Ung popstjerne følte sig presset til at ændre sig: 'Jeg vil aldrig mere udgive noget, der ikke er 100 procent mig'

Josefine Moody lod sig påvirke af andres meninger, da hun fik lynsucces som musiker.

24-årige Josefine Moody startede sin musikkarriere hjemme i soveværelset for to år siden. På kort tid gik hun fra at lave hjemmeproduceret r&b til poppede radiohits. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

Som 22-årig opnåede Josefine Moody mange af de ting, man som ung musikerspirer drømmer om. Og det hele skete på rekordtid.

Det hele startede med en ep, som det unge talent selv havde indspillet og produceret hjemme i sit soveværelse og udgivet under kunstnernavnet Moody i 2016.

Men på kort tid blev hun udtaget til og vandt talentudviklingsforløbet og musikkonkurrencen KarriereKanonen i 2017 og kom derefter i dialog med de store pladeselskaber.

Hun fik en manager, en pladekontrakt og var pludselig omgivet af mennesker, som havde en holdning til musikken. Det var svært for den unge musiker.

Lyt til en af Moodys første sange 'This Is For U', mens du læser videre:

0:00

- Det hele gik ret stærkt. Der skulle ny musik ud, og jeg tror, jeg følte en form for pres. Jeg gik fra at sidde alene i mit soveværelse og lave skrabet r&b, som jo bare var følelser, der kom ud af mig. Jeg tænkte slet ikke over, hvordan jeg kunne få et hit i radioen eller noget i den retning, og det ændrer sig jo bare, når man får et stort pladeselskab i ryggen, forklarer Moody.

Josefine Moody anede intet om musikbranchen og havde ikke regnet med at skulle have en karriere inden for musik. Hun ville bare gerne have folk til at lytte til sine sange. Men pludselig blev det ambitionen at blive en stor popstjerne, og hun blev sendt i studiet med en række forskellige pladeselskabsfolk og producere.

- Det var supernervepirrende, fordi de havde så meget mere erfaring, end jeg havde og måske nogensinde får. Alles meninger påvirkede mig så meget: 'Du skal da lyde sådan her'! 'Ja, jeg skal'! 'Nej, du skal lyde sådan her'! 'Du har ret'!

Josefine Moody er stolt af de singler, der kom ud af det, understreger hun, for hun har selv skrevet og været med til at producere dem.

Men det blev pludselig meget kommercielt, og det hurtige spring gjorde, at hun ikke følte sig ordentligt til stede i det.

  • (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)
  • (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)
  • (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)
1 / 3

Det gik godt med de nye sange, men ikke helt så godt, som hun og holdet bag hende havde håbet.

Det gav Josefine Moody en følelse af, at hun havde gjort noget forkert. Og det gav hende anledning til at reflektere over, at hun nu kun vil bruge sin tid på at lave musik, hun selv føler sig hjemme i, lige meget hvordan der bliver taget imod den.

- Jeg anede ikke, hvad jeg skulle forvente. Men jeg har lært, at man alligevel aldrig kan være sikker på noget. Jeg har haft følelsen af, at sangene var megafede – men jeg er ikke længere sikker på, at det skulle være mine sange. Det er ikke det udtryk, jeg vil formidle.

Lyt til Moodys single 'Taboo', mens du læser videre:

0:00

- Så det har været svært for mig at finde forskellen på, hvad der er en fucking fed sang, og hvad der er en fucking fed sang til Moody. Jeg vil aldrig igen sende noget ud, hvor jeg har en fornemmelse af, at det måske ikke er helt 100 procent mig. For det kommer bare til at irritere én resten af livet.

Tilbage til rødderne

I lang tid havde Josefine Moody følelsen af, at det var hende, der var ansat, og at hendes management og pladeselskab var cheferne. Men efterhånden nåede hun frem til en erkendelse af, at hun selv er chefen, og at det i sidste ende er hende, der bestemmer.

- Det gik meget hurtigt, da jeg startede med at lave musik, så jeg fik følelsen af, at jeg ikke kunne gøre noget forkert og var fuldstændig uovervindelig. Jeg tænkte, at de (pladeselskabet, red.) ville gøre al arbejdet for mig, så jeg kunne læne mig tilbage, men sådan er det fucking ikke. Hvis jeg vil være en stor kunstner, så skal jeg arbejde pissehårdt for det selv og sige til dem, jeg arbejder med, at vi skal gøre sådan og sådan. Der er ikke noget, der kommer af sig selv, selvom man har kontrakt hos et stort pladeselskab, siger hun.

Erfaringerne har ledt hende i retning af, hvordan hun gerne vil lyde, og hvad hun gerne vil synge om. Den musik, hun arbejder på nu, er stadig poppet. Men den kommer i højere grad til at afspejle hendes sårbarhed.

- Jeg har fundet mere ind til, hvad der lyder som mig; et soundtrack til mit liv og mine tanker. Jeg føler, jeg skal tilbage til rødderne og har været nødt til at finde ud af, hvordan jeg kan blande det gamle med det nye.

Et ansigt andre unge kan spejle sig i

Livet som udøvende musiker har dog ikke kun budt på mange timer i studiet. Ifølge Josefine Moody er det bedste ved det hele muligheden for at komme ud på landets scener. At lave musik er stadig nyt for hende, men hun har optrådt med blandt andet teater i hele sit liv. På scenen føler hun sig 100 procent hjemme.

Josefine Moody er homoseksuel og manglede selv nogen at spejle sig i, da hun var helt ung. Derfor vil hun gerne vise andre unge, at man kan se ud, som man vil, lige meget hvilket køn eller hvilken seksuel orientering, man har. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

I sommer spillede hun blandt andet for 30.000 publikummer i anledning af LGBT-festivalen Copenhagen Pride - en, for hende, helt speciel koncert.

- Folk sang med, og det gav mig totalt blod på tanden. Jeg tror, de fleste - lige meget hvilken seksuel orientering, man har, eller hvilken person, man er - spejler sig meget i de artister og den musik, man lytter til. Og der tror jeg, at jeg har været så heldig, at mange i homomiljøet synes, at det, jeg laver, er nice, og at der er opbakning omkring en homoseksuel repræsentant i den kommercielle musikverden herhjemme. For der er ikke så mange af os.

For Josefine Moody er det vigtigt, at en som hende er til stede på popscenen. Hun vil gerne være et ansigt, unge mennesker kan spejle sig i og blive bekræftet i, at de kan se ud lige, som de har lyst til.

Da hun var helt ung, ville hun gerne ligne drengene, men tænkte dengang ikke over, at det havde noget med seksualitet at gøre. Hun manglede nogen at spejle sig i.

- Hvis jeg havde haft et popidol, der så ud lige som mig, ville jeg have elsket det! Der findes masser af sindssygt dygtige artister, som er homoseksuelle, men jeg har ikke set nogen, der ser ud, som jeg gør. Jeg vil så gerne være et ansigt for unge mennesker, som har det på samme måde som mig dengang. Jeg er ligeglad med, om de elsker eller hader musikken, bare jeg er der, og de kan se mig og vide, at det er okay at være præcis den, man har lyst til at være, og se ud, som man har lyst til at se ud. Hvis min musik så også kan røre dem, så er det nice.