Verdensstjerne overrasker og sælger alle sine sange på én gang: 'Det er ikke uden risiko'

Shakira er den seneste i rækken af musikere, der har solgt rettighederne til sin musik.

Shakira har solgt over 80 millioner plader på verdensplan og har over 32 millioner månedlige lyttere hos streamingtjenesten Spotify. (Foto: STUART FRANKLIN © Getty Images)

Bob Dylan har gjort det. Neil Young har gjort det. 70'er-bandet Blondie har gjort det.

Og nu skriver den colombianske verdensstjerne Shakira sig også på listen over musikere, der har valgt at sælge rettighederne til sin musik.

Ifølge BBC har den hofterystende hitmager for nylig frasolgt rettighederne til samtlige 145 sange, hun gennem årene har udgivet, til en britisk fond. BBC anslår, at Shakira kan have fået, hvad der svarer til mellem 15 og 25 års royalties - altså de penge, musikere blandt andet får udbetalt, når deres sange spilles i radioen eller bliver brugt i en film.

Med købet har investeringsfonden Hipgnosis fået rettighederne til titler som 'Hips Don't Lie', 'Waka Waka (This Time for Africa)' og 'Whenever, Wherever'.

Sange, der har været med til at gøre Shakira, der globalt har solgt over 80 millioner album, til en af musikhistoriens mest succesfulde og bedst sælgende latin-kunstnere.

- At være sangskriver er en bedrift, jeg anser som lige så stor som - måske større end - at være sanger og artist. Da jeg var otte år, længe før jeg sang, skrev jeg sange for at forstå verden. Jeg ved, Hipgnosis vil være et fantastisk hjem for mine sange, udtaler Shakira i en pressemeddelelse.

Med aftalen håber Hipgnosis at kunne tjene penge på fremtidige streams og licenseringer af sangene til reklamer, film, tv og koncerter.

Fodboldhymnen 'Waka Waka (This Time for Africa)' blev i 2010 det største hit på den officielle danske hitliste. Hør eller genhør landeplagen her:

0:00

I december solgte den 79-årige rocklegende Bob Dylan også rettighederne til sin musik - herunder kæmpehits som 'Blowin' in the Wind' og 'Knockin' on Heaven's Door' - i et salg, der ifølge The Guardian kan have udløst en udbetaling til musikeren på mere end 300 millioner dollar.

Nogenlunde samme manøvre har navne som Neil Young, The Chainsmokers, produceren Benny Blanco, bandet Blondie og Fleetwood Mac-frontkvinden Stevie Nicks også kastet sig ud i.

79-årige Bob Dylan solgte sidste år rettighederne til mere end 600 af sine sange. (Foto: Ki Price © Scanpix)

Coronakrisen presser musikernes økonomi

Men hvorfor er flere og flere musikere begyndt at sælge ud af deres musikalske bagkatalog?

Det er svært at komme med et klart svar på, lyder det fra Kaspar Lindhardt, der er juridisk seniorkonsulent i organisationen Koda, der står for udbetalingen af royalties til musikere i Danmark.

Kaspar Lindhardt mener dog, at to faktorer kan spille ind:

- Det lader til, at de amerikanske sangskrivere ønsker at gøre brug af en række fordelagtige skatteregler, som risikerer at blive ændret, når Donald Trump ikke længere er præsident. Lige nu bliver de beskattet lavere, når de sælger deres rettigheder, end de har udsigter til i fremtiden, og derfor tænker nogle kunstnere nok: "Så er det nu, vi rykker, hvis der skal flest mulige penge i kassen," siger Lindhardt og fortsætter:

- I stedet for de næste mange år at skulle betale skat af deres royalties løbende - måske til en højere trækprocent - kan musikerne her få udbetalt én stor klump penge på én gang til en lavere skat.

Det amerikanske finansmedie MarketWatch mener ligeledes, at udsigten til højere skatter er grunden til, at nogle musikere er begyndt at sælge ud af gemmerne.

En anden årsag, Kaspar Lindhardt peger på, er den igangværende coronapandemi, der har sendt store dele af musikbranchen i knæ.

- Livesiden af musikbranchen er lukket helt ned for tiden. Du kan ikke spille koncerter, og det er dér, mange musikere tjener deres penge. Før i tiden spillede man koncerter for at sælge plader, men i dag er det lige omvendt. I dag laver du plader, så du kan tage på turné og sælge nogle koncertbilletter, forklarer Kaspar Lindhardt.

En af dem, der har mærket de økonomiske konsekvenser af nedlukningen af koncertaktiviteter, er den 79-årige rocksanger David Crosby, kendt fra grupperne The Byrds og Crosby, Stills & Nash.

Den aldrende rocklegende afslørede for nylig på Twitter, at han er i så store økonomiske problemer, at han overvejer at frasælge rettighederne til sin musik.

- Jeg sælger også mine (rettigheder). Jeg kan ikke arbejde. Og streaming har stjålet mine pladesalgs-penge. Jeg har en familie og en gæld, og jeg skal tage mig af dem, så det er min eneste mulighed. Jeg er sikker på, andre har det på samme måde, skrev musikeren i december på Twitter og fortsatte i et andet tweet:

- Hvis vi kunne tjene penge på plader og spille live, ville ingen af os gøre det.

Ikke uden risiko at sælge

Kaspar Lindhardt kender ikke detaljerne i aftalen om salget af Shakiras musik og vil nødigt komme med et bud på, hvorfor stjernen har valgt at sælge sine rettigheder.

Han forklarer dog, at det ikke er uden risiko, når musikerne frasælger rettighederne til deres store hits.

- Når man sælger sådan nogle rettigheder, bliver prisen sat efter et estimat af, hvad sangene vil generere af indtægter fremover. Men nogle gange sker der noget uventet, siger Kaspar Lindhardt og fremhæver det 19 år gamle remix af Sigurd Barretts børnesang 'Pilfingerdansen', der sidste år pludselig blev et kæmpehit i store dele af Europa.

- Nogle gange sker der et eller andet, som gør, at en gammel sang pludselig får et nyt liv og bliver mere værd, end man regnede med. Måske går den viralt, måske bliver den brugt i en reklame eller film. Det er en af de risici, der er ved at sælge rettighederne til sin musik og lade den leve videre i andres varetægt, forklarer Kaspar Lindhardt.

Han tilføjer, at han i sit abejde hos Koda endnu ikke har oplevet, at danske sangskrivere på samme vis har forsøgt at frasælge sig rettighederne til deres musik.

43-årige Shakira har stadig godt gang i karrieren. Her ses hun, da hun i februar sidste år sammen med kollegaen Jennifer Lopez optrådte ved den store Super Bowl-finale, som er én af de tv-begivenheder, der trækker allerflest tv-seere i hele verden. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Kæmper for at købe kontrollen tilbage

Alt imens nogle kunstnere gladeligt frasælger sig rettighederne til deres hits, kæmper andre en indædt kamp for at genvinde kontrollen over deres musikalske bedrifter.

Hitmageren Taylor Swift, der for nylig udsendte albummet 'Evermore', har i flere år ligget i åben krig med sit tidligere pladeselskab omkring rettighederne til sangene på hendes seks første plader - de såkaldte "masters".

Rettighederne til Swifts musik, der oprindeligt var ejet af Swifts tidligere pladeselskab, er af flere gange blevet solgt videre, ifølge sangeren uden hun selv har fået mulighed for at købe sangene.

Sangeren har kritiseret salget og udtalt, at hun føler, hun er "blevet flået" for sit "livsværk".

I stedet har Taylor Swift besluttet sig for at genindspille sine gamle sange – gør hun det, ejer hun nemlig rettighederne til de nye udgaver.

- Jeg er for nylig begyndt at genindspille min gamle musik, og det har allerede vist sig at være både spændende og tilfredsstillende. Jeg har masser af overraskelser på vej, skrev Swift sidste år i et opslag på Twitter. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)
Facebook
Twitter