For tre år siden vandt han X Factor: Nu er 24-årige Andreas klar med ny musik

I 2018 tog Andreas Kruse Danmark med storm som en del af gruppen Place On Earth. I dag er han gået solo under navnet Cruise.

(Foto: Peder Lyngsø)

For tre år siden vandt trioen Place On Earth danskernes hjerter, da de fredag efter fredag blæste publikum og seere bagover med deres optrædener i programmet 'X Factor'.

Under Thomas Blachmans vinger sang de tre spirende talenter Andreas Kruse, Mille Hassenkam og Kathrine Ørnfelt, som blev sat sammen i starten af sæsonen, sig hele vejen til finalen og vandt en overbevisende sejr.

Efterfølgende fløj de til Los Angeles for at lave musik og udgav da også en ep senere på året. Men for i dag 24-årige Andreas Kruse var det mere en lang række gode oplevelser og erfaringer, end det var starten på et nyt liv som superstjerne.

- Det var ikke, fordi jeg bildte mig selv ind, at jeg ville få en sikker karriere i musikbranchen bagefter. Da kameraerne blev slukket, og vi tog ud for at spille 'X Factor'-koncerter, blev vi ret hurtigt klar over, at vi på et tidspunkt skulle gå hver til sit, forklarer Andreas Kruse.

- De andre havde gymnasiet, der skulle færdiggøres, og jeg havde både før og efter 'X Factor' en drøm om at lave min egen musik.

Og det har han nu gjort alvor af. De sidste to år har han nemlig arbejdet på at finde frem til sin egen lyd, og det har resulteret i første soloudspil fra Andreas Kruse under navnet Cruise i form af sangen 'Only Here to Lose'.

Andreas Kruse - eller Cruise - har brugt de seneste to år på at finde sin lyd. Nu er han klar til at dele sin første sang, 'Only Here to Lose', med offentligheden. (© pressebillede)

Sangen er tænkt mere som en forsmag på den kommende musik fra Cruise end som en single. Derfor er den ikke tilgængelig på streamingtjenesterne, men kan blandt andet høres på YouTube. Lyt til 'Only Here to Lose' her.

Trak i håndbremsen

Selvom Place On Earth ikke eksisterer længere, understreger Andreas Kruse, at det intense forløb i 'X Factor' var en positiv oplevelse – og at der hverken var drama eller sure miner at spore, da de besluttede at gå hver til sit.

- Det gled bare lidt ud i sandet, eftersom vi bor forskellige steder i landet. Så det var ret smertefrit, forklarer han.

Men det har alligevel taget ham noget tid at lande sikkert på benene igen efter et hæsblæsende år, hvor han pludselig skulle forholde sig til at være et kendt ansigt, og hvor der skete en masse hele tiden.

- Jeg går aldrig ind i noget uden først at tænke det igennem og overveje de konsekvenser, der eventuelt kan være ved det. Men det var alligevel svært at finde ro i sig selv efter at have haft gang i så meget. Det tog noget tid at finde fodfæste i hverdagen igen, synes jeg.

Men den opmærksomhed, der pludselig hvilede på ham, da sæsonens finale var løbet over skærmene i de danske hjem, var han ivrig efter skulle dø ud hurtigst muligt.

Det var nemlig så godt som umuligt at koncentrere sig om at skrive gode sange, når spørgsmålet om, hvorvidt han burde udnytte momentum og udgive med det samme, pressede sig på.

For Andreas Kruse var 'X Factor' et eventyr fuld af gode, lærerige oplevelser, men efterfølgende havde han brug for at koncentrere sig om at skrive sine egne sange og finde sin lyd. (Foto: Peder Lyngsø)

- Jeg ville egentlig helst have, at opmærksomheden bare stoppede, for den bundede jo ikke ud i en succes, jeg selv havde skabt med min musik, men i stedet i at jeg havde været med i et tv-program. Så jeg har ikke gjort så meget ud af at holde fast i noget momentum, men forsøgt at koncentrere mig om det, der betyder noget: musikken.

Men alligevel tog det noget tid og en masse forskellige samarbejder at nå frem til noget, der føltes helt rigtigt.

- Det føltes – og føles stadig – lidt hårdt at se i øjnene, at det bare kan tage virkelig lang tid at lave nogle sange, der holder, og lyder som ens egne. Efter 'X Factor' prøvede jeg at lave musik med forskellige producere, men når de prøvede at lave en generisk udgav af mig, trak jeg i håndbremsen.

- Jeg har måttet acceptere, at det tog tid at finde nogle partnere, som delte mine visioner og ambitioner. Men nu kan jeg mærke, at jeg er tilfreds.

Og resultatet har Andreas Kruse – eller Cruise – altså netop delt en forsmag på. Sangen 'Only Here to Lose' bliver fulgt op af endnu en udgivelse i løbet af foråret, hvis alt går vel, afslører han.

Var på bar bund

Men hvordan lyder den så, den nye musik?

Ret melankolsk og en anelse depressiv, hvis Andreas Kruse selv skal sige det. Det er i hvert fald de stemninger, der præger hans første sang.

Og det er der en grund til. 2020 har i sig selv nemlig været lidt af en omgang at komme igennem for de fleste – og derudover bød året også på et forlist kæresteforhold for Andreas Kruse. Og det har han ikke kunnet komme udenom at bearbejde i musikken.

'Only Here to Lose' handler om de følelser, Andreas Kruse stod tilbage med efter et brud med sin kæreste gennem flere år. Og så tror han, de fleste kan relatere til melankolien i sangen efter et år som 2020. (Foto: Peder Lyngsø)

- Sangen er skrevet i 2020, som ikke har været det fedeste år for nogen, så det skinner nok igennem i lyden. Og så handler den også om de følelser, jeg har siddet tilbage med efter et brud med en kæreste igennem mere end fire år, forklarer han.

- Jeg plejer at forholde mig ret logisk til mine følelser, men i den her situation var jeg på bar bund. Sangen handler om at ville kamuflere smerten, for hvad får man ud af at svælge i sorg?

- Jeg forsøgte at holde mig beskæftiget, men jeg fandt ud af, at man ikke kan være så kalkuleret omkring det. Og det forsinker i virkeligheden bare processen ikke at acceptere og arbejde med følelserne.

Troen og tvivlen

Udover smerte, melankoli og ulykkelig kærlighed indeholder de nye sange dog også en masse håb og behandler eksistentielle spørgsmål og troen på, at der findes mere mellem himmel og jord, end hvad man måske kan se med det blotte øje.

Andreas Kruse har ventet spændt på at dele sin nye musik med offentligheden og håber også på at kunne spille live for et publikum i løbet af foråret. (© pressebillede)

Andreas Kruse er nemlig vokset op i en kristen familie og er kommet meget i kirke som yngre, og det har sat sit præg på musikken, fortæller han.

- Det er rodfæstet i mig, at jeg tror på, der findes noget, som er større end os mennesker. Men en del af det at være troende er også at være tvivlende. Når man er vokset op med en tro, kan det føles voldsomt at tvivle eller miste sin tro, og det kan få en til at føle sig meget alene - og det er for eksempel noget af det, jeg skriver om.

- Det lyder måske lidt flyvsk, men jeg har haft brug for at være ærlig om, hvad der foregår indeni mig, tilføjer han med et grin.

Han håber dog, at lytteren vil kunne finde sin egen mening i både 'Only Here to Lose' og de kommende sange. Og - vigtigst af alt - føle noget.

Om den nye musik fra Cruise taler til dine følelser, kan du til en start vurdere her – og forhåbentlig igen til foråret, når der udkommer mere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter