(Foto: Christian Larsen © DR)

Ung dirigent græd, grinede og skreg på scenen efter vigtig sejr: 'Oh my God! Jeg trænger til at ryge og drikke!'

Dmitry Matvienko fra Belarus vandt lørdag Malko-konkurrencen i DR Koncerthuset.

Det var næsten ikke til at tro. Hele ugen havde 30-årige Dmitry Matvienko fra Belarus holdt et kontrolleret ydre præget af et enormt fokus.

Han var kommet for at vinde, og da det lykkedes, krakelerede den pæne facade i korte, men kraftfulde glimt af glædesrus. Jubel, gråd, grin, skrig i korte momenter, inden det tæmmede smil igen fik overtaget.

Malko-konkurrencen, som Dmitry Matvienko lørdag blev kåret som vinder af, er blandt de mest prestigefyldte dirigentkonkurrencer i verden. Med trofæet følger 20.000 euro, 24 dirigentkontrakter med anerkendte orkestre fra hele verden og et mentorforløb med DR Symfoniorkestrets chefdirigent, Maestro Fabio Luisi.

- Oh my God! Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige. Jeg er bare så glad, sagde en tydeligt rørt Dmitry Matvienko umiddelbart efter sejren, mens han takkede DR Symfoniorkestret, sin familie og juryen.

- Det er første gang, jeg vinder sådan en konkurrence. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg tror, jeg trænger til at ryge og drikke, griner han.

Flere end 600 dirigenter under 35 år fra hele verden havde søgt om deltagelse i Malko-konkurrencen, der siden 1965 er blevet afholdt af DR Symfoniorkestret hvert tredje år.

24 blev udvalgt til konkurrencen, der varede hele sidste uge. Her dystede de unge dirigenter i Mahler, Brahms og Tjajkovskij, inden Dmitry Matvienko til sidst kunne løfte trofæet - som den første deltager fra Belarus nogensinde.

- Jeg er kommet for at arbejde med dygtige musikere, der gerne vil arbejde med mig. Det får jeg chancen for nu. Jeg kan slet ikke tro det, sagde en tydeligt rørt Dmitry Matvienko.

Konkurrencen blev streamet internationalt, og blandt de tusindvis af seere fra verden over var branchefolk, agenter og orkesterledere, der alle er på udkig efter det næste store navn, så det kan være afgørende for karrieren at gøre god figur i Malko-konkurrencen.

Det var derfor tre tydeligt nervøse finalister, der skulle kæmpe om trofæet. 29-årige Chloé Dufresne fra Frankrig var først på podiet, og selvom hun var glad og lettet efter sin optræden, rakte det kun til en 3. plads for franskmanden.

2. pladsen gik til 27-årige Linhan Cui fra Kina, der dog kunne kalde sig vinder af børnejuryens pris, som blev uddelt af to elever fra 5. klasse på Ørestad Skole.

Herunder kan du komme med helt fra sminken til det nervepirrende øjeblik, hvor vinderen blev udråbt til finalen i Malko-konkurrencen lørdag aften.

 • Der er travlhed i sminken, hvor både de tre finalister og værterne skal gøres klar. Her får finalisten Chloé Dufresne og værten Mathias Hammer et brush up, inden det går løs. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)
  1 / 12
 • Lige om lidt starter koncerten. Orkestret kaldes til salen for at stemme, og lige præcis i dag skal der kaldes en ekstra gang på de sidste på grund af fodbold-EM. (Foto: Christian Larsen © DR)
  2 / 12
 • På bagscenen er luften tyk af koncentration og nerver. Dmitry Matvienko gør sit for at tyndslide metalgulvet, mens han nervøst skridter rummet af. Indimellem stopper han op og stirrer på skærmen, hvor Chloé Dufresne er i gang på scenen. Han fagter lidt med på musikken med hænderne og fortsætter sin gang. (Foto: Christian Larsen © DR)
  3 / 12
 • Inde i salen er nerverne skiftet ud med helt andre udtryk, mens Chloé Dufresne dirigerer DR Symfoniorkestret sikkert gennem første sats af Tjajkovskijs 4. symfoni. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)
  4 / 12
 • Fokus! Der er ingen nervøsitet og nerver at spore i Dmitry Matvienkos ansigt. Det her er hans øjeblik. Han ved det. Og han er klar. (Foto: Christian Larsen © DR)
  5 / 12
 • Taktstokken blev der ikke brug for. Den belarussiske dirigent håndfører orkestret selvsikkert og præcist gennem endnu en Tjajkovskij-sats. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)
  6 / 12
 • Svedende og lettet møder Dmitry Matvienko sin efterfølger, kinesiske Linhan Cui, der er ved at gøre sig klar til sin sidste tur på dirigentpodiet. Med øjnene anerkender de hinanden, inden den ene præsenteres på scenen, og den anden kaldes til interview. (Foto: Christian Larsen © DR)
  7 / 12
 • Blidt, yndefuldt og empatisk. Linhan Cui nærmest maler Tjajkovskijs lyd med taktstokken. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)
  8 / 12
 • Den ene ved noget, den anden gerne vil vide. Juryformand Maestro Fabio Luisi (th.) smiler hemmelighedsfuldt til vært Mathias Hammer, inden de om lidt skal ind og kåre vinderen. (Foto: Christian Larsen © DR)
  9 / 12
 • Et lille afbræk i spændingen. To elever fra 5. klasse på Ørestad Skole overrækker børnejuryens pris. Vinderen var god til at styre tempoet og skifte det op og ned, lyder begrundelsen, inden de overrækker prisen til Linhan Cui. (Foto: Christian Larsen © DR)
  10 / 12
 • Den dræbende ventetid. Der, midt i salen, står de tre finalister helt alene. Om lidt falder afgørelsen. Dommen. Deres endelige karakter. Lige om lidt. (Foto: Christian Larsen © DR)
  11 / 12
 • Et kort glimt af løssluppenhed fra den ellers kontrollerede og fokuserede dirigent. Forløsningen var stor, da Dmitry Matvienko kunne løfte pokalen og kalde sig vinder af Malko-konkurrencen 2021. (Foto: Christian Larsen © DR)
  12 / 12
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk