Syv år gammel Lukas Graham-sang hitter stort på TikTok

Sangen 'Mama Said' er blevet brugt i over en million videoer.

Lukas Forchhammer har selv lavet en video på TikTok med 'Mama Said' som baggrundsmusik, hvor han viser andre kendte mænd, der ligesom ham selv har langt hår. (Foto: Unger Anthon © Ritzau Scanpix)

"When mama said that it was okay. Mama said that it was quite alright."

Disse linjer går i øjeblikket sejrsgang på TikTok, hvor Lukas Graham-nummeret 'Mama Said' fra 2014 er blevet voldsomt populært.

Faktisk så populært, at nummeret i sidste uge lå nummer et på den amerikanske TikTok-hitliste.

I den seneste tid har omkring en million TikTok-brugere brugt lydbidden fra 'Mama Said' til at lave videoer, mens mere end 23 millioner har set lydklip med sangen. Succesen har også spredt sig til Spotify, hvor antallet af streams er tredoblet i flere lande i løbet af de seneste to uger.

Det oplyser Lukas Grahams musikselskab, Copenhagen Records, i en pressemeddelelse.

Trenden, som Lukas Graham-nummeret har sat i gang, går ud på, at brugerne laver små videoer af noget, de har fået kritik for - for eksempel i forhold til deres udseende og tøjvalg, hvorefter de viser billeder af kendte, som har gjort netop dette. Det sker under hashtagget '#MamaSaidItWasOk', som også breder sig på Instagram.

Bandets frontmand Lukas Forchhammer er også selv hoppet med på trenden og har uploadet en video med sig selv og sit lange hår ledsaget af teksten: "Why don't you cut your hair?" (Hvorfor bliver du ikke klippet), hvorefter der bliver vist videoer af kendte, langhårede mænd som blandt andre Harry Styles, Jared Leto og Leonardo DiCaprio.

Imens billederne ledsages af sangbidden med teksten "Mama said that it was okay. Mama said that it was quite alright" (Mor sagde, at det var ok. Mor sagde, at det var helt fint).

Lyt til 'Mama Said' med Lukas Graham her, mens du læser videre:

0:00

'Livsbekræftende og diversitetshyldende'

Eva Fog Noer, som er digital pædagog og ekspert i TikTok, er meget begejstret for den trend, som 'Mama Said' har sat i gang:

- Den er så livsbekræftende og diversitetshyldende. Den hylder de helte, som folk mener bryder normer og stereotyper. Det kan for eksempel være en dreng, der gerne vil have langt hår eller én, der gerne vil have noget bestemt tøj på, siger hun.

At det syv år gamle hit, 'Mama Said', nu er blevet populært på TikTok, får dog næppe stor betydning for gruppen, eftersom Lukas Graham allerede har opnået stor succes i udlandet, mener Eva Fog Noer.

Men alligevel skal man ikke underkende, hvad udbredelsen via TikTok kan gøre.

- Lukas Graham er jo allerede ret godt etableret, så det gør nok ikke den helt store forskel for ham, men det betyder noget for, hvem der falder over ham, siger hun og tilføjer, at chancen for kommercielle samarbejder for eksempel kan øges, hvis bandet ellers er interesseret i det.

I Lukas Grahams tilfælde har opmærksomheden allerede resulteret i mange flere afspilninger på streamingtjenester. Eva Fog Noer fremhæver også, at mange unge og debuterende musikere kan slå igennem, hvis de hitter på platformen.

- Hvis de kan lave de der 15 sekunder i en sang, som folk lynhurtigt kan tappe ind i, så kan det betyde alverden, siger hun og tilføjer:

- Hvis du kan lave en challenge, der hurtigt går viralt, kan din konto vokse helt vildt. Det er den gyldne drøm at opfinde en fed trend. Og det gør folk konstant, for der er mange kreative mennesker.

Både gamle og nye sange kan blive TikTok-succeser

Det er ikke første gang, at et dansk hit har gjort sig internationalt bemærket på TikTok.

For den danske popduo Junior Seniors verdenshit 'Move Your Feet' har ligeledes gået sin sejrsgang på platformen, på trods af at nummeret har knap 20 år på bagen.

Nummeret udkom tilbage i 2002, og året efter blev det et internationalt hit med stor succes i blandt andet Storbritannien og på de amerikanske dance-hitlister.

Men de seneste par år er det altså blevet fundet frem af TikTok-brugerne, der i denne video viser, hvordan 'Move Your Feet' kan fortolkes anno 2020.

Jeppe Breum Laursen og Jesper Mortensen udgjorde duoen Junior Senior, som hittede stort med 'Move Your Feet' i starten af 00'erne. (Foto: Jørgen jessen © SCANPIX DANMARK)

Generelt har mediet og dets bruger efterhånden også givet nyt liv til en lang række gamle hits.

Det kom for eksempel bag på mange, da det 19 år gamle nummer 'Pilfingerdansen' fra DR's børneprogram 'Sigurds Bjørnetime' for et års tid siden gik viralt på TikTok.

Musikeren og børneværten Sigurd Barrett fik for et års tid siden et viralt hit på TikTok med en gammel børnesang. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig)

Phil Collins' 80'er-hit 'In The Air Tonight' fik ligeledes en kæmpe revival, da nummeret sidste år dannede grobund for en såkaldt challenge på TikTok. Også 90'er-klassikeren 'Macarena' af spanske Los del Río har fået nyt liv på TikTok, blandt andet i forbindelse med at rapperen Tyga lavede et covernummer af den.

De senere år har TikTok også haft stor betydning for, at nyere kunstnere som Lil Nas X, Cardi B og Megan Thee Stallion har fået gigantisk succes.

Facebook
Twitter