Sverige går pludselig amok over gammel dansktop-klassiker: 'Jeg er blevet afhængig af den!'

Gitte Hænnings klassiker 'Tag med ud og fisk' fra 1962 hitter nu stort hos vores svenske naboer.

'Tag med ud og fisk' er hørt næsten to millioner gange alene på Spotify. Nu hitter Gitte Hænnings klassiker i Sverige. (Foto: © Ritzau Scanpix, Grafik: Anne Vestergaard Olsen)

"Træk en gammel sweater på, og lad bare skægget stå!"

Sådan synger Gitte Hænning på sin dansktop-klassiker 'Tag med ud og fisk' fra 1962, som de fleste af os nok kan brumme med på.

Sangen, der altså handler om en fisketur og ikke livet med hjemmearbejde og Zoom-møder uden dresscode, har efterhånden 60 år på bagen, men nu har den elskede fiskehymne på overraskende vis fået nyt liv - i Sverige.

Lige siden nytår har 'Tag med ud og fisk' nemlig ligget nummer ét på den svenske 'Viral 50'-listeSpotify, der tæller de 50 sange, der bliver delt mest blandt tjenestens brugere.

Sangen, der faktisk belejrer både listens første- og tredjeplads, er altså pludselig blevet afsindigt populær hos vores svenske naboer. Men hvorfor nu det?

Hør 'Tag med ud og fisk' her:

0:00

Hitter efter Olsen-banden-kup

Roden til dankstopklassikerens nyfundne succes finder vi i den svenske film 'Se upp för Jönssonligan', der havde premiere på streamingtjenesten C More juledag.

I filmen, der er en nyfortolkning af de svenske film, som er inspireret af 'Olsen-banden', spiller 'Tag med ud og fisk' nemlig en central rolle i en af filmens første scener.

Her skal filmens hovedpersoner røve en bank og benytter den folkekære popklassiker til at aflede en vagts opmærksomhed - simpelthen fordi sangen er fængende, at ingen kan lade være med at danse med.

Selvom scenen blot varer få minutter, har nummeret alligevel sat et vedvarende aftryk hos flere svenske filmelskere.

- Min nye yndlingssang!, skriver en svensk YouTube-bruger i en kommentar til en video af Gitte Hænning, der synger 'Tag med ud og fisk'.

- Jönssonligan førte mig hertil, Jönssonligan gjorde mig afhængig af den her sang, skriver en anden.

Sangen er blevet så populær, at den har toppet den virale liste på Spotify siden 26. december, dagen efter filmens premiere. Tal fra Gitte Hænnings Spotify-profil viser også, at den i dag 74-årige sangstjerne lige nu har allerflest lyttere i Stockholm og også er populær i Malmø.

Gammelt hit udløser stadig fællessang

Hos Gitte Hænning selv er overraskelsen stor, da hun hører, at hendes gamle hitsang pludselig er blevet populær i Sverige.

- Det er da rigtig sødt og sjovt, lyder det med et grin fra Gitte Hænning, der i dag er bosat i Tyskland.

Hun har mange kære minder fra vores naboland, fortæller hun.

- Jeg har haft nogle af mit livs bedste oplevelser i Sverige. Jeg har været på turné der flere gange, og som 15-årig medvirkede jeg i serien 'Nina, Norra, Nalle', hvor jeg arbejdede sammen med de dejligste mennesker i Stockholm. Det er noget af det dejligste arbejde, jeg har lavet, siger Hænning om sit forhold til Sverige.

Gitte Hænning udgav 'Tag med ud og fisk' i 1962, men sangen er faktisk en nyfortolkning af et det gamle countryhit 'We're Gonna Go Fishin'' af Pee Wee King fra 1950. Hør det her:

0:00

Det er dog ikke kun i Sverige, de er vilde med den gamle popklassiker.

Det fortæller sanger Amalie Leth Andersen, der som en del af duoen Thomas & Amalie jævnligt optræder med gamle dansktopsange på bodegaer og til store fester.

Hos dem er 'Tag med ud og fisk' en fast del af repertoiret.

- Det er en sang, som folk altid synger med på, og som gør alle i rigtig godt humør. Det kan godt være, alle ikke kender versene, men alle kan synge med på omkvædet, siger Amalie Leth Andersen, der skyder på, hun har optrådt med nummeret flere hundrede gange.

Amalie Leth Andersen, forsanger i duoen Thomas & Amalie, optræder med gamle dansktop-klassikere på bodegaer og til store fester. (Foto: © Mads Holm)

Selv stiftede hun bekendtskab med sangen hos sin mormor, hvor sangen ofte blev spillet i radioen, men børn af 1990'erne kender måske også nummeret fra tv-serien 'Bullerfnis', hvor Hella Joof og Peter Frödin optrådte med nummeret.

- Jeg tror, den vækker en masse nostalgiske følelser hos folk, når de hører den. Den er meget old school i sin lyd, og så er fortællingen i teksten bare virkelig fin, siger Amalie Leth Andersen.

Hun tror, at sangens budskab faktisk kan virke som en lille opmuntring i disse coronatider.

- Sangens tekst er jo egentlig ret befriende. "Lad skægget stå og hop bare i en gammel sweater, det betyder ikke så meget. Bare tag ud og lev livet, og så starter vi på en frisk." Det tror jeg vi er mange, der drømmer lidt om for tiden, siger Amalie Leth Andersen.

Gitte Hænning er enig i, at sangens budskab har ramt noget særligt hos folk.

- "Glem bekymringerne, lad problemerne ligge og tag med ud og fisk." Det er et budskab, lytterne kan forstå. Sådan er det ofte med populære sange, de rammer ét eller andet hos folk, som de kan identificere sig med.

Måske Hænnings musikalske opmuntring også kan bringe smil frem på læben hos vores svenske naboer, der altså lader til at have taget den gamle klassiker sig.

Hør da programmet 'Påstand mod påstand' forleden undersøgte årsagen til Gitte Hænnings svenske succes:

Artiklen er tirsdag opdateret med citater fra Gitte Hænning.