Unødvendigt langt eller helt suverænt? Det blev udskudt igen og igen - nu deler nyt Kanye West-album vandene

Søndag udkom Kanye Wests tiende album. Fans er begejstrede, anmeldere er skeptiske - og rappere er sure.

Efter lang tids venten har Kanye West endelig udgivet sit tiende album, 'Donda'. Det er, naturligvis, ikke udkommet uden at vække stor opsigt. (Foto: Timothy Norris © Getty Images)

Fans har først ventet. Så har de ventet lidt længere. Og så har de ventet halvt forgæves. Men nu er ventetiden ovre.

Søndag udkom 'Donda', Kanye Wests tiende og ad flere omgange udskudte album, med intet mindre end 27 numre – og det næsten to timer lange album har ikke overraskende affødt en hel del reaktioner.

Blandt Kanye Wests trofaste fans på Twitter er begejstringen over endelig at kunne høre albummet i sin fulde længde ikke til at skjule:

En fan mener, at 'Donda' ligefrem er "livets album".

En anden kalder det for ét af sine yndlingsprojekter af Kanye West:

- Har lige lyttet det hele vejen igennem for anden gang… 'Donda' er fantastisk… Det er mit yndlingsprojekt, som Kanye har udgivet siden TLOP ('The Life of Pablo').

Og så er der én, der beskriver det som et afgørende album i musikhistorien.

- Endnu et fedt album, der vil influere fremtidige generationer af talenter, endnu et klassisk hovedværk i Yes (Kanye Wests) katalog. Suverænt, skriver personen.

Selvom 'Donda' har sendt fans i ekstase, er anmelderne mere skeptiske.

- Med en time og 44 minutter er 'Donda' utroligt – og unødvendigt – langt. Der er ingen artister i verden, der kan lave et fejlfrit album, der varer næsten to timer – heller ikke Kanye West, skriver anmelderen hos mediet NME, der giver albummet tre ud af fem stjerner.

- Der er mange spirende tanker, der viser, hvad der kunne være blevet gode ideer, og der er nogle virkelig gode numre, men havde han brugt lidt mere tid på at redigere det, kunne det have været en klassiker, fortsætter anmelderen, der dog medgiver, at der er nogle sange, der er ekstremt gode.

Den oplevelse deler den norske anmelder fra VG, som også giver albummet tre stjerner og skriver, at det ikke virker, som om Kanye West helt har fundet hjem, og at han giver et indtryk af "storhedsvanvid uden rod i den virkelig verden".

Lyt til 'Believe What I Say' fra 'Donda', mens du læser videre:

0:00

Hos mediet Variety er anmelderen også overvældet af Kanye Wests album, som insisterer på at holde sin lytters opmærksomhed i, hvad der er længere tid end normalt for et album nu om stunder. Ifølge anmelderen kan albummet dog langt hen ad vejen godt bære, at der er så mange sange.

- Det ville være svært at påstå, at et album, der varer næsten to timer, flyver afsted, men indtil det kommer til de fire sidste fuldstændigt overflødige remixes, er det en samling, der ikke kommer i nærheden af at blive for meget, fordi det skifter mellem det grublende og det dundrende med en velpudset fornemmelse af dynamikker, skriver Varietys anmelder.

'Det stikker i mange retninger'

Musikjournalist hos Soundvenue, Kristian Karl, beskriver også, at "overvældelse" er den følelse, han først og fremmest er efterladt med efter at have lyttet til 'Donda'.

- Det er svært at finde hoved og hale i det. Der er meget musik i form af mange sange, men også i form af rigtig mange gæster – jeg tror aldrig, der har været så mange gæster på et Kanye-album før. Det er et fascinerende lyt med ekstremt mange forskellige strømninger, siger Kristian Karl til dr.dk.

Han mener, at der er en masse gode sange, som gør, at Kanye West er lykkedes med albummet. Men han synes også, at albummet giver indtryk af, at der ikke har været en større plan bag. Det ligger langt fra de strømlinede album som 'Jesus is King' og '880s & Heartbreak', hvor Kanye West har skabt en mere samlet lyd.

- 'Donda' er et søgende album. Det har ikke et klart tema eller et klart udtryk, men det føles som et album, der er ud over det hele, siger Kristian Karl.

