Sydkoreanske BTS snupper hovedprisen ved stor amerikansk prisuddeling: 'Det markerer en ny retning'

Boybandet BTS vandt prisen for 'Årets kunstner' ved American Music Awards i Los Angeles.

BTS var tydeligvis meget begejstrede, da de kunne gå på scenen for at modtage de prestigefyldte priser ved American Music Awards i aftes. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Seks gange har Taylor Swift vundet prisen.

Andre vindere inkluderer U2, Madonna, Justin Bieber og Ariana Grande.

Men i nat var det sydkoreanske BTS, der kunne gå hjem med prisen for 'Årets kunstner' ved American Music Awards, som fandt sted i Los Angeles.

Gruppen, som består af syv medlemmer, kunne desuden gå hjem med priserne for 'Bedste popduo- eller gruppe' og 'Bedste popsang' (for 'Butter').

Og de fornemme priser vægter tungt for K-popgenren, der har været gevaldigt på fremmarch de seneste år. Sådan lyder det fra Signe Lilja, der er kandidat i moderne kultur fra Københavns Universitet med speciale i koreansk popkultur:

- Priserne har en ret stor betydning. Tidligere har amerikanske awardshows nemlig spist BTS af med priser som 'Top Social Media' eller prøvet at separere dem fra øvrige kunstnere i specielle k-pop-kategorier for at undgå at give dem den credit, de fortjener, siger hun.

Udover at vinde priser til American Music Awards optrådte BTS ved showet med Coldplay, som de har lavet hittet 'My Universe' sammen med. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Signe Lilja håber derfor, at BTS' sejr ved American Music Awards er en ny blåstempling af gruppen:

- Det markerer i hvert fald en ny retning og giver håb i forhold til at vinde en Grammy, siger hun og tilføjer, at nattens priser betyder, at K-popgruppen nu konkurrerer på lige fod med alle andre musikere.

2021 har været 'tipping point' for sydkoreansk kultur

Ifølge Signe Lilja er prisen som 'Årets kunstner' ved American Music Awards formodentlig den største, internationale musikpris, en k-popgruppe nogensinde har vundet.

Tidligere har sydkoreanske Psy, som i 2012 hittede med 'Gangnam Style', også vundet en pris ved samme prisuddeling, dog i den noget mindre kategori 'New Media'. Samme år vandt han desuden prisen for 'Bedste video' ved MTV Europe Music Awards.

At BTS vinder 'Årets kunstner' ved American Music Awards sætter dem derfor op i en helt ny liga, mener Signe Lilja:

- Det er USA, der dikterer verdenskulturen, så når BTS vinder 'Årets kunstner' er det virkelig en markering. Når BTS bliver anerkendt i USA, viser det virkelig, at de er here to stay.

Samlet set mener Signe Lilja, at man med BTS' sejr ved American Music Awards kan tale om, at 2021 har været et helt specielt år for K-kultur.

- Det var virkelig været et "tipping point" i år med 'Squid Game' og så videre. Nu er K-kultur ikke bare sensationalisme, men noget, der kommer til at være i kulturen, og noget, man skal vænne sig til, siger hun og fortsætter:

- Det er de kulturtektoniske plader, som er ved at skifte, og Sydkorea er kommet ind som praktikanten, der kommer ind fra højre og disrupter det hele.

Du kan se alle vinderne ved American Music Awards herunder.