Var Usher også hovedpersonen i dine hede 00'er-fantasier? Her er hitmageren bag 'Yeah!' i dag

Fra landeplage til comeback-konge. Usher har i den grad domineret det nye årtusinde.

(© Grafik: Oliver Seppo)

Du befinder dig på en natklub engang i starten af 00'erne.

Dit crepede hår gynger i takt med laserlyset, og du kæmper bravt for at huske de trin, du har forberedt hjemmefra.

Det er svært, for du er omringet af svedende kroppe i mavetrøjer og camouflagebukser, der alle er smittet af den kollektive dansepsykose, der bragede over hele det danske kongerige i 2004.

Synderen bag den smitsomme dansesygdom, var r&b-giganten Usher, der med sangen 'Yeah!' oversvømmede de danske sodavandsdiskoteker, natklubber og hitlister og overbeviste hele den danske ungdom om, at koordinerede dansetrin og neonblåt laserlys var et musthave til weekendens eskapader.

'Yeah!' var et gigantisk hit, men langt fra Ushers eneste. For han hittede stort; både før og efter den famøse partysang tog verden med storm.

Usher har præsteret det ene comeback efter det andet, men er han endelig gledet lige så stille ud i EDM-featurens ingenmandsland?

Her får du hele historien om 00'ernes ukronede r&b-comeback-konge - og hvordan damerne i hans liv var med til at tegne hans karriere.

Fra den hæsblæsende romance, der gav Ushers karriere vind i sejlene, til det ildesete ægteskab, der braste fanfantasierne om et af 00'ernes største sexikoner.

Skal du have genopfrisket 'Yeah!'? Hør den her, mens du læser videre:

0:00

Damernes ven

Usher, eller Usher Raymond IV, som han hedder, slog for alvor igennem globalt med sin plade 'My Way'. De overspændte kærlighedssange 'You Make Me Wanna…' og 'Nice and Slow' - og Ushers charmerende fremtoning - sikrede hurtigt den unge sangfugl en solid kvindelig fanbase.

Og det var ikke noget tilfælde, at Usher havde succes som kvindebedårer.

For allerede som 15-årig blev han sendt på dannelsesrejse af sit pladeselskab til hjertet af New York. Her ventede hiphop-hitmageren og den notoriske playboy P. Diddy, der dengang gik under navnet Puff Daddy.

Sammen med Puff Daddy, Notorious B.I.G og resten af livsnyderne fra rapkollektivet Bad Boy stiftede Usher hurtigt bekendtskab med fester, sexorgier og stoffer.

- På det her tidspunkt knalder Puff Daddy jo alt. Usher har selv sagt, at hans eneste minde fra den her periode er damer, siger radiovært på P7 Mix, Mads Gundersen, om Ushers eskapader.

Puff Daddy producerede Ushers debutalbum 'Usher', og i bedste bad boy-stil emmede albummet af sex.

Det blev dog ikke nogen særlig stor succes, og i stedet haglede klagerne ned over Ushers pladeselskab fra forargede amerikanere, der mente, at albummets tekstunivers ikke var passende for en 15-årig dreng.

- Jeg havde ikke engang rigtig sex på det tidspunkt. Man kan slet ikke forestille sig et barn gennemgå de ting, som Puffy fik mig til at synge om på det album, har Usher senere sagt til VH1-programmet 'Behind The Music'.

Ushers mor havde i dén grad en finger med i spillet i forhold til hans karriere. Som 12-årig slæbte hun Usher med til talentkonkurrencer, hvor han senere blev opdaget. (© Getty Images)

Sex sælger

Selvom Ushers første album floppede, og han på sit andet album 'My Way', som titlen antyder, gik sin egen vej, kunne en mere voksen Usher ikke undslippe sit nyfundne image som sexikon.

Og det ville blive både godt og skidt for hans karriere.

For det er en fordel at være eftertragtet af sine fans, mener Mads Gundersen.

- Jeg tror, det er meget nemmere at blive succesfuld, hvis man samtidig er et sexsymbol. Ushers status har helt sikkert været god for hans karriere. Det sælger jo godt at være pæn, og han var jo også ret nuttet. Så det kørte de helt sikkert på for at lokke de kvindelige fans til, siger Mads Gundersen.

Lyt til 'U Make Me Wanna...' fra 'My Way', mens du læser:

0:00
Usher og Chillis romance er udødeliggjort i musikvideoen til megahittet ’U Remind Me’ fra ’8701’. (Foto: Keith Bedford © Getty Images)

Samtidig med, at Usher indledte en hæsblæsende affære med den noget ældre Rozanda 'Chilli' Thomas fra megapigegruppen 'TLC', var han i færd med at udgive sit tredje album '8701'. Og det var et heldigt sammenfald.

For offentligheden var betaget af forholdet mellem de to stjernespirer - og den massive opmærksomhed var gratis reklame for det nye album.

- Hans forhold til Chilli hjalp med at få Usher frem, fordi Chilli var stor i sin TLC-periode. Og det er godt for din karriere at have en kendt kæreste, siger Mads Gundersen om den hæsblæsende romance.

Forholdet mellem de to varede dog ikke evigt.

Usher og Chilli endte i et meget offentligt brud, hvor hun få dage efter bruddet åbnede op om de saftige detaljer i et radiointerview.

- Jeg finder aldrig sammen med ham igen. Og sådan er det, sagde Chilli til radiostationen.

Lyt til 'U Remind Me' fra Ushers tredje album '8701' her:

0:00

Men selvom Usher havde knas i det private, kunne han glæde sig over en hurtigtvoksende pengepung. For kærlighedsdramaet med TLC-sangerinden kunne ikke være timet bedre.

'Confessions' tager verden med storm

Lige midt i bruddet med Chilli udgav Usher sit fjerde album, 'Confessions', til stor glæde for den kulørte presse.

For på albummet adresserede Usher utroskab, forliste forhold og hede romancer, og mange af hans lyttere opfattede det dramatiske album som en saftig selvbiografi.

Ushers producer, Jermaine Dupri, har dog senere indrømmet i et interview med musikmagasinet Complex, at en del af Ushers tilståelser rent faktisk stammede fra producerens liv.

Albummet var en kæmpe succes og solgte mere end én million kopier i første uge bare i USA.

Lyt til megahittet 'My Boo' fra 'Confessions' her:

0:00

I over 40 uger i træk plagede Ushers sange 1. pladsen på de amerikanske hitlister, og med gigantiske hits som 'Yeah!' og 'My Boo' var det også svært at flygte fra Ushers svulstige ørehængere herhjemme.

Usher var også populær i Danmark. Se Huxi Bach smække røret i, da Annette ringer ind for at vinde billetter til en Usherkoncert i Boogielisten i 2004, her:

Usher var på toppen af sin karriere, da han til alles forbavselse pludselig giftede sig med sin relativt ukendte stylist, Tameka Foster.

Og det skulle han ikke have gjort.

Giftede sig med den forkerte

Offentligheden, og Ushers kvindelige fans i særdeleshed, var enormt trætte af hans nye udkårne. Ushers nu ekskone, Tameka Foster, har senere fortalt til Youtube-kanalen VladTV, hvordan hun blev usikker på sig selv efter glubske Usher-fans døbte hende alskens ukvemsord.

- Jeg var den grimmeste. Jeg var en mand. Jeg var en velfærdsfusker, der stjal fra regeringen. Min mor havde ingen tænder. Det var meget slemt. De var meget hårde mod mig, sagde Tameka Foster i 2017.

Usher sammen med ekskonen Tameka Foster i 2007. (© Getty Images)

Ifølge Mads Gundersen var jalousi bevæggrunden for den kvindelige hetz mod Tameka Foster.

- Han møder en dame, der er otte år ældre, ukendt, ikke forsidebabe, har børn i forvejen. Jeg tror simpelthen, at hans kvindelige fans var misundelige og irriterede over, at han faldt for hende, siger Mads Gundersen.

Ægteskabet mellem dem kastede to børn af sig, og i 2008 udgav Usher albummet 'Here I Stand', der i høj grad handler om Ushers nyfundne glæde ved livet som familiefar.

Der var bare ét problem. I manges bevidsthed var Usher stadig et sexikon, så hans fortællinger om det lykkelige familieliv kunne ikke leve op til de saftige ballader fra 'Confessions', og albummet solgte derfor kun en brøkdel af, hvad forgængeren gjorde.

Usher var dog ikke i tvivl om, at han kunne bibeholde sin status på trods af børn og ægteskab.

- Jeg har aldrig forsøgt at være nogen andre end mig selv, og hvis det er grunden til, at jeg blev et sexsymbol, så vil jeg fortsætte med at være et sexsymbol. Nu har jeg bare børn, har Usher tidligere fortalt til mediet The Star.

Comeback-kongen over dem alle

Selvom 'Here I stand' blegnede ved siden af 'Confessions's bragende succes, så lykkedes det alligevel Usher at gøre comeback på hitlisterne med sange som 'Love In This Club' og 'Moving Mountains'.

I 2010 lavede Usher så albummet 'Raymond v. Raymond'. Et album, der i kølvandet af skilsmissen med Tameka Foster skulle forsage den dedikerede ægtemandsfigur til fordel for den gode gamle Usher.

- Med 'Raymond v. Raymond' vender jeg tilbage til, hvad folk kender mig for. Hvis man genopliver det, folk elskede ved en, og minder dem om, at intet har ændret sig, så kommer de tilbage igen, sagde Usher om det nye album til The New York Times.

Og du kender måske numrene 'OMG' og 'Hey Daddy', der gav ham en mindre renæssance herhjemme og sikrede Usher en plads i den eftertragtede klub af musikere, der rent faktisk har formået at gøre comeback. Flere gange.

Lyt til Ushers partyhit 'Hey Daddy (Daddy's Home) fra 2010:

0:00

For siden 'Raymond v. Raymond' har Usher udgivet en række album. 'Looking 4 Myself' blev udgivet i 2012 og fik en del succes med sange som 'Climax' og 'Scream'. Og hvor mange kunstnere kæmper med at genopfinde sig selv, har Usher tilsyneladende fundet comeback-opskriften.

Billboard har kåret Usher som den anden mest succesfulde musikartist i 00'erne. Lige i hælene på rapperen Eminem. (© Screendumps fra YouTube/ Grafik: Oliver Seppo)

- Usher bliver ved med at vende tilbage, fordi han er dygtig, lækker og ikke mindst følger med tiden. Fra fløde-r&b til klubpop og Pitbull-features, siger Mads Gundersen om Ushers evne til at erobre playlisterne.

Men selvom Usher lavede det ene klubhit efter det andet, var det, ifølge Mads Gundersen, et dumt træk at gå med på 10'ernes raserende EDM-bølge (electronic dance music).

- EDM-bølgen skyder jo frem i den her periode, og den springer Usher med på. Men hver gang man møder Pitbull i en sang, så går salgstallene op, men din integritet falder.

Lyt til Ushers, måske skæbnessvangre, Pitbull-samarbejde 'DJ Got Us Fallin' In Love' her:

0:00

Og måske var det netop det, der gik galt for Ushers karriere. For siden 'Looking 4 Myself' har sangfuglen udgivet to album, der begge er gået under radaren herhjemme og heller ikke har formået at gøre noget særligt væsen af sig i USA.

Til gengæld har Usher, ligesom et hav af andre faldne superstjerner, prøvet kræfter med både skuespil og tjansen som dommer i tv-showet 'The Voice'.

I 2018 blev Usher skilt fra sin tredje kone Grace Miguel. (© Scanpix)

Kønssygdomme og ny musik

Og måske er det også fint nok, at Usher ikke har været på alles læber i 10'erne. For i 2017 stod r&b-prinsen over for en større skandale.

For Ushers mange år som kvindebedårer har tilsyneladende haft sin konsekvens.

En række kvinder og en enkelt mand sagsøgte nemlig Usher med påstanden om, at Usher havde smittet eller eksponeret dem for herpes-virus.

Der er stadig uvished om, hvorvidt beskyldningerne var sande, men en aftale blev indgået med en af sagsøgerne, og Usher har siden virket relativt uberørt af skandalen.

Til gengæld lader det til, at comeback-kongen Usher er klar til at genindtage sin trone.

På sin Instagram har Jermaine Dupri teaset et 'Confessions 2', ligesom Usher selv har lagt stærke hentydninger ud om et kommende album på sin egen Instagram.

Om Usher kan gøre det umulige og gøre comeback endnu engang, vil kun tiden vise. Indtil da må vi lune os ved mindet om 'Confessions' kælne vers og blå laserlys og håbe på, at Ushers kommende album kan gøre forgængeren kunsten efter.

FacebookTwitter