For ti år siden hittede de stort på dansegulve verden over - men trak stikket: Nu er svensk supertrio tilbage for at gentage succesen

Swedish House Mafia er tilbage med nyt monsterhit og har mere musik på vej.

(Foto: Grafik: Nicolai Bruun © DR)

Klistrede dansegulve, en kavalkade af billeder til DKBN og spandevis af breezere.

Hvis du har sat dine ben på et diskotek, en natklub eller måske til en gymnasiefest i starten af 2010'erne, vækker ovenstående sikkert et minde eller to - og du har sandsynligvis ikke kunnet undgå hits som 'Save the World' eller 'Don't You Worry Child'.

Sangene stammer fra gruppen Swedish House Mafia, der består af de tre dj's Steve Angello, Sebastian Ingrosso og Axwell, som dominerede hitlisterne dengang med elektronisk dansemusik.

Skal du lige have genopfrisket hittet 'Save the World' fra 2011? Lyt til det her, mens du læser videre:

0:00

Så forsvandt de. Men efter flere år ude af rampelyset er de svenske verdensstjerner nu tilbage.

De seneste måneder har de nemlig banket op ad hitlisterne med sangen 'Moth to a Flame', hvor de har fået selveste The Weeknd til at stå for vokalen, og som i skrivende stund er streamet mere end 131 millioner gange alene på Spotify.

Og ifølge trioen selv er sangen blot en lille smagsprøve på det noget af det, vi kan forvente os i 2022.

Her udgiver Swedish House Mafia nemlig deres første egentlige studiealbum, 'Paradise', efterfulgt af en verdensomspændende turné, som blandt andet bringer dem forbi Royal Arena i København til november.

Det forklarer de på en knitrende telefonforbindelse fra et sneklædt Stockholm.

- Vi var en langsomt voksende succes. Vi startede på de stockholmske klubber med et publikum på færre end 30 personer og endte med at optræde på gigantiske og udsolgte arenaer i hele verden. Nu er vi tilbage for at gentage den succes, forklarer Steve Angello.

Et monster, der skulle fodres

Selvom alt dengang i 2012 gik, som mange kunstnere kun kan drømme om, og de tre svenskere var på toppen af deres karriere, valgte de kort efter at tage en skæbnesvanger beslutning - til stor ærgrelse for deres mange fans.

- Den turné, vi tager på nu, bliver vores sidste. Vi kom. Vi ravede. Vi elskede, stod der i den officielle pressemeddelelse fra gruppen, som sendte chokbølger gennem den elektroniske musikscene.

Her ses de tre medlemmer af Swedish House Mafia, Axwell (tv.), Steve Angello (i midten) og Sebastian Ingrosso (th.) for ti år siden og nu. (Foto: WENDELL TEODORO © Wendell Teodoro / Foto: Taylor Hill © Taylor Hill)

Og lige så pludseligt, som de var blevet megastjerner, lige så pludseligt stoppede Swedish House Mafia med at eksistere.

Trioen havde ellers i den grad formået at gøre opmærksom på sig selv, siden de gik sammen fire år forinden. De tre svenske pladevendere var blandt de bedst tjenende dj's i verden, havde toppet hitlisterne flere gange og var endda Grammy-nomineret for hittet 'Don't You Worry Child'.

Flere mener sågar, at de var med til at gøre EDM (electronic dance music) mainstream, hvilket deres gigantiske koncerter på stadioner i hele verden også er et meget godt bevis på.

Og så var de de første dj's nogensinde, som optrådte på det ikoniske Madison Square Garden i New York – hvor billetterne til deres koncert blev revet væk på kun 12 minutter.

Men undervejs i den enorme succes var der sket noget med de tre festglade venner. De var kørt trætte i det hele og "ramte en mur", som de selv beskriver det.

- Der skete mange ting dengang, som vi ikke engang havde turdet drømme om, men vi kom også til et punkt, hvor vi havde oplevet alt det, vi kunne. Det store monster, som hedder Swedish House Mafia, skulle altid fodres, og til sidst blev det til hårdt arbejde i stedet for fornøjelse, fortæller Steve Angello om trioens brud.

Swedish House Mafia gik officielt i opløsning i 2013, men de stoppede selvfølgelig med manér.

Deres sidste dage som gruppe blev brugt hjemme i Stockholm på det svenske nationalstadion Friends Arena sammen med mere end 100.000 mennesker fordelt over tre sveddryppende dage.

Kunne ikke lægge det på hylden

Efter gruppens officielle brud gik Steve Angello solo, mens barndomsvennerne Axwell og Sebastian Ingrosso fortsatte med at optræde som duo under eget navn.

Og det kunne så have været det sidste punktum i historien om en af de mest indflydelsesrige dj-grupper nogensinde.

Men historien er langt fra forbi endnu, slår Axwell fast.

Det er et noget mere dystert udtryk, der hersker på Swedish House Mafias nye pressebilleder, end i den musik, man kender dem for. (Foto: Alexander Wessely © Alexander Wessely)

I 2013 flyttede Steve Angello med sin familie til Los Angeles, og her ophørte kontakten med Sebastian Ingrosso og Axwell for en periode. Men da han vendte tilbage til Stockholm tre år senere, var det, som om tingene aldrig havde ændret sig imellem dem.

Det var også ved det møde, at det gik det op for alle tre, at de længtes efter at stå på scenen sammen igen, har de tidligere forklaret.

Ingen af de tre gruppemedlemmer kunne lægge Swedish House Mafia-projektet helt på hylden, og gennem årene har der da derfor også været sporadiske optrædener fra gruppen. Blandt andet på festivalen Tinderbox på Fyn i 2019.

De har dog ikke tidligere sat ord på, om der skulle ske noget med Swedish House Mafia i fremtiden, ligesom der i lang tid ikke var ny musik fra gruppen - indtil nu.

- Det føles som i går, at vi valgte at stoppe som gruppe. Så det er vildt at tænke på, at der allerede er gået næsten ti år. Men alt er anderledes nu. Vi har prøvet de vildeste ting sammen og har alle oplevelserne med os i rygsækken, siger Axwell og fortsætter:

- Nu skal vi ud at gøre det, vi elsker, og vi kan slet ikke vente med at stå på scenen som gruppe igen.

Arbejder hårdt på nyt album

Med den tredje single 'Moth to a Flame' fra deres kommende album har trioen vist, at de i den grad stadig kan lave hits - og ikke mindst få store stjerner med ombord.

Selv beskriver de samarbejdet med The Weeknd som "meget naturligt".

- Vi er fans af hans fantastiske stemme, og han er fan af vores musik, siger Steve Angello.

Lyt til Swedish House Mafias samarbejde med The Weeknd her:

0:00

Det er da heller ikke uvant for dem at arbejde med prominente gæstestjerner, understreger trioen, som tidligere har arbejdet med blandt andre Pharrell Williams. Og måske har fans af gruppen mere af den slags i vente.

- Der kommer til at være en masse spændende overraskelser på det nye album, som vi selvfølgelig ikke kan fortælle nærmere om endnu, siger Steve Angello kryptisk.

Hvis man er mest til gruppens gamle sange, skal man dog ikke være bange for, at det nye album går en helt anden vej, forsikrer de tre svenske hitmagere. For selvom de som musikere har udviklet sig, siden de trak stikket i 2013, har de et indgroet Swedish House Mafia-DNA i sig.

- Vi har selvfølgelig ikke været i dvale, siden vi stoppede. Verden ændrer sig, og vi har også ændret os. Men vores mission er stadig at lave god musik, der rammer en nerve hos folk, forklarer Steve Angello.

Og det er også det, de bruger alt deres tid på lige nu: At lave musik sammen, præcis som de gjorde det i "de gamle dage". I dag har de dog en langt større sult efter det end tidligere, fortæller Steve Angello.

- Vi har aldrig brugt så meget tid sammen i studiet, som vi gør lige nu. Vi kommer til at arbejde på sangene og albummet indtil millisekundet inden, det skal udgives, siger han.

Det er sjældent dumt at alliere sig med sangeren The Weeknd, der er kendt for at toppe hitlisterne. Her ses han optræde ved den amerikanske Super Bowl-finale tidligere i år. (Foto: Mark J. Rebilas © Ritzau Scanpix)

Selvom Swedish House Mafia-DNA'et er det samme, er der dog især én stor forskel fra versionen af gruppen, som brød igennem lydmuren for mere end ti år siden, til den vi får at se i 2022, siger Sebastian Ingrosso.

- Dengang så vi hele tiden fremad, og i dag lever vi meget mere i øjeblikket. Med alt det, der er sket i verden de sidste to år, kommer vi til at sætte endnu mere pris på de lange rejser og på at spille for flere tusinde mennesker igen, forklarer han.

Og om vi så også kommer til at opleve Swedish House Mafia på scenen sammen de næste mange år, må tiden vise.

- Planen er, at vi også er her om 20 år. Men man ved aldrig, hvad der sker. Lige nu går vi efter verdensherredømmet, slutter Steve Angello.

FacebookTwitter