jeg tror på, at det også kan være et sted fuld af uddannelse, samtaler, kommunikation og forbindelse (mellem mennesker), skriver Cyrus på Instagram, hvor hun langer ud efter den såkaldte "cancel culture".

- Det er nemmere at "cancel" nogen end at finde tilgivelse og medfølelse i os selv eller tage os tiden til at ændre hjerter og sind. Der er ikke plads til mere splittelse, hvis vi fortsat ønsker at se en udvikling.

Opslaget har i skrivende stund modtaget over 738.000 likes, mens meninger i kommentarsporet er delte om Cyrus' budskab, der både møder støtte og kritik.

- Du er fantastisk, Miley! Det er den måde, vi skal møde hinanden på, skriver én bruger på Instagram, mens en anden er mere kritisk:

- Øh, nej. Han er ikke uvidende eller uuddannet. Han valgte bevidst at være homofobisk og udskamme folk, der lever med HIV. Der er en kæmpe forskel.

- Han sagde en masse lort og er nødt til at stå til ansvar for det, det er ikke "cancel culture", hvad fuck? Han er en voksen mand, skriver en tredje.

HIV-organisationer vil gøre DaBaby til rollemodel

DaBabys homofobiske ytringer, der faldt under en koncert på festivalen Rolling Loud Miami den 25. juli, er også blevet beskyldt for at sprede misinformation om HIV og AIDS.

- Kommentarer som DaBabys forlænger den stigma, diskrimination og misinformation, der omhandler HIV, udtalte Richard Angell, der er kampagnedirektør i velgørenhedsfonden The Terence Higgins Trust, der arbejder på at udbrede kendskabet til sygdommen HIV, for nylig.

Nu rækker 11 andre organisationer ud til DaBaby i et åbent brev.

Her inviterer de rapperen til et møde for at diskutere fakta og oplysning om HIV og AIDS, og hvordan rapperen i fremtiden kan bidrage til at nedbryde stigma og fordomme om de to sygdomme – særligt blandt sorte amerikanere, som i højere grad rammes af HIV og AIDS.

- I en tid, hvor HIV fortsat rammer sorte amerikanere og sorte queer- og transpersoner i disproportionalt høj grad, er dialog en kritisk nødvendighed. Vi er nødt til at adressere misforståelserne om HIV, som kom til udtryk i dine ytringer, og den påvirkning, det har på forskellige miljøer, lyder det i brevet til DaBaby.

- Vi tror på, at du nu har muligheden for ikke blot at rykke videre fra denne uheldige episode, men til at bruge din platform og berømmelse til at hele frem for at gøre skade.

- Du kan være en magtfuld og indflydelsesrig stemme (...) Vi opfordrer dig til at dele denne information med dine fans og følgere og blive en repræsentant for sandhed og ændringer, lyder det endvidere i brevet.

- Hvis du ikke er mødt op i dag med HIV, AIDS eller andre former for dødelige sexsygdomme, som dræber dig inden for to-tre uger, så tænd for lyset på mobilen, lød det blandt andet fra DaBaby under koncerten til festivalen Rolling Loud Miami, hvor dette billede er taget. (Foto: Rich Fury © Getty Images)

Er blevet droppet fra endnu flere festivaler

DaBaby har ikke selv kommenteret hverken Miley Cyrus' eller de 11 HIV-organisationers tilbud om dialog, men udsendte tidligere på ugen en officiel undskyldning på Instagram.

- Jeg vil gerne undskylde til LGBTQ+-miljøet for de sårende og provokerende kommentarer, jeg kom med (til koncerten), lyder det i et opslag på DaBabys Instagram.

Her kommenterede rapperen også selv på den hårde medfart, han havde fået på de sociale medier:

- Tempoet på sociale medier er så hurtigt, at folk vil ødelægge dig, før du har haft muligheden for at vokse, uddanne dig og lære af dine fejl. Jeg er taknemmelig for de mennesker, der er kommet til mig i venlighed, som har rakt ud til mig privat for at tilbyde viden, uddannelse og ressourcer.

Undskyldningen kom, efter en lang række musikfestivaler har valgt at tage rapperen af plakaten i kølvandet på de homofobiske ytringer. Senest har festivalerne iHeartRadio og Austin City Limits valgt at aflyse koncerter med DaBaby.

Midt i stormvejret er DaBaby dog også blevet mødt af opbakning.

Blandt andre har rapkollegaen T.I. været ude at forsvare DaBabys ytringer og sammenligne situationen med den populære artist Lil Nas X's meget eksplicitte åbenhed om sin egen homoseksualitet.

- Hvis Lil Nas X kan gøre sin ting i fred, så burde DaBaby også kunne gøre det, skrev den 40-årige rapper i kommentarfeltet til et af DaBabys tweets.

Facebook
Twitter