For ti år siden kunne du ikke undgå hendes monsterhit. Men hvad blev der egentlig af Call Me Maybe-sangeren?

Carly Rae Jepsen var på alles læber, da hun fik sit gennembrud med det nu ti år gamle hit 'Call Me Maybe'.

(Foto: Xavi Torrent © Getty Images)

- Jeg kan huske dengang, alle hadede den her sang så meget. Nu begynder jeg at tro, at folk faktisk godt kunne lide den, men bare ikke ville indrømme det.

Hvis du klikker ind på musikvideoen til kæmpehittet 'Call Me Maybe' på YouTube, kan du læse kommentarer som denne. Og med over 1,3 milliarder afspilninger tyder det på, at YouTube-brugeren har ret.

Det er nu ti år siden, at den canadiske sanger Carly Rae Jepsen udgav sangen, vi alle enten elskede, hadede at elske eller elskede at hade.

Instagram markerer sangeren selv tiårs-jubilæet for hittet, der for alvor kickstartede hendes karriere, med et opslag, hvori hun takker sine fans og kalder den for "et lyn, der slog ned i hendes verden".

- Mest af alt vil jeg gerne sige tak for alle de glade videoer, skøre danse og vilde aftener sammen rundt i forskellige lande. I har åbnet min verden og mit hjerte med dette eventyr af en sang, og jeg kunne ikke være mere taknemmelig, skriver Carly Rae Jepsen i opslaget.

Skal du have hittet genopfrisket? Syng med på 'Call Me Maybe' med Carly Rae Jepsen herunder, mens du læser videre:

0:00

Popballaden, der handler om at spotte en flot fyr på gaden, stikke ham sit nummer og opfordre ham til at ringe, blev et kæmpehit og kravlede op ad hitlisterne i flere lande.

I dag har sangen over 700 millioner afspilninger på Spotify. Og bare indrøm det: Du står for et par af dem.

Men alligevel er det ikke meget, man har hørt om Carly Rae Jepsen siden - og det på trods af, at hun har udgivet flere album og fortsat laver musik. Man kan derfor fristes til at kalde hende og 'Call Me Maybe' et one hit wonder - men er det hele sandheden?

Få historien om hittet her.

Justin Bieber gjorde sangen til et hit

Sangen udkom den 20. september 2011 men blev ikke et hit med det samme.

Interessen for sangen blev først enorm, da Justin Bieber, der dengang stadig var et helt ungt teenageidol, hørte den i canadisk radio og bagefter tweetede:

- 'Call Me Maybe' af Carly Rae Jepsen er muligvis den mest catchy sang, jeg nogensinde har hørt. Lol.

Justin Bieber sammen med sin lillebror og Carly Rae Jepsen tilbage i 2012. (Foto: Mike Cassese © Scanpix Denmark)

Det resulterede i et samarbejde mellem de to, og Carly Rae Jepsen kan derfor takke ham for, at hun gik fra at være en semi-kendt sanger i Canada, som havde udgivet et album og deltaget i et talentshow, til at blive en verdensstjerne.

Og at hendes sang gik fra bare at være endnu en sang i mængden til at blive centrum for internettets parodier og memes.

Det var nemlig ikke alle, der var entydigt begejstrede for hittet, men ikke desto mindre vidste alle pludselig, hvem hun var.

- Det er én af de ting, hvor man ikke helt ved, hvordan man skal betale tilbage, sagde hun om Justin Biebers tweet til mediet Huffpost Live i 2015.

Der er også nok at være taknemmelig for. 'Call Me Maybe' strøg nemlig til tops på flere hitlister verden over – heriblandt i Danmark – og blev den bedst sælgende single på verdensplan i 2012.

Carly Rae Jepsen scorede sig desuden en opvarmningstjans på Justin Biebers turné - og de to endte også med at lave et nummer sammen til Carly Rae Jepsens album 'Kiss' fra 2012.

Hør nummeret 'Beautiful' med Carly Rae Jepsen og Justin Bieber her:

0:00

Følte sig ikke tilpas i succesen

Succesen med 'Call Me Maybe' var en ren rutsjebanetur for Carly Rae Jepsen. Der var tider, hvor hun hadede den, og tider, hvor hun elskede den, har hun forklaret.

Det var især den stjernestatus, der fulgte med hittet, som var svær for sangeren. Carly Rae Jepsen elskede nemlig slet ikke berømmelsen så meget, som hun havde troet, at hun ville, og har kaldt det at blive genkendt på gaden for "chokerende".

Hun var simpelthen et alt for privat menneske til at kunne nyde det, har hun sidste år fortalt i et interview med The Independent.

- Jeg var forvirret over, hvordan jeg skulle passe ind i det dér popstjerne-billede, for det var så ulig mig. Jeg kan ikke danse. Og jeg tror, jeg er lidt privat.

Derfor skulle der også gå tre år fra udgivelsen af albummet 'Kiss', til Carly Rae Jepsen udgav sit næste album 'Emotion' i 2015.

- Jeg havde brug for at reflektere over mit næste move. Jeg var sulten efter mere, men jeg vidste ikke, hvad det var. Det var først, da jeg lavede 'Emotion', at jeg begyndte at finde mig selv igen, fortalte Carly Rae Jepsen til The Independent.

Blev glemt i rap-bølge

Det nye album modtog gode anmeldelser, men det var alligevel langt fra samme niveau af opmærksomhed, som da 'Call Me Maybe'-feberen var på sit højeste.

Det var, som om en stor del af verdenen stoppede med at have øjnene på den canadiske popstjerne, efter 'Call Me Maybe'-hypen havde lagt sig.

Og det er der være flere grunde til, mener Anders Ugilt, som er radiovært på P3.

- Hendes problem har været, at hun er blevet i det poppede univers, hvor andre popstjerner har været bedre til redefinere sig selv med andre genrer. I et årti, der var præget af meget rap, hårde beats og ikke så meget melodi, glemte vi lidt at værdsætte den gode popmusik, forklarer han.

I 2012 høstede Carly Rae Jepsen priser for sangen 'Call Me Maybe', som blandt andet vandt en MTV Award for bedste sang det år. (Foto: Tim P. Whitby © Getty Images)

Derudover påpeger Anders Ugilt, at Carly Rae Jepsen har opført sig "alt for pænt". Vi har manglet skeletter i skabene, så vi kunne lære hende bedre at kende. Derfor indtager hun, ifølge Anders Ugilt, mere rollen som en "levebrødspopmusiker" end ikonisk popstjerne-karakter.

Men at Carly Rae Jepsen aldrig har kunnet konkurrere om prisen som den største popdiva, og at hun ikke har justeret sin lyd efter tidens trends, er måske lige så meget, fordi hun ikke har haft lyst.

Allerede kort efter 'Call Me Maybe'-succesen besluttede hun, at hun ikke ville lave musik bare for at lave musik:

- Min musik skal have en integritet, ellers kan jeg ikke sove om natten. Det værste ville være at lave noget musik, som man tror, folk vil have, og så kan hverken de eller én selv lide det. Jeg skal kunne lide min musik, og hvis andre så også kan det, er det bare fantastisk, har hun udtalt i et interview.

Undervurderet musiker

Selvom det ikke har været overvældende meget, den brede befolkning har hørt til Carly Rae Jepsen i flere år, har hun lavet nogle massive hits siden gennembruddet, og flere af hendes sange har ramt over 100 millioner afspilninger på Spotify.

Senest har hun udgivet albummet 'Dedicated Side B' sidste år, som fulgte op på 'Dedicated' fra 2019.

Derfor ville det være alt for nemt og slet og ret forkert at kalde hende for et one hit wonder, siger Anders Ugilt.

- Hun er ikke et one hit wonder, men hun er en temmelig undervurderet musiker, som faktisk laver pissegod popmusik.

Anders Ugilt fremhæver især nummeret 'Run Away With Me' fra 2015 som et symbol på, hvor god pop Carly Rae Jepsen laver.

- Det er et af de allerbedste popnumre. Den kan sætte stemningen helt klokkeklart, og den tager én til følelsen af forelskelse, som bare er et kerneled i popmusik.

Lyt til 'Run Away With Me' med Carly Rae Jepsen her:

0:00

Og netop den rendyrkede pop mener Anders Ugilt er Carly Rae Jepsens allerstørste styrke.

- Hun har banehalvdelen for rendyrket pop helt for sig selv. Jeg synes, det er ret befriende, at hun bare er pop, hvor mange andre, vi kalder popartister, låner fra andre genrer, siger han.

Og hvem ved, måske er det ikke for sent for den canadiske popstjerne at lave endnu et uundgåeligt monsterhit.

Om ikke andet blev hendes gennembrudshit et uforglemmeligt kapitel i musikhistoriens afsnit om 10'erne - om du kan lide det eller ej.

Facebook
Twitter