- Det bliver en fragmenteret lytteoplevelse. Så man skal ikke tro, at man får et formfuldendt, gennemarbejdet album. Det føles mere spontant og impulsivt, og det stikker i mange retninger.

Kristian Karl påpeger dog, at dette album endnu en gang slår fast, hvor meget magt Kanye West har. Det kommer blandt andet til udtryk på den lange gæsteliste med mere end 30 artister, der tæller musikere som Jay-Z, The Weeknd og Chris Brown.

- De her folk kommer med deres absolut højeste kvalitet, og det er det, der gør det til så godt et album, mener Soundvenues musikjournalist.

Udgivelse er ikke gået stille for sig

Det var nok de færreste Kanye West-fans, der forventede, at udgivelsen af hans tiende album ville gå stille og roligt for sig - som det jo sjældent gør med Kanye West.

Og selvom der op til albumudgivelsen har været nok episoder til at fastholde folks opmærksomhed – blandt andet den igangværende strid med Drake og de opsigstvækkende besøg under Kanye Wests seneste lytteshow af den voldtægtsanklagede Marilyn Manson og rapperen DaBaby, der er lagt for had for homofobiske udtalelser – er drama-lavinen ikke stoppet med at rulle.

Det vakte opsigt, da Kanye West havde trukket to omdiskuterede artister med på scenen til sit lytteshow forud for udgivelsen af albummet 'Donda'. Rapperen DaBaby er lagt for had for homofobiske udtalelser, mens sangeren Marilyn Manson er anklaget for seksuelle overgreb. (Foto: Brian Prahl/MEGA © Getty Images)

Få timer timer efter udgivelsen af 'Donda' postede Kanye West et billede på sin Instagram-profil med teksten:

- Universal udgav mit album uden min tilladelse, og de blokerede 'Jail 2' fra albummet, stod der på billedet.

Kanye West henviser til pladeselskabet Universal Music, der ejer Def Jam, som Kanye West har pladekontrakt hos. De har ikke svaret på beskyldningerne om, at pladeselskabet skulle have udgivet Kanye Wests album uden hans tilladelse.

Det er dog en del af udgivelseshistorien, at sangen 'Jail pt. 2' ikke var tilgængelig, da albummet først udkom. Sangen indeholder et vers af den omdiskuterede rapper DaBaby, og i et nu slettet Instagram-opslag forklarede Kanye West, at en manglende godkendelse af DaBabys vers var grunden til, at 'Donda' var forsinket.

Det slettede Instagram-opslag viste en sms-korrespondance mellem Kanye West og hans manager, som skrev, at DaBabys manager ikke ville godkende det. Kanye West svarede:

- Jeg tager ikke min bror af (verset). Han var den eneste, der sagde offentligt, at han ville stemme på mig, skrev Kanye West, som sidste år stillede op til det amerikanske præsidentvalg.

Efterfølgende kontaktede Kanye West angiveligt rapperen, der ikke selv var klar over, at albummet ikke kunne udkomme, før verset var godkendt.

- De prøvede at forhindre dig i at komme med (på albummet). Folkene ved din side prøver på at ødelægge dig. Men Gud har en større plan, skrev Kanye West til DaBaby.

Et par timer efter den officielle udgivelse blev 'Jail pt. 2' frigivet, og nu kan pladens 27 numre høres i deres fulde længde.

Men mens DaBaby nåede med på 'Donda', er rapperen Soulja Boy rasende over at blive udeladt. På Twitter blev han spurgt, hvad han syntes om 'Donda' – og hans svar var:

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal synes, Kanye sendte mig sangen 'Remote Control', og jeg kan ikke høre mit vers på den.

'Remote Control' er at finde på 'Donda' – men med et vers af rapperen Young Thug i stedet. Det fik Soulja Boy til at offentliggøre en række screenshots af en korrespondance mellem ham og Kanye West, der angiveligt viser, at Kanye West var begejstret for Soulja Boys vers:

Men selvom Soulja Boy ikke kom med, er der ikke tvivl om, at Kanye West har involveret nogle af tidens allerstørste musikere og rappere på sit tiende album, 'Donda'. Et album der i øvrigt er opkaldt efter rapperens afdøde mor, Donda West.

Facebook
Twitter