Trak stikket midt i megasucces: Sådan blev Justin Timberlake en af popmusikkens allerstørste stjerner

Justin Timberlake tog musikscenen og utallige teenagepigehjerter med storm i starten af 00'erne. Men hvordan blev han egentlig det popikon, han er i dag?

(Foto: Grafik: Anne Vestergaard Olsen © dr)

Måske kender du ham bedst for hans tid som boybandmedlem med små, lyse krøller og denimoutfit.

Eller sad du mon klistret til skærmen, når hans musikvideoer blev vist i 'Boogie Listen' eller på MTV i starten af 00'erne?

Måske faldt du pladask for ham, da han skabte splid mellem Mark Zuckerberg og Eduardo Saverin for at blive en del af holdet bag Facebook i filmen 'The Social Network'.

Måske tabte du kæben, da han bragte 'sexy back'. Eller da han flashede Janet Jacksons brystvorte under et Super Bowl halftime-show?

Eller sang du måske med, da han sprang ud som "troll" og fik et smil frem på vores ansigter med det lalleglade, dansable hit 'Can't Stop the Feeling'?

Ja, du har nok gættet, hvem det hele handler om, og der er mildest talt ikke særlig stor chance for, at du ikke allerede har et eller andet forhold til Justin Timberlake, som søndag fylder 40 år.

Trænger du til en lille musikalsk pick-me-up, kan du passende lytte til 'Can't Stop the Feeling', mens du læser videre:

0:00

For det er nemlig ikke så lidt, den amerikanske hitmager har nået at udrette i sine foreløbige fire årtier på denne jord. Og selvom det efterhånden er 20 år siden, han fik sit store gennembrud, kan han stadig lave hits, optræde og underholde i en grad, der gør ham til en af vor tids største popstjerner.

- Han er jo den største – udover Michael Jackson og måske Justin Bieber. Justin Timberlake var i hvert fald 00'ernes største mandlige popstjerne, og det var noget, han i den grad formåede at tage med ind i 10'erne, lyder det fra radiovært og popentusiast Mads Gundersen.

Men hvordan lykkedes det egentlig en ung 90'er-boyband-sanger at holde liv i karrieren og forvandle sig til et vaskeægte popikon med en lang række hitsucceser og prominente filmroller bag sig?

Stjal rampelyset

Måske giver det hele en smule mere mening, hvis vi skiller fænomenet Justin Timberlake en smule ad. For hvis man anskuer delene for sig – et kønt ansigt, en god sangstemme, humor, en krop, der kan danse, og en veludviklet evne til at levere en overbevisende sceneoptræden – giver det nemlig næsten sig selv, at summen af dem alle ville ende ud som en succes.

Sangstemmen udviklede han allerede som barn, hvor han sang i kirkekor, og efter at have deltaget i en audition til et talentprogram, hvor han dog ikke gik videre, var han solgt: Han skulle synge og underholde. Som 11-årig tog han til casting på Disney Channel-programmet 'The New Mickey Mouse Club', og denne gang gik drømmen i opfyldelse.

Og som det efterhånden er blevet slået fast, kan en Disney-karriere fungere som et udmærket springbræt til en karriere i showbusiness. Se bare hvordan det er gået for blandt andre Miley Cyrus og senest Olivia Rodrigo – eller Britney Spears, Christina Aguilera og Ryan Gosling, som optrådte sammen med Timberlake i samme Disney-program i starten af 90'erne.

Unge Justin formåede da også at fange pladeproduceren Lou Pearlmans interesse. Han havde netop haft vanvittig succes med at skabe boybandet Backstreet Boys, og med Justin i spidsen lykkedes det ham altså at gøre det igen med *NSYNC.

Åhh, 90'erne... Hvad mere er der at sige? Her ses boybandet *NSYNC, som udover Justin Timberlake bestod af JC Chasez, Chris Kirkpatrick, Joey Fatone og Lance Bass, i 1997. (Foto: Fred Duval © Getty Images)

- Sjældent har der været et boyband, som var så meget én person, som *NSYNC. Det var, som om Justin Timberlake kunne det hele, mens de andre var backupsangere. Han var et wonder child og fik klart en fremtrædende rolle, fortæller Mads Gundersen.

Og det, tror radioværten, der var en særlig grund til. Stjerneproduceren Max Martin, som har skrevet og produceret nogle af de største pophits op gennem 90'erne og 00'erne fra blandt andre Robyn, Britney Spears og Pink, stod nemlig også bag nogle af boybandets største hits. Og noget tyder på, han havde en svaghed for en af Timberlakes egenskaber.

- Han har været ret vild med den der sydstatslingo og en bestemt måde at være lidt nasal på, ligesom Britney også var det. Justin kunne sige det der: "It's gonna be ME", og det var lige hans ting.

Kan du huske lyden af *NSYNCs storhedstid? Lyt til 'Bye Bye Bye' med boybandet her:

0:00

Droppede boyband og blottede bryst

I løbet af få år toppede boybandet hitlisterne i både Europa og USA, solgte tonsvis af album, spillede stadiumkoncerter, optrådte ved Super Bowl og indspillede sange med stjerner som Michael Jackson og Elton John.

Men med tiden kørte den spirende stjerne død i arbejdet med *NSYNC, og i 2002 trak han stikket på projektet. Gruppen gik dog aldrig officielt fra hinanden, men annoncerede en pause på ubestemt tid.

- Jeg følte, det hele var for stort. Det startede som en sjov sneboldkamp, som blev til en lavine. Og jeg voksede fra det. Jeg følte, musikken betød mere for mig end for de andre i gruppen. Og jeg følte, jeg havde noget andet musik, jeg gerne ville lave og var nødt til at følge mit hjerte, fortalte Justin Timberlake til The Hollywood Reporter i 2017.

Justin Timberlake og Britney Spears, som han dannede par med i sin *NSYNC-tid, satte standarden for matchende par-outfits (og muligvis også fastelavns- og Halloween-kostumer), da de troppede op ved American Music Awards iført denim fra top til tå i 2001. (Foto: Jeffrey Mayer © Getty Images)

Og det må man sige, han gjorde. Solodebutalbummet 'Justified' indeholdt en perlerække af bangere som 'Señorita', 'Cry Me a River' og 'Rock Your Body', som ifølge Mads Gundersen stadig holder 100 procent i dag og stadig kan få alle på gulvet til at skråle med til en julefrokost.

Det var også albummet, der sikrede Justin Timberlake en invitation til Super Bowl-arenaen i 2004, hvor han optrådte med Janet Jackson - og ved en fejl afslørede hendes brystvorte, da han under optrædenen, som efterfølgende blev kendt som 'Nipplegate', skulle rive noget af hendes tøj af.

Det fik store konsekvenser for Janet Jackson, men Justins karriere begyndte blot at tage endnu mere fart.

Øjeblikket, hvor Justin Timberlake blotter Janet Jacksons bryst ved en fejl under deres optræden ved Super Bowl, som blev kendt som 'Nipplegate', varede kun et lille sekunds tid. Men det affødte ikke så få reaktioner og overskrifter i tiden efter. (Foto: K. Mazur © Wire Image/Getty Images)

- Der var helt klart en del, som fik øjnene op for ham efter det. I dag er der mange pop- og r&b-navne, der spiller til Super Bowl, men dengang var det oftest rockbands, og der var ikke nødvendigvis så mange Super Bowl-fans, som hørte pop. Han fik sindssygt meget opmærksomhed, siger Mads Gundersen.

Og det var faktisk ikke det eneste, der kom ud af fadæsen. Det var nemlig 'Nipplegate', der plantede idéen om et video-site i hovederne på nogle unge tech-fyre, som senere blev til YouTube. For hvis du havde misset selve showet og ikke havde optaget det, var det stort set umuligt at gense det kontroversielle optrin. Men det blev der altså lavet om på.

Ramte plet med "den svære to'er"

Du har måske hørt om udtrykket "den svære to'er". For det kan være en stort set umulig opgave at følge op på en debut, som har klaret sig så exceptionelt godt, som Justin Timberlakes gjorde. Men det blev det ikke for ham.

Der er nemlig nok mange, der vil påstå, at han overgik sig selv, da han udgav sit andet soloalbum 'FutureSex/LoveSounds' i 2006 med højdepunkter som 'SexyBack', 'My Love', 'LoveStoned' og 'Damn Girl' - for bare at nævne et par stykker.

- Det er en mastodont af et album. Han laver det her helstøbte værk sammen med Timbaland som producer hele vejen igennem, og det er jo virkelig hans tid. Timbaland er den største på det her tidspunkt. Jeg kan huske, 'SexyBack' blev en landeplage, fortæller Mads Gundersen, som selv tog til Parken i København for at opleve stjernesangeren spille albummet live i 2007.

Skal du have genopfrisket hittet 'SexyBack' med Justin Timberlake? Lyt til det her:

0:00

- Det er kompromisløst, fordi sangene spænder op til otte-ni minutter, det indeholder skråstreger i titlerne og sammensatte numre, medleys, preludes og interludes, og det har en opbygning, som gør, at du skal sætte det på fra start til slut. Det er som en popopera, siger han.

Og det var nøjagtig det, Justin Timberlake-fan Emma Jacobsen, der har været fan af sangeren i 15 år, faldt pladask for dengang. Selvom hun kun var omkring ti, blev hun betaget af, at han ikke gjorde som mange af de andre popstjerner.

Justin Timberlake og Jessica Biel begyndte at date tilbage i 2007. Parret blev gift i 2012, og sammen har de de to sønner Silas Randall Timberlake og Phineas Timberlake. (Foto: Steve Granitz © Getty Images)

- Han kunne lave meget blandet musik, både det meget poppede og mere bløde. Og så var han ikke hvilken som helst popstjerne, som bare plukkede en sang fra en bunke af færdige numre. Han var selv med til at lave sin musik og skabte det her album sammen med Timbaland, og det syntes jeg var så fedt, fortæller den i dag 25-årige københavner.

Selvom hun med årene er vokset en smule fra sit store teenage-crush, og hun ikke længere har Justin Timberlake-plakater til at pryde sine vægge, er han dog stadig et af de musiknavne, hun holder ekstra øje med. Og hun har da også set ham live i både 2014 og 2018 - to af de tre gange, han har besøgt Danmark – fra forreste række.

'FutureSex/LoveSounds' vil nok altid være hans hovedværk i hendes øjne, men Emma Jacobsen følger stadig med i Timberlakes karriere og så sig da også nødsaget til at købe hans seneste album, 'Man of the Woods' fra 2018. Så er hun sikker på at have det, hvis hun en dag skulle opsige sit streamingabonnement.

- Der har været en del snak om, at hans nye musik ikke er lige så fedt som dengang. Men jeg synes, alle hans album siger noget om de forskellige livsfaser, han går igennem. Han laver musik ud fra, hvor han selv er i livet, siger hun og fortsætter:

- Selvom jeg da også lige skulle vænne mig til det nye, som er meget anderledes end det, han har lavet før, så synes jeg, det er fedt, at han er ligeglad med, hvad andre tænker, og prøver nye ting af, fordi han har lyst.

Kan stadig blæse publikum bagover

Spørger man Mads Gundersen, mener han heller ikke, det er lykkedes Justin Timberlake at overgå sig selv musikalsk siden dengang.

Men til gengæld er det lykkedes ham at score filmroller i store satsninger som 'The Social Network' og 'Inside Llewyn Davis' og slippe rigtig godt fra det. Og så har han charmeret folk med sin humor i adskillelige tv-optrædener og sammen med komikergruppen The Lonely Island.

Justin Timberlake er stadig en eminent performer. Det kan både Mads Gundersen og Emma Jacobsen skrive under på. Her ses han til sit Super Bowl halftime-show i 2018. (Foto: Christopher Polk © Getty Images)

Han fik skabt en gigantisk hype omkring dobbeltalbummet 'The 20/20 Experience' fra 2013, og så har han spyttet kæmpe hits som 'Mirrors' og ikke mindst 'Can't Stop the Feeling' fra soundtracket til 'Trolls' ud – hvoraf sidstnævnte er blevet hans måske allerstørste hit til dato med over en milliard afspilninger på Spotify alene.

Og så er han altså uden tvivl stadig en overordentligt talentfuld performer, mener Mads Gundersen.

Justin Timberlake har netop optrådt med nummeret 'Better Days' sammen med Ant Clemons i forbindelse med Joe Bidens præsidentindsættelse. Lyt til det her:

0:00

- Jeg synes, det seneste album vidner om, at han måske ikke helt vidste, hvad han ville. Der er både country, folk og roots, og et forsøg på noget, der kunne være trap-rap. For mig virker det desværre, som om han er gået efter tendenserne i stedet for at skabe dem, som han tidligere har gjort. Der er gode sange, men de drukner en smule. Måske har tiden ikke været til det album, siger han og fortsætter:

- Men så scorer han jo Super Bowl-eventen igen i 2018, og det er en stor ting, fordi han ikke har været der siden 'Nipplegate'. Det er på en måde USA, der tager ham tilbage. Der understreger han, at han altid vil være en super entertainer. Det er en kæmpe magtdemonstration. Man ser den optræden og ville ønske, man kunne stå der og gå amok sammen med en masse mennesker.

Det ville heller ikke overraske Mads Gundersen, hvis vi snart skulle høre mere til Justin Timberlake, som – ligesom resten af underholdningsbranchen – måske ikke har haft frygteligt meget at lave i 2020. Udover ny musik.

Og det ville bestemt ikke gøre Emma Jacobsen noget.

- Han er jo ikke sådan en, der laver et album hvert andet år, så det er noget, man virkelig går og venter på. Men når han så gør, bliver man blæst bagover.

FacebookTwitter