For ti år siden tog rapdronning verden med storm med overraskende gennembrudshit: 'Pludselig blev den et helt fænomen'

Det var egentlig ikke meningen, at Nicki Minaj ville udgive sangen 'Super Bass' som single - men noget fik hende til at ombestemme sig.

(Foto: screenshot)

En pink og blond paryk. Meterlange, falske øjenvipper. Heftig, pink læbestift. Og en stram, lyserød heldragt med girafprikker.

Ja, det lyder måske som et noget voldsomt antræk (eller noget, der kunne føre dig til tops i 'RuPauls Drag Race') – og der var da nok også mange, der spærrede øjnene op, da rapperen Nicki Minaj for ti år siden tonede frem i netop dét outfit.

Det gjorde hun i musikvideoen til sangen 'Super Bass', der i 2011 sikrede den i dag verdensberømte rapper sit store, kommercielle gennembrud.

I dag er sangen alene på Spotify blevet hørt tæt på 390 millioner gange, mens den farverige musikvideo på YouTube er blevet set mere end 880 millioner gange.

Det lå dog ikke just i kortene, at det var netop 'Super Bass', der skulle placere Nicki Minaj solidt på det musikalske verdenskort og gøre hende til et velkendt navn også uden for rap-kredse.

Da Minaj i 2010 udgav sit debutalbum 'Pink Friday' var sangen nemlig slet ikke at finde på det. I stedet blev sangen gemt væk som et ubetydeligt bonustrack på deluxe-udgaven af albummet.

Skal du have genopfrisket hittet? Hør 'Super Bass' her:

0:00

Taylor Swift hjalp med gennembruddet

Men den hengemte popperle formåede på overraskende vis alligevel at fange folks opmærksomhed.

Under et interview i 2011 erklærede teenageidolet Taylor Swift sin kærlighed til sangen og rappede sågar det første vers live i radioen i et YouTube-klip, der siden er blevet set millioner af gange.

Også sangeren Selena Gomez, der dengang var nære venner med Swift, havde en forkærlighed for 'Super Bass', som hun samme år uploadede sit eget cover af til YouTube i en video, der i skrivende stund er set over 22 millioner gange.

Nicki Minaj takkede senere Taylor Swift for at have sat fokus på bonustracket 'Super Bass'.

- Hun sagde: "Jeg elsker den her sang" i radioen, og så købte alle hendes fans den. Pludselig blev den et helt lille fænomen. Jeg skylder hende en tak, for hvis hun ikke havde været så ærlig omkring en ny sang, hun kunne lide, men ingen andre kendte, så ville hendes fans aldrig havde kendt til 'Super Bass', fortalte Nicki Minaj i 2011, da hun modtog prisen som 'Årets rapartist' ved prisshowet American Music Awards.

Taylor Swift havde en finger med i spillet, da 'Super Bass' blev et hit. Her ses hun og Nicki Minaj sammen i 2011. (Foto: Larry Busacca © Getty Images)

'Super Bass' var angiveligt aldrig tiltænkt at skulle udgives som single, men i kølvandet på sangens spirrende popularitet valgte Nicki Minaj alligevel officielt at udgive den som single i april 2011.

En udgivelse, som sangskriveren Ester Dean, der var med til at skrive 'Super Bass', har forklaret primært skyldtes den opmærksomhed, sangen fik, efter Taylor Swift anbefalede den i radioen.

- Det var kun meningen, den skulle med på deluxe-pladen, men så ramte den dén radiostation. Det fik Nicki til at indse, hvor god den sang er. Radioens modtagelse af sangen åbnede hende øjne, fortalte Ester Dean til Buzzfeed.

Fik succes i hele verden

Popperlen blev hurtigt et stort hit og strøg ind på tredjepladsen på den amerikanske Billboard-hitliste, hvilket dengang gjorde den til Minaj' hidtil mest succesfulde single.

For selvom Nicki Minaj i dag er et velkendt navn på den internationale rapscene, var hun for mange stadig et ret nyt bekendtskab dengang.

Året forinden havde rapperen hittet med Drake-duetten 'Moment 4 Life' og markeret sig som gæstestjerne på Kanye West-hittet 'Monster'.

Men selvom Nicki Minajs cv også allerede talte samarbejder med verdensstjerner som Mariah Carey, Christina Aguilera og Rihanna, var det 'Super Bass', der for alvor gav rapperen sit gennembrud på den bredere popscene både i og uden for USA's grænser.

Sangen ramte hitlister i lande som Belgien, Sverige, Storbritannien og Australien, og herhjemme scorede sangen sig sågar en guldplade for 45.000 solgte eksemplarer.

Nicki Minaj i musikvideoen til 'Super Bass'. Med en tredjeplads på Billboard-hitlisten blev sangen den mest succesfulde sang fremført af en kvindelige rapper på listen, siden Missy Elliot i 2002 hittede med sangen 'Work It'. (Foto: screenshot)

- Den er sjov og sexet, lød det fra Nicki Minaj om sangen, da hun i et interview med Teen Vogue selv fremhævede den som én af hendes egne favoritter fra sit debutalbum.

Og også på internettet gik 'Super Bass' sin sejrsgang.

I 2011 gik den bare otteårige Sophia Grace Brownlee og hendes kusine, seksårige Rosie McClelland, viralt på YouTube med deres cover af 'Super Bass'.

Videoen er i dag set mere end 54 millioner gange, og det virale hit blevet startskuddet til en glorværdig karriere som barnestjerner for de to briter, der efterfølgende blev faste reportere hos talkshow-kanonen Ellen DeGeneres.

Udgiver snart ny dokumentar

I kølvandet på succesen med 'Super Bass' fortsatte Nicki Minaj sin vej mod stjernerne og fik med hits som 'Starships' og den frække og kontroversielle single 'Anaconda' cementeret sig som én af verdens førende kvindelige rappere.

Videoen til sidstnævnte har i øvrigt netop rundet én milliard visninger på YouTube som den første sang fremført solo af en kvindelig rapper nogensinde.

På det seneste har der dog været stille omkring Nicki Minaj, der i september fødte sit første barn. Mens rapkollegaen – og Minajs gamle "fjende" – Cardi B stormer afsted på hitlisterne, har det været småt med udgivelser fra Nicki Minajs hånd.

I 2019 meddelte verdensstjernen sågar, at hun ville trække sig fra rapscenen og gå på pension – en udmelding, hun dog senere trak tilbage.

Nu tyder noget dog på, at Nicki Minaj igen har sat kurs mod den eftertragtede raptrone.

I efteråret blev det offentliggjort, at rapperen får sin egen dokumentar-serie på HBO, der ifølge hovedpersonen selv vil give et "råt og ufiltreret indblik" i hendes privatliv og karriere.

Og mon ikke der er chance for, at sådan en serie bliver ledsaget af ny musik fra stjernerapperen?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk