Synger du også med på Anders Matthesens sange fra Ternet Ninja? Her er 4 danske soundtracks, vi aldrig glemmer

Et vellyket soundtrack kan løfte en film til nye højder.

Den danske filmhistorie - ny som gammel - byder på flere musikalske højdepunkter. Blandt andre Kim Larsens 'Midt om natten'-soundtrack og Anders Matthesens 'Ternet Ninja'. (Foto: Ole Lind/Presse © Ritzau Scanpix/Nordisk Film)

En film om drengen Aske og hans ternede ven i form af en ninjadukke blev i 2018 en kæmpe succes i biografen. Men det var ikke kun på det store lærred, at Anders Matthesens 'Ternet Ninja' fik succes.

Sangene fra filmen blev nemlig også rigtig populære. Sangen 'Pesto' har i skrivende stund næsten 6,5 millioner afspilninger på Spotify, og 'Skubber det sne' snuppede endda prisen som 'Årets originale sang' ved Robertprisen i 2019.

I sidste uge udkom så Anders Matthesens længe ventede opfølger, 'Ternet Ninja 2', som netop har slået rekord i biograferne, sammen med et nyt soundtrack, som du måske allerede har hørt, hvis du er en af de rekordmange, der har været i biografen for at se den nye film.

Lyt til 'Skubber det sne' fra den første 'Ternet Ninja'-film, mens du læser videre:

0:00

Ifølge Jacob Hinchely, der er radiovært og står bag flere filmpodcasts som for eksempel 'Han Duo', tilføjer et godt soundtrack noget helt unikt til en film.

Musikken kan løfte filmen til nye højder – og omvendt kan en film gøre et soundtrack ikonisk, hvis lyd og billeder formår at gå op i en højere enhed.

Men hvad udgør egentlig et vellykket soundtrack?

- Et godt soundtrack kan give en personlighed, men det kan også give et helt nyt liv til en film, forklarer Jacob Hinchely.

- Noget, der gør et soundtrack godt, er, når det er synonymt med filmen. Jeg har for eksempel aldrig set 'Frost', men jeg kan stadig sangen 'Let It Go' til fingerspidserne, fordi den er så populær og elsket, at den er blevet en del af vores fælles kultur.

Gennem tiden er der set adskillige eksempler på, hvordan et soundtrack har løftet en film. Både i helt store Hollywood-produktioner, men også herhjemme i Danmark.

Her anbefaler Jacob Hinchely tre danske soundtracks og en lille joker, hvor soundtracket er mindst lige så godt som filmen.

1

'Den eneste ene'

Szhirley og Zindy Laursen til premieren på filmen tilbage i 1999. (Foto: STUB MICHAEL © Ritzau Scanpix)

Der er nok mange, der kan skrive under på, at Susanne Biers film 'Den eneste ene' fra 1999 er en vaskeægte klassiker.

Til filmen blev der lavet et soundtrack, hvor musikere som Thomas Helmig og Szhirley lægger stemme til sange, som vi kender næsten lige så godt, som vi kender sætningen: "Bare ærgerligt, Sonny boy" – heriblandt hittet 'Don't Look For Love'.

Ifølge Jacob Hinchely er 'Den eneste ene' blevet helt uundgåelig, når man snakker om danske soundtracks, fordi der var en klar ambition bag albummet:

- Når jeg hører nogle af de sange fra 'Den eneste ene', så tænker jeg kun på den film. Det var én af de første gange, jeg oplevede, at der virkelig var kæret om at lave et godt soundtrack, der også kunne stå på egne ben, forklarer han.

- Selvom det ikke er alle numrene, jeg kan lide, så har jeg dyb respekt for, at man gjorde det – for man har gjort det alt for lidt i danske film.

Lyt til Jonas Winge Leisner og Szhirley med 'Don't Look For Love' her:

0:00
2

'Midt om natten'

Kim Larsen (til højre) har selv skrevet musikken til filmen og blev belønnet med en Robert for musikken i 1985. (Foto: Ole Henning © Ritzau Scanpix)

Der er også et andet dansk soundtrack, som er helt umuligt at komme udenom, mener Jacob Hinchely.

- 'Midt om natten' er et af de største danske album nogensinde. I flere afstemninger er det også blevet kåret til et af danskernes yndlingsalbum. Med den store indflydelse, det har haft på dansk kultur, har albummet stadig en kæmpe betydning i dag.

I en afstemning om det bedste danske album nogensinde, der blev afgjort i sidste måned, kom 'Midt om natten' ind på en andenplads – kun overgået af et andet Kim Larsen-album, nemlig 'Værsgo' fra 1973.

Filmen 'Midt om natten' fra 1984, der handler om de hjemløse barndomsvenner Benny og Arnold, var et hit i biograferne, men selve albummet er nærmest blevet et nationalklenodie med 650.000 solgte eksemplarer.

Lyt til Kim Larsen med 'Midt om natten' her:

0:00
3

'Fidibus'

'Fidibus' er instrueret af Hella Joof, og har blandt andre Jokeren på rollelisten, som også leverer musik til soundtracket. (Foto: Nicolai Svane © Ritzau Scanpix)

I filmen 'Fidibus' fra 2006, som er instrueret af Hella Joof, ryger den retorikstuderende Kalle ind i en kriminel løbebane, da han bliver hyret af en lokal, stor pusher.

- 'Fidibus' er bestemt ikke en film, der har klaret tidens tand, og mange af replikkerne – for eksempel: "Ellers vanker der ingen silikonepatter!" – virker allerede nu håbløst forældede, usjove og som et desperat forsøg på at gøre 'Den eneste ene' kunsten efter, siger Jacob Hinchely.

Men det samme gælder altså ikke for filmens lydside, mener han.

- Soundtracket til 'Fidibus' er rimelig legendarisk. Det indeholder blandt andet Natasjas kæmpehit 'Op med ho'et'. I det hele taget kan man med ro i sindet mene, at soundtracket er mere mindeværdigt end filmen – med kunstnere såsom Bikstok, Medina, Ataf og Burhan G.

Og med datidens største danske kunstnere ombord, gik det altså ikke helt galt.

Lyt til Bikstok med 'Slangedans' her:

0:00
4

Jokeren: 'Far til fire i byen'

'Far til fire i byen' er den femte film i serien og udkom i 1956. (Foto: UKENDT © Ritzau Scanpix)

Der kom aldrig et soundtrack til filmen 'Far til fire i byen' fra 1956, og derfor hører den i virkeligheden ikke helt til på denne liste.

Alligevel sniger den sig med som en lille joker. For sangen 'Til julebal i Nisseland' er blevet en stor del af danskernes kultur – selvom det nok efterhånden er de færreste, der rent faktisk har set filmen.

- 'Til julebal i Nisseland' er jo kæmpe, kæmpe stor. Det er gået fra bare at være en sang fra en film, til en sang vi synger, når vi går rundt om juletræet. Den er værd at fremhæve som en af de helt store sange, der er blevet en del af dansk kultur – snarere end en del af dansk filmkultur.

Og med et vaskeægte julehit, som er aktuelt hvert år, går Lille Per fra 'Far til fire' nok ikke i glemmebogen lige foreløbig.

Lyt til 'Til julebal i Nisseland' her:

0:00
Facebook
Twitter