Taylor Swift og fans raser over Netflix-joke: 'Dybt sexistisk og nedværdigende'

Danske kønsforskere forstår godt Taylor Swifts reaktion.

Den 31-årige sanger morer sig ikke over, at der bliver gjort grin med hendes kærlighedsliv. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

- Du går fra mand til mand hurtigere end Taylor Swift!

Ordene bliver sagt af en karakter til en anden i Netflix-serien 'Ginny & Georgia' og er formentlig ment som en joke.

Men Taylor Swifts fans griner ikke.

De mener, at joken er respektløs og sexistisk, og de har valgt at markere det ved at starte og støtte op om #RespectTaylorSwift, der har trendet de seneste dage.

Omdrejningspunktet for vittigheden griner heller ikke.

Den 31-årige sanger har ligesom sine fans sat sig til tasterne. På Twitter skriver hun:

- Hey Ginny & Georgia. 2010 har ringet, og det vil have de dovne og dybt sexistiske jokes tilbage. Hvad med at vi holdt op med at nedværdige hårdtarbejdende kvinder ved at definere sådan noget lort som sjovt.

En 'noller' joke

Og der er god grund til at råbe vagt i gevær, når der bliver fyret sådan en joke af. Det mener Julie Rokkjær Birch, der er direktør for Køn - Gender Museum Denmark (det tidligere Kvindemuseet) i hvert fald.

For vittigheden er ikke ligefrem gavnlig for den udvikling, som blandt andet MeToo-bevægelsen har sat igang, lyder det.

- Den er, på godt jysk, noller. Den afslører et snævert verdenssyn og et forældet syn på køn, siger Julie Rokkjær Birch.

Derfor er det godt, at Tayor Swift reagerer, som hun gør.

- For det skaber dialog og bevidsthed om, hvad køn betyder. Hun kunne måske med fordel have formuleret det som en bedre joke for netop at udstille jokens lave niveau. Hendes reaktion giver næsten Netflix-joken for meget tyngde.

Direktøren for Køn-museet kalder en joke som den, der bliver leveret om Taylor Swift i 'Ginny & Georgia' typisk, for der bliver slået langt hurtigere ned på kvinder, der har mange partnere, end der gør på mænd.

- Det bunder i en gammel kulturarv om, at kvinders "dyd" er noget, der skal passes på. Og joken er mest af alt med til at reproducere et forældet syn på kvinders frie seksualitet, siger Julie Rokkjær Birch.

Hør 'Willow' fra Taylor Swifts album 'Evermore', mens du læser videre:

0:00

'Vi prøver faktisk at ændre verden'

Så er der måske dem, der vil mene, at joken i Netflix-serien er forholdsvis uskyldig, og at Taylor Swift plus fans måske burde slappe lidt af.

Julie Rokkjær Birch er ikke en af dem.

- Altså, det der med "at slappe lidt af", det har mange af vi kvinder fået at vide gang på gang gennem tiderne. Men det kommer der altså ikke udvikling ud af.

- Ja, det er irriterende, når vi peger på og protesterer over fastlåste kønsnormer og sexisme. Men vi prøver faktisk at ændre verden.

Direktøren fra Køn-museet bliver bakket op af Rikke Andreassen, der er kønsforsker og professor ved Roskilde Universitet.

- Isoleret set er joken meget sjov, men hvis man ser den i sin kulturhistoriske sammenhæng, så er den ikke så sjov, fordi det føder ind i en meget lang kulturhistorie, der udskammer kvinder for at være seksualitet aktive. Det er noget, kvinder er blevet udskammet for i hundredvis af år.

Kan man overhovedet få lov at joke om noget i dag?

- Det kan man godt, men den bevidsthed om sprogets betydning, der i flere år har været på mange andre områder, er nu også nået til humoren. Humor har i lang tid været et område, som mange har tænkt som neutralt. Det har været svært at kritisere en racistisk eller sexistisk vittighed, for den var jo bare sjov, var holdningen.

Det er ikke kun Rikke Andreassen og Julie Rokkjær Birch, der glæder sig over Taylor Swifts reaktion:

Nu er det blevet kikset

Både Julie Rokkjær Birch og Rikke Andreassen glæder sig over, at det er ved at ændre sig.

Førstnævnte hæfter sig ved responsen på Taylor Swift-joken.

- I 2021 bliver det her betragtet som kikset. Ligesom artiklen i Berlingske om Helle Thorning og Mette Frederiksens tøjstil med det samme udløste en bred reaktion. Vi er i en brydningstid med MeToo, samtykkelov og så videre. And there is no turning back!

Rikke Andreassen glæder sig over, at der nu er kommet en stigende bevidsthed om, at jokes ikke skal sparke nedad.

- Og de skal ikke bekræfte eksisterende fordomme. De skal snarere udfordre fordomme – og det kan faktisk være lige så sjovt som at bekræfte dem, slutter Rikke Andreasen.

FacebookTwitter