Transkønnet popsensation i Danmark: 'Folk har sagt, jeg aldrig ville blive en stor stjerne'

Sangerinden Kim Petras holder stædigt fast i, at hendes kønsidentitet ikke skal skygge for den popmusik, hun holder så meget af.

(Foto: Alexandre Moors © BunHead Records)

Måske har du aldrig hørt om hende.

Måske har du - uden at vide det - hørt om hende for ti år siden.

Eller måske er du en af dem, der har billet til hendes koncert på mandag.

Fænomenet Kim Petras er nemlig snart i Danmark, hvor hun giver koncert på spillestedet Vega i København den 27. januar.

Fortællingen om den kontroversielle sangerinde indbefatter både et historisk kønsskifte, et betændt retsopgør og en hæmnings- og kompromisløs tilgang til popmusikken, der i øjeblikket ellers kan have lidt trange kår under hiphoppens hitliste-dominans.

Lyt til Kim Petras største hit 'Heart to Break', mens du læser:

0:00

I 2006 medvirkede Kim Petras i en tysk dokumentar, hvor hun som 13-årig berettede om, hvordan hun var født i den forkerte krop.

Dengang hed hun Tim, og alle troede, hun var en dreng, men Tim ønskede sig brændende en kønskorrigerende operation.

To år senere, i 2008, gik hendes drøm så i opfyldelse, og hendes navn var at finde i spalterne i alverdens aviser.

Den dengang 16-årige Kim Petras blev nemlig udråbt til at være den - så vidt vides - yngste nogensinde til at gennemgå en kønskorrigerende operation.

Herefter satte Kim Petras sig for at forfølge sin anden store drøm: Hun ville være en anerkendt popsangerinde.

Siden hun var 16 år gammel, har Kim Petras haft kurs mod stjernedrømmene. Og gennem de senere år har hun for alvor fået travlt med at indtage den internationale musikscene. (Foto: Byron Spencer © BunHead Records)

Kan ikke finde et pladeselskab

Siden 2008 har den tyske popstjerne så ellers kæmpet for at bryde igennem på den internationale musikscene.

Og i 2017 kom gennembruddet endelig med 'I Don't Want It At All', der særligt gjorde sig bemærket ved at have en gæsteoptræden fra Paris Hilton i musikvideoen.

Siden da har Kim Petras slået sit navn fast og arbejdet sammen med store navne som Charli XCX, Alma og turneret med Troye Sivan.

Men selvom Kim Petras i dag nyder tilværelsen som fremadstormende popstjerne med udsolgte koncerter rundt omkring på kloden, så har rejsen ikke været uden komplikationer.

- Der har været øjeblikke, hvor folk har sagt, jeg aldrig ville blive en stor stjerne, fordi jeg er transkønnet, fortæller Kim Petras, da dr.dk snakker med hende forud for koncerten i København.

- Men der er andre, der er mere accepterende. I den kreative del af musikindustrien - blandt dem, der laver musikken - har jeg aldrig oplevet noget. De har været cool med, at jeg er, som jeg er, siger Kim Petras.

Hun har dog været nødt til at udgive sin musik uden et stort pladeselskab i ryggen, fordi de, ifølge hende, simpelthen ikke forstår at håndtere en artist som hende.

Kim Petras har ved tidligere lejligheder sagt, at hun aldrig har været et sekund i tvivl om, at hun var født i den forkerte krop og allerede vidste det, da hun var helt lille. (Foto: Byron Spencer © BunHead Records)

- Når jeg har villet ind på et stort pladeselskab, så har de ikke vidst, hvordan de skulle markedsføre mig. Og det hænger jo sammen med, at jeg er transkønnet. Folk er forvirrede og forstår ikke, hvad det er, jeg prøver at gøre.

I sidste ende er Kim Petras dog glad for, hvor hun har arbejdet sig hen i sin karriere. Og hun gør meget ud af, at hendes identitet som transkvinde ikke skal overskygge hendes musik.

Går mod hiphop-strømningerne

For selvom historien om verdens yngste transkvinde er dragende, så er det også spændende, hvad der får en sangerinde til at dyrke den rendyrkede pop, som Kim Petras står for.

For kigger man på hitlisterne, er det ikke det, der topper allermest i øjeblikket.

Nu er de lystige, lette og luftige pophits erstattet af sange fra hiphop-navne som Drake, Khalid og Travis Scott på toppen af hitlisterne – og de popsange, der finder vej til hitlisterne, er langt mere dystre produktioner som for eksempel Billie Eilish' 'Bad Guy' eller Ariana Grandes '7 Rings'.

Men Kim Petras insisterer på sange, der bringer minder frem om fordums store popsangerinder.

Hun beskriver sin lyd som en glitret fantasi, man kan bruge til at flygte fra den barske tid, vi lever i.

- Jeg voksede selv op på landet en time fra nærmeste by. Og jeg følte, at mine popsangerinder var det eneste, jeg havde. Jeg lyttede til alle Cher-album, alle Kylie Minogue-album og alle Madonna-album. Jeg lærte en masse af dem, siger hun.

- Deres attitude er for vild. De er de her stærke kvinder. Og jeg følte, de var mine venner. Jeg tror, mange piger og drenge, særligt i LGBT-miljøet, har det her særlige bånd. Der er noget specielt ved at have idoler, som kan hjælpe en til at være mere sig selv.

En ny Britney Spears

I sommeren 2019 udkom hun med sit debutalbum 'Clarity' til store anmelderroser.

Soundvenue havde endda albummet på sin liste over de bedste album i 2019.

De sammenligner også den tyske pop-sensation med de tidligere popdronninger fra 00'erne.

- Albummet lyder som alt fra The Weeknd og Daft Punk til slut-00'er Britney Spears, skriver de.

Lyt til 'Icy' fra 'Clarity'. Måske kan du også høre referencerne til The Weeknd og Britney Spears.

0:00

Petras er heller ikke bleg for at indrømme, at hun var heldig, at hendes vision om sin kraftfulde og empowering popmusik passede ind det rette sted på det rette tidpsunkt:

- Jeg følte ikke, at nogen lavede intens pop. Og det har jeg altid villet, og jeg så bare, at der var et ledigt spot.

Og så er hun sådan set ligeglad med, om det er Travis Scott eller Drake, der er den mest streamede kunstner på Spotify.

- Jeg laver den musik, jeg har lyst til at lave. Jeg er ligeglad med, om det er den mest populære genre, eller om det bliver et hit. Jeg vil lave det, jeg synes er fedt. Jeg lytter også selv til mine egen sange, siger hun med et stort grin, inden hun fortsættter:

- Alt kommer rundt i cirkler. Hvem ved, hvornår det vender, og pop bliver det mest populære igen… Men jeg er i hvert fald klar, når det sker!

Selvom hun ikke bryder sig om, hvis hendes kønsidentitet overskygger hendes musik, så er hun ikke sen til at bakke sine allierede LGBT-personer op. Her optræder hun for eksempel ved Manchester Pride i 2019. (Foto: Shirlaine Forrest © Getty Images)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk