Tom Jones fylder 80 - og kvinder kaster stadig trusser efter ham: 'Han er den bedste sanger på planeten'

I 57 år har Tom Jones charmeret kvinder og indtaget hitlister. I dag fylder han 80.

(Foto: Michael Kovac © WireImage / Getty Images)

Damerne har kastet deres trusser efter ham, og den britiske dronning Elizabeth har slået ham til ridder.

Sangeren Tom Jones, der i dag runder de 80 år, er bestemt ikke hvem som helst, og efter 57 i branchen kan han prale af at have flere superhits - og kvindeskørter - på samvittigheden end de fleste.

Selv da vi nåede årtusindskiftet, og mange måske tænkte, at nu måtte det efterhånden også være slut med gode, gamle Tom Jones, tog han fusen på os alle med ordene:

- Sexbombe, sexbombe, du er min sexbombe!

Den remse fik hele Europa på hjernen, da Tom Jones i 2000 sang sig ind på utallige hitlister og dansegulve med kæmpehittet 'Sex Bomb' - hans til dato måske største hit.

Hør den her:

0:00

- Han er en fantastisk sanger. Der findes ikke bedre på planeten. Og så spiller han meget på sin ret voldsomme seksuelle udstråling på scenen, og han lægger slet ikke skjul på, at det, der sker i hans mellemgulv, er lige så vigtigt som det, der kommer ud af hans mund, siger radiovært og musikekspert Henrik Milling.

Men hvem er manden bag verdens måske allerbedste sangstemme egentlig?

Tom Jones fotograferet i London i 1999 i forbindelse med udgivelsen af comeback-albummet 'Reload'. (Foto: Dave Tonge © Getty Images)

Starter på en løgn

Tom Jones har haft en glorværdig karriere med koncerter i Las Vegas og residens i det eftertragtede Los Angeles-kvarter Beverly Hills. Men hans liv starter langt fra byerne, hvor Tom Jones udlever det, der må være indbegrebet af den amerikanske drøm - i Pontypridd, en mineby i Wales.

Her vokser Tom Jones op som søn af en kulminearbejder. Og netop faderens beskæftigelse giver inspiration til den løgn, Tom Jones' karriere starter på.

For Tom Jones' manager, Gordon Mills, påstår over for pladeselskaberne, at sangeren er single og arbejder i en kulmine. Men i virkeligheden er Tom Jones gift, og han havde vist aldrig rigtig været nede i en kulmine.

Om det er den hvide løgn, som lønner sig, er ikke til at sige, men Tom Jones' karriere blomstrer hurtigt, og hans anden single 'It's Not Unusual' bliver et stort internationalt hit, da den udkommer i 1965.

Tom Jones fotograferet ved sin karrieres begyndelse i 1965. (Foto: John Waterman © Getty Images)

Lyt til 'It's Not Unusual', fremført live i 1969, mens du læser videre:

0:00

Den europæiske Elvis

Tom Jones har kurs mod det uendelige rum, og hans stjernestatus bliver for alvor cementeret, da han tager til Hollywood i 1965 for at indspille titelmusikken til James Bond-filmen 'Thunderball'.

På et filmset mødte Tom Jones og Elvis Presley hinanden. Det blev starten på et venskab, der varede indtil Elvis' død i 1977. Så sent som i 2015 udgav Tom Jones nummeret 'Elvis Presley Blues', hvor han begræder Elvis' tidlige død. På billedet ses de to ikoner samt Priscilla Presley, Elvis' daværende kone. (Foto: Bettmann © Getty Images)

Men Tom Jones vil ikke bare lægge lyd til andres levende billeder. Han vil også selv ind foran kameraet. Og i 1969 får han sit eget tv-program, 'This Is Tom Jones'.

- Guderne må vide, hvorfra han har forståelsen for at klare sig så godt på tv. Men han er perfekt skåret til mediet, fordi han ser ud, som han gør, og er god til at gebærde sig. Tv ender med at bære ham frem, siger Henrik Milling, der kalder Jones for "en europæisk Elvis".

- I 60'erne er han vitterligt et verdensnavn. Jeg vil mene, at han på det tidspunkt er en af de ti største navne på kloden, siger Henrik Milling.

Men hvad er det, der gør Tom Jones så speciel?

Ifølge Peter Pop Hansen, der sandsynligvis er en af Danmarks største Tom Jones-fans, handler det først og fremmest om stemmen.

Her er Peter Pop Hansen (i midten) fotograferet sammen med Tom Jones (tv.) og Tom Jones' tidligere assistent, Don Archell (th.). Tom Jones skulle spille i Odense, så Peter Pop Hansen fandt ud af, hvilket hotel verdensstjernen boede på. Peter Pop Hansen ventede på verdenstjernen uden for hotellet, og det gav pote for den dedikerede Tom Jones-fan, der mødte sit idol og ved samme lejlighed fik ikonets autograf. (Foto: PRIVATFOTO)

- Han har en stemme, der bare sparker røv. Det er ikke for ingenting, at de kalder ham "Tigeren" nede i Tyskland - Tom Jones kan brøle, siger Peter Pop Hansen.

Men det er ikke kun stemmen, der drager Peter Pop Hansen, som har mødt ikonet personligt ved tre forskellige lejligheder, og som har set Tom Jones spille live et utal af gange.

- Tom Jones har en enorm gejst, når han går på scenen. Han forstår virkelig at lave et sceneshow. Han er blevet lidt stiv i leddene, men han formår stadig at fange publikummerne, siger Peter Pop Hansen.

  • Peter Pop Hansen er så stor fan af Tom Jones, at han har fået ikonets autograf tatoveret på sin underam. (Foto: PRIVATFOTO)
  • Ligesom kølerhjelmen på hans bil prydes af Tom Jones' ansigt og autograf. (Foto: PRIVATFOTO)
1 / 2

Trussetyven Tom Jones

I 1968, bedst som Tom Jones' popularitet er på sit allerhøjeste, får Tom Jones et skelsættende varemærke, som bliver definerende for hans persona.

Han optræder på Copacabana, et kombineret spisested og natklub i New York. Det er varmt, og sangeren giver den – som altid – hele armen med sin store stemme, så sveden begynder at pible fra Tom Jones' pande.

Det får gæsterne til at række ham servietter, som han kan tørre sveden af med. Men en enkelt gæst får en idé, som nok snarere risikerer at gøre Tom Jones' svedproblem værre.

- Denne her kvinde rejste sig op, løftede sin kjole, tog sit undertøj af og gav det til mig, har Tom Jones tidligere udtalt.

Kvinden på restauranten er ikke ene om sine seksuelle tilnærmelser mod Jones, der senere udtaler, at han i sin storhedstid er sammen med op imod 250 kvinder om året - vel at mærke selvom han er gift.

Trusse-episoden starter et fænomen, som følger Tom Jones i mange år frem.

- Det blev til en joke. Folk tog trusser med i tasker og sagde: "Der er Tom Jones, kast undertøj efter ham", har Tom Jones sagt.

Og det sker stadig den dag i dag, at publikum overdynger Tom Jones i trusser, når han er ude at spille koncerter.

Country holder gryden i kog

Det kører altså rigtig godt for Tom Jones i slutningen af 60'erne. Men snart går han mere drøje tider i møde.

I 70'erne og 80'erne går det langsomt, men sikkert ned ad bakke for den walisiske sanger, der nærmest ikke får et ben til jorden på de britiske hitlister.

Efter billedet at dømme holder Tom Jones humøret højt. Også selvom det her i 1980, hvor billedet er taget, er ved at være længe siden, han har haft et hit. Han har da også masser at smile over - i hvert fald på den materielle konto. Billedet er taget i hans egen pool ved hjemmet i Beverly Hills, Los Angeles. (Foto: eddie sanderson © Getty Images)

- Det er ikke en sjov tid for ham. Men han prøver at slå over i countrymusik og mærker, at det ligger godt til ham. Og på den måde holder han gryden i kog, siger Henrik Milling.

Countrymusikken sikrer Tom Jones en række Top 100-placeringer på den amerikanske hitliste de efterfølgende år, og i 1983 får han sin største country-succes med nummeret 'Touch Me', der topper som nummer fire på den amerikanske hitliste.

Men Tom Jones nyder langt fra samme anerkendelse, som han gjorde tilbage i sin storhedstid. Tiderne som popkulturel superstjerne ser ud til at være talte for trussetyven.

I slutningen af 80’erne og starten af 90’erne begynder Tom Jones igen at røre på sig på den britiske hitliste. Dog uden nogen deciderede topplaceringer. Her er han fotograferet i 1999 i forbindelse med udgivelsen af albummet 'Reload'. (Foto: Dave Hogan © Getty Images)

Det store comeback

Men det skal det vise sig, at det bestemt ikke er.

Der er næsten gået 30 år, siden Tom Jones' sidste internationale hit, da han igen sætter ild i dansegulve verden over med nummeret 'Burning Down the House'.

- I 90'erne genopstår han som en kitschfigur. Han er sådan en, man griner lidt af og hører med ironisk distance, forklarer Henrik Milling

Lyt til Tom Jones' comeback-hit, 'Burning Down The House':

0:00

- Men folk finder hurtigt ud af, at Tom Jones ikke er en joke. Han har ikke mistet sin store stemme, og selv i en sen alder er han stadig going strong.

Hans helt store comeback kommer dog for alvor med nummeret 'Sex Bomb' i år 2000. Nummeret er en bombe under Europas dansegulve og bliver et kæmpestort hit.

Grundlægger af entertainment

Tom Jones rammer plet med et par numre. Men selvom han bliver ved med at udgive musik op igennem 00'erne og udgiver et album så sent som i 2015, har han ikke rigtig kunnet finde vej til hitlisterne siden.

Men han holder – selvom han nu fylder 80 – stadig skruen i vandet. Han turnerer flittigt med koncerter og skulle eksempelvis have spillet på Jelling Musikfestival i år, ligesom han også agerer dommer i den britiske udgave af 'The Voice'.

Men hvilket aftryk har den nu 80-årige trussetyv og ridder af Storbritannien sat på verden?

Ifølge Henrik Milling kan man faktisk ikke se hans indflydelse ret mange steder i popmusikken.

- Altså, hvis du spørger Robbie Williams, om han står på skuldrene af Tom Jones, ville han sige: "Selvfølgelig". Men ellers har han ikke haft en hørbar indflydelse på nutidens popmusik, siger Henrik Milling

- Men til gengæld har han lavet et blueprint for den musikbranche, der hedder entertainment.

Dog kan Henrik Milling komme på en enkelt nutidskunstner, som minder meget om Tom Jones: Robin Thicke, manden bag 2013-hittet 'Blurred Lines'.

- Han spiller meget på det seksuelle, og Robin Thicke har en stor sangstemme, som snildt kan lede tankerne hen på Tom Jones, argumenterer Henrik Milling.

Så godt nok har Tom Jones ikke gjort sig udødelig ved at præge popmusikken. Men til gengæld har han været med til at grundlægge entertainment-fænomenet, hvor showet i sig selv er lige så vigtigt som musikken.

I dag fylder trussetyv og ridder af Storbritannien Tom Jones altså 80 år. Og alderen taget i betragtning kan man fristes til at tænke, at han nok har haft sit sidste hit.

Men så igen: Er der én ting, Tom Jones har bevist i historiens løb, må det være, at man skal passe på med at dømme ham ude - og at han er en vedholdende entertainer, som kommer igen, selv når vi mindst venter det.

Tom Jones trives tilsyneladende bedst i spotlyset. I hvert fald opsøger han det stadig flittigt, selvom han næppe har brug for det økonomisk. Som her, hvor han er fotograferet under en koncert i 2019. (Foto: Frazer Harrison © Getty Images)
FacebookTwitter