Sylvester har lavet hits for de største stjerner - nu går han solo: 'Det er da skide uhyggeligt'

Den danske producer Sylvester 'Sly' Sivertsen plejer at lave musik for andre, men nu indtager han for første gang selv spotlyset.

(Foto: © Petra Kleis)

The Chainsmokers. Jonas Brothers. Liam Payne.

Overstående er blot et lille udpluk af de navne, der pryder cv’et hos den 28-årige sangskriver og producer Sylvester Sivertsen.

Han fik sit første store hit som 21-årig, og siden har Sylvester Sivertsen, der producerer musik under kunstnernavnet Sly, kunnet tilføje flere internationale stjerner til sit generalieblad, ligesom han herhjemme har stået bag hits med artister som Clara, Citybois og Mads Langer.

Lige nu arbejder han på sange til den norske popprinsesse Sigrids kommende album, ligesom han for tiden skriver musik med Mø, Lukas Graham, Tove Lo og et par store, udenlandske navne, der må forblive hemmelige lidt endnu.

Det kører med andre ord godt for Sly.

Og derfor kan det måske også vække en vis undren, at den unge sangskriver nu pludselig har valgt at træde ud af skyggen bag producer-pulten og ud i spotlyset. Det er ikke desto mindre præcis, hvad Sly gjorde, da han for nylig udgav nummeret 'Cotton Candy'; hans første single i eget navn.

- Det var da skide uhyggeligt at udgive den sang, siger Sly med et grin, da vi møder ham i hans studie i København.

På væggene troner flere guld- og platinplader, og synet af de gyldne trofæer giver blot næring til spørgsmålet om, hvorfor han har valgt at starte et soloprojekt, når skinnerne til en succesrig karriere som sangskriver og producer for andre ellers lader til at være solidt lagt.

- Det var helt klart en svær beslutning. Jeg har altid gerne villet udgive noget selv, men har nok været lidt tilbageholdende, fordi jeg gerne ville have, at det skulle føles helt rigtigt. Men pludselig fik jeg skrevet noget musik, der bare var rigtig meget mig. Noget, der føltes som mit eget, og som også var lidt svært at skulle give væk til andre. Jeg tror, det er derfor, det sker nu, forklarer Sly og indskyder så:

- Men det handler slet ikke om, at jeg skal være popstjerne eller vil være kendt. Hvis jeg havde haft et brændende ønske om at blive popstjerne, så tror jeg allerede, jeg havde udgivet noget selv for lææænge siden, lyder det med et grin.

Hør Slys debutsingle, 'Cotton Candy' featuring sanger og sangskriver Emily Warren, her:

0:00

Skrev sang til boyband-stjerne

Ordet "popstjerne" er ellers ikke fremmed for 28-årige Sly. Udover at have arbejdet med nogle af verdens største af slagsen er han nemlig søn af popsangeren Lis Sørensen.

Det har - i kombination med en far, der er trommerslager og musikproducer - resulteret i en opvækst, hvor musik har været lige så fast en del af hverdagen som 'Fjernsyn for dig' og fredagsslik.

Som barn brugte han derfor mange dage og aftener på sidelinjen, mens mor optrådte på scenen, eller far producerede ny musik. Senere lærte han at spille trommer, og som teenager fik han fingrene i en MacBook og begyndte at producere sine egne ting i musikprogrammet Garageband. Og det var han god til det.

Han begyndte derfor stille og roligt at producere musik for forskellige danske kunstnere, og i 2014 fik han som 21-årig sit første store hit, da han var med til at skrive sangen 'Kun os to' til Jokeren.

Senere drog Sly til musikmekkaet Los Angeles – "bare lige for at se, hvad der skete derovre". Her havnede han i en sangskrivnings-session med nogle typer "virkelig højt oppe i hierarkiet" og fik hurtigt gode kontakter i bogen.

I samme periode var den unge musiker med til at skrive nummeret 'Live Forever', der efterfølgende havnede på den tidligere One Direction-stjerne Liam Paynes debutalbum og i dag er hørt mere end 30 millioner gange alene på Spotify.

Siden er det blevet til flere L.A.-ture, flere sangskrivning-sessions og flere hits både i udlandet, men også herhjemme, hvor Sly i mange år har været fast sangskriver for hitduoen Citybois.

Sly er søn af producer og trommerslager Jan Sivertsen, som blandt andet har spillet trommer i Tøsedrengene, Ray-Dee-Ooh og Danser med Drenge. Som barn gik Sly i sin fars fodspor og lærte selv at tæmme trommesættet. (Foto: © Petra Kleis)

Sætter sig selv i skudlinjen

Men hvor Sly før kunne gemme sig trygt bag kulissen og på creditlisterne, står han med udgivelsen af solosinglen 'Cotton Candy' denne gang selv i skudlinjen – både når det gælder ros, men også når kritikerne banker på døren.

- Det er helt sikkert noget, jeg har tænkt en del over. Men jeg er kommet frem til, at hvis jeg skal kunne tage de knubs, der måtte komme, så handler det bare om, at jeg også selv virkelig skal elske min musik.

- Er jeg selv helt forelsket i en sang, så er det sgu lidt lige meget, hvis der er nogen, der ikke bryder sig om den. Jeg tror ikke, den slags kritik rammer én lige så hårdt, hvis man selv er sådan helt bundsolidt stolt af det, man har lavet.

Så i stedet for at fokusere på, hvad der mon kunne klare sig godt på radioen, og hvilken lyd der kunne få ham til tops, har Sly i stedet forsøgt at lave præcis den musik, som han selv har haft lyst til.

Sly har blandt andet været med til at skrive hittet 'Side Effects' af The Chainsmokers, der er blevet hørt mere end 130 millioner gange på Spotify. Hør nummeret her:

0:00

Netop friheden til at eksperimentere og lave den musik, han selv brænder for, har været en af de store gaver ved at skrive og producere musik til sig selv. For selvom Sly elsker at skrive musik for andre, så er det "ekstremt befriende" en gang imellem at kunne droppe alle tanker om hitpotentiale, streamingalgoritmer og tidens nye trends.

- Det har været så forløsende bare at lave musik, som lyder, som jeg – og kun jeg – synes, det skal lyde. At kunne lave en sang uden at skulle tænke: "Hm, gad vide om Rihanna kunne synge den her?", siger han og fortsætter:

- Selvom det er enormt spændende at lave musik for andre artister, så byder det også tit på ekstremt meget ventetid og mange kokke i køkkenet, der alle har en mening om, hvordan en sang skal være. Dér er det her projekt et frirum, hvor jeg ikke skal bekymre mig om den slags. Her kan jeg nemmere sige: "Sådan skal det lyde, bum, lad os udgive det".

Sly i sit studie i København, hvor han lige nu arbejder på musik med den norske sangerinde Sigrid. (Foto: © Petra Kleis)

Har fået overvældende reaktioner

Nu er den første solosingle fra Slys hånd så ude. Og selvom han har prøvet det der med at udgive et nyt nummer masser af gange før, så har det alligevel været en noget anderledes oplevelse pludselig at udgive musik i eget navn.

Særligt reaktionerne fra folk, der har skrevet til ham på Instagram for at dele deres begejstring for nummeret, har ramt noget i det unge producertalent.

- Det har været syret at mærke, hvor anderledes det føles, når folk skriver: "Hey, fed sang du har lavet", når det handler om noget, der er helt mit eget. Det er en helt anden følelse, end når folk siger: "Jeg elsker The Chainsmokers, fed sang du lavede med dem". Det er også dejligt, men det her føles meget mere overvældende. Det har helt klart givet mig endnu mere lyst til at lave mere musik i eget navn, siger Sly.

Den danske sangskriver håber, at han fremover kan gå i fodsporene på hitproducere som Mark Ronson, Timbaland og Diplo, der både producerer musik for andre og samtidig udgiver deres egne ting.

- Det er helt klart min drøm, at jeg gerne vil fortsætte med begge dele. Jeg har min egen lyd inde i mig, som skal ud, og om det så bliver i en sang med Sly eller en sang produceret af Sly, det bliver nok lidt flydende, siger han og fortsætter:

- Men det bliver aldrig en ting, hvor jeg kommer til at sige: "Ej, jeg vil have mit navn på den sang". Det er ikke dét, det her projekt handler om. Når jeg laver Sigrids album, så er jeg jo en stor del af musikken – også selvom det er hende, der er i front, og hendes navn, der står foran sangtitlerne. Jeg har stadig fået lov til at lave noget fed musik og få det ud – og om det så er med Sigrid, Jonas Brothers eller bare mig selv, det betyder sgu ikke så meget i sidste ende